Rreziqet e te teshtiturit

0
258

Nderkohe qe poleni fluturon lart e me lart dhe temperaturat te freskohen, nuk eshte e rralle te degjosh dike te teshtije afer jush. Por nese ky gjest duket normal, ai eshte i dhunshem per organizmin.

Teshtima eshte nje reflex qe provokon nxjerrjen brutale, te zhurmshme dhe jo vullnetare te ajrit nga hunda dhe nga goja (venie automatike ne pune e diafragmes). Mjeket I njohin mire historite klasike ne lidhje me veshtiresite e te teshtiturit. Mbi te gjitha jane variacionet e presionit te shkaktuara nga te zenith e hundeve qe mund te shkaktojne lezione (keputje te muskujve ose te organeve tjera).
Anevrizmat, enjtje locale te arterjeve çojne ne formimin e xhepave me madhesi te ndryshme, te cilat shpesh here zmadhohen ose shkeputen. Prandaj eshte e rendesishme qe te mos bllokohohet hunda gjate teshtimes ; ne te kundert ajo do te provokonte nje zmadhim te anevrizmit ose çarje te arterieve. Rreziku i teshtimes mund te çoje deri ne çarjen e aortes, arterjes me te madhe te organizmit.

Konsultohuni ne rast dhimbjesh atipike

Pasojat me klasike te teshtimes jane : lezione te veshit te brendshem dhe te daulleve te tyre, pneumothorax-i (shkeputje e mushkerise nga toraksi e cila mund te shkaktoje veshtiresi ne frymemarrje deri ne asfiksi).

Keshilla

– Mund te bllokojme hunden dhe gojen per ta shmangur totalisht teshtimen, por nese nuk ia arrijme, eshte me mire ta leme ate te dale pa e penguar
– Beni kujdes ne menyre qe te mos perplaseni gjekundi : gjate te teshtiturit njeriu ka tendence ta humbase ekuilibrin e trupit. Nese keni mundesi, largohuni nga çdo objekt i rrezikshem. (maxisciences)/ikub/kohaislame