Susami – burim i shëndetit

0
256

 

Susami është një nga bimët më të vjetra të kultivuara në botë.

Vaji i susamit përdoret për shumë qëllime tashmë 5000 vjet. Në fillim është përdorur si burim i shkëlqyeshëm i kalciumit dhe magnezit, ndërsa sot shkencëtarët konfirmojnë shumë veçori shëruese që i ka susami.

Susami është bimë njëvjeçare, e cila arrin lartësinë prej rreth 2 metrash. Lulet e susamit mund të jenë me ngjyra të ndryshme – të verdha, të kaltra ose ngjyrë purpurt.

Farat e kësaj bime janë popullore si mëlmesë, sepse u japin një shije të veçantë të lehtë ushqimeve. Farat e susamit mund të jenë të bardha, të zeza ose ngjyrë kafe.

 Gjendet lehtë prandaj nuk ka arsye për të mos e përfshirë në ushqimin e përditshëm, sepse mund të parandalojë sëmundje të ndryshme, madje edhe të shpëtojë jetë./zeri/kohaislame