Çifutët janë përzënë 47 herë në 1000 vjet – Pse?

Pse aq shpesh? Pse nëpër kaq kultura e popuj të ndryshëm? Pse asnjë popull tjetër mbi faqen e dheut as nuk i afrohet këtyre të dhënave të tërheqjes së këtij reagimi?

Në librin e tij “L’antisémitisme son histoire et ses causes”, i botuar më 1894, autori i shquar çifut Bernard Lazare thotë këtë që vijon lidhur me përzënien e çifutëve:

“Sikur kjo armiqësi e neveri ndaj çifutëve të ushtrohej në një periudhë dhe në një vend, do të ishte lehtë të zgjidheshin shkaqet e kufizuara të këtij hidhërimi. Por, kjo racë ka qenë një objekt hidhërimi për të gjithë popujt ku ata u vendosën. Ndaj, mbasi armiqtë e çifutëve u takonin racave të ndryshme, ngaqë ata jetuan në vende të larguara mes vete dhe drejtoheshin nga ligje e parime të ndryshme, meqë nuk kishin moralin e traditat e njëjta dhe udhëhiqeshin nga një natyrë krejt ndryshe, e cila nuk i lejonte të gjykonin për ndonjë gjë në mënyrë të njëjtë, duhet të jetë që shkaku i përgjithshëm i antisemitizmit gjithmonë ka qenë i ngulitur në vetë Izraelin, jo në ata që kanë luftuar kundra Izraelit”.

Profesor Jesse H. Holmes në punimin e tij “The American Hebrew” shpreh mendimin vijues të ngjashëm:

“Zor që mund të jetë një aksident që antagonizmi i drejtuar kundër çifutëve gjendet pothuajse gjithkund në botë ku çifutët dhe joçifutët bashkëjetojnë. Dhe, meqë çifutët janë element i përbashkët i situatës, ka mundësi që shkaku të gjendet në ta më parë sesa në grupimet e ndryshme që ndjejnë antagonizmin”.

Vetëm në Evropë dhe në Rusi çifutët janë përzënë 47 herë në 1000 vjetët e fundit:

Mainc, 1012
Francë, 1182
Bavari e Epërme, 1276
Angli, 1290
Francë, 1306
Francë, 1322
Saksoni, 1349
Belgjikë, 1370
Sllovaki, 1380
Francë, 1394
Austri, 1420
Lion, 1420
Keln, 1424
Mainc, 1438
Augsburg, 1438
Bavari e Epërme, 1442
Holandë, 1444
Brandenburg, 1446
Mainc, 1462
Mainc, 1462
Lituani, 1495
Portugali, 1496
Napol, 1496
Navarre, 1498
Nuremberg, 1498
Brandenburg, 1510
Prusi, 1510
Gjenevë, 1515
Napoli, 1533
Pragë, 1541
Gjenevë, 1550
Bavari, 1551
Pragë, 1557
Shtetet Papate, 1569
Hungari, 1582
Hamburg, 1649
Vjenë, 1669
Sllovaki, 1744
Mainc, 1483
Varshavë, 1483
Spanjë, 1492
Itali, 1492
Moravi, 1744
Bohemi, 1744
Moskë, 1891

Nga Dick Eastman

/mburoja/kohaislame

Artikulli paraprakPër Maqedoninë e Preshevën protestë në Tiranë
Artikulli vijuesMe Windows 8, Media Center do paguhet