10 kryetarët më të këqij në historinë e Shteteve të Bashkuara

Bazuar në renditje të shumta gjatë viteve, këta njerëz janë parë në dritat e pahijshme herë pas here.

Gjatë gjithë historisë së saj, Shtetet e Bashkuara kanë pasur disa kryetarë të shteteve të paharrueshme. Disa janë perceptuar kryesisht si të mëdhenj, dhe të tjerë si të tmerrshëm, megjithëse ka gjithmonë debat lidhur me meritat dhe gabimet përkatëse të secilës prej tyre. Duke shikuar një sërë anketash dhe anketimesh historike mbi perceptimet publike dhe profesionale të presidentëve më të mirë dhe më të keq të SHBA-së, ne kemi përpiluar një listë duke përdorur mjetet e peshuara të renditjes së tyre të përpiluar. Sistemet e rangimit zakonisht bazohen në anketat e historianëve akademikë dhe shkencëtarëve politikë. Renditjet përqëndrohen në arritjet presidenciale, cilësitë e udhëheqjes, dështimet dhe gabimet.Kumti.com

10. George W. Bush

George W. Bush ishte Presidenti i 43-të i SHBA-së dhe shërbeu nga 2001 deri në 2009. Babai i tij është ish-Presidenti George H.W. Bush (1989-1993) dhe vëllai Jeb, një ish guvernator i Floridës, i cili kohët e fundit humbi orvatjen e tij për t’u bërë kandidati presidencial i republikanëve 2016. Sulmet e 11 shtatorit në Qendrën Tregtare Botërore dhe në Pentagon ndodhën më pak se një vit në presidencën e Bushit. Megjithëse ai kishte arritur një vlerësim të lartë vetëm pas tragjedisë, popullariteti i Bushit nuk do të shërohej kurrë pasi ai të merrte vendimin e diskutueshëm për të urdhëruar veprimin ushtarak amerikan në Afganistan dhe Irak. Presidenti Bush do të mbahet mend gjithashtu për pohimin e tij se udhëheqësi i Irakut Saddam Hussein zotëronte “armë të shkatërrimit në masë”, një pretendim që më vonë u zbulua si i rremë. Gjatë presidencës së tij, Bush u përball gjithashtu me kritika për keqpërdorimin e Uragani Katrina si dhe krizën financiare të vitit 2008.Kumti.com

9. Zachary Taylor

Ish oficeri ushtarak Zachary Taylor shërbeu si Presidenti i 12-të i SHBA por vetëm këtë zyrë të shquar e mbajti shkurtimisht nga 1849 deri më 1850. Si një anëtar i partisë Whig Taylor fitoi zgjedhjet pavarësisht faktit se ish-Major General u pa nga shumë kolegë të tij si mungon në përvojën politike. Ndër çështjet e shumta me të cilat përballet qeveria e Taylor ishin statusi i territoreve të reja të fituara në Utah, Kaliforni dhe Nju Meksiko të cilat ishin fituar pas Luftës Meksikane. Skllavëria ishte një tjetër çështje e vazhdueshme e debatuar nga anëtarët e administratës së Taylor. Shumë historianë besojnë se reputacioni i Zachary Taylor si një udhëheqës i varfër i shtetit mund të rrjedhë më shumë nga mungesa e eksperiencës së tij, si dhe nga koha e shkurtër që ka kaluar në detyrë, sesa nga ndonjë politikë specifike politike.Kumti.com

8. Ulysses S. Grant

Presidenti i 18-të i Shteteve të Bashkuara ishte Ulysses republikan S. Grant i cili shërbeu si kreu i shtetit nga 1869 deri në 1877. Si një gjeneral në ushtrinë Grant kishte luajtur një rol të madh në fitoren e ushtrisë së Bashkimit mbi forcat e Konfederatës gjatë Luftës Civile Amerikane . Arritjet e Presidentit Grant gjatë dy mandateve të tij në detyrë përfshijnë mbikëqyrjen e Rindërtimit në shtetet jugore, çmontimin e Konfederatës, si dhe mbështetjen e të drejtave civile për qytetarët e zinj. Ndoshta shkaku më i rëndësishëm i rënies së Grantit dhe reputacionit si një udhëheqës i varfër është për shkak të akuzave të shumta për korrupsion dhe sjellje të keqe financiare që rrënuan administratën e tij. Një tjetër dështim i madh i karrierës së Grantit ndodhi gjatë Betejës së Little Bighorn-it të vitit 1876 kur gjenerali Custer u vra nga luftëtarët nga fisi Sioux.Kumti.com

7. William Henry Harrison

Presidenti i 9-të i Shteteve të Bashkuara ishte William Henry Harrison, i cili shërbeu për një periudhë prej rreth një muaji nga marsi deri në prill 1841. Harrison ka dallimin e pafat për të qenë Presidenti i parë amerikan që ka vdekur në detyrë. Ai ka qeverisur vetëm për rreth 30 ditë, që historikisht është afati më i shkurtër i çdo Presidenti në historinë e SHBA. Para se të niste një karrierë në politikë në vitin 1799 William Henry Harrison kishte një përvojë të madhe ushtarake duke përfshirë luftën në betejat si Luftën Indiane të Luftës së Veriut dhe Luftën e vitit 1812. Për shkak të kohës së tij të shkurtër në detyrë, Harrison nuk arriti të arrinte ndonjë prej tij qëllimet politike. Shumë vite më vonë, megjithatë, Benjamin Harrison, nipi i Uilliamit, u zgjodh si Presidenti i 23-të dhe mori detyrën prej 1889 deri më 1893.Kumti.com

6. John Tyler

Në 1841 John Tyler ishte nënpresidenti i 10-të i kombit përpara se të betohej si President pas vdekjes së paharruar të William Henry Harris. Megjithëse ai u zgjodh si anëtar i partisë Whig, Tyler filloi karrierën e tij politike si një demokrat. Tyler besonte në konceptin e fatit të dukshëm dhe gjatë pjesës së fundit të presidencës së tij përqendrohej në aneksimin e territorit të Teksasit. Në 1842 Tyler u bë kreu i parë i shtetit amerikan për t’u përballur me fajësinë. Megjithëse përpjekja për të rrëzuar Tylerin ishte përfundimisht e pasuksesshme, ajo u udhëhoq nga anëtarët e partisë së tij Whig dhe doli nga konflikte të gjata politike ndërmjet Presidentit Tyler dhe anëtarëve të institucionit Whig.Kumti.com

5. Millard Fillmore

 

Millard Fillmore ishte anëtari përfundimtar i Whig që mbante zyrën e Presidentit të SHBA. Fillmore shërbeu në rolin si Presidenti i 13-të i vendit nga 1850 deri më 1853. Një ish-avokat Fillmore filloi karrierën e tij në politikë më 1829 si një anëtar i legjislaturës së shtetit. Fillimisht, përfaqësuesi nga Nju Jorku u zgjodh nënkryetar, por mori vendin e punës kur presidenti Zachary Taylor vdiq në 1850.Kumti.com

Skllavëria ishte një çështje e rëndësishme gjatë kësaj periudhe në historinë amerikane dhe Fillmore ishte i njohur si përkrahës i kompromisit të vitit 1850. Si Presidenti Fillmore miratoi një pjesë veçanërisht të diskutueshme të kësaj politike të njohur si Akti i Slave të fshehur që kishte për qëllim zgjidhjen e mosmarrëveshjeve midis pronarëve të skllevërve jugorë dhe abolicionistëve në veri. Ky akt, i titulluar më parë, “Një akt që respekton të kërkuarit nga drejtësia dhe personat që ikin nga shërbimi i zotërinjve të tyre” deklaroi se nëse kapen të gjithë skllevërit e shpëtuar do të ktheheshin te zotërit e tyre.Kumti.com

4. Franklin Pierce

Presidenti i 14-të i SHBA ishte Franklin Pierce, mandati i të cilit si kreu i shtetit vrapoi nga 1853 deri në 1857. Administrimi i Pierce konsiderohet gjerësisht si një dështim që shërbeu si një shkak kryesor për rënien politike të Partisë Demokratike. Presidenti Pierce gjithashtu siguroi një ambient të përsosur për të nxitur lëvizjen në rritje të shkëputjes jugore. Ashtu si Fillmore, paraardhësi i tij, Presidenti Pierce mbështeti aktin e debatuar të skllavit të fshehur. Në një tjetër veprim jopopullor, administrata e Copës ishte përgjegjëse për kalimin e Aktit të Kansas-Nebraska 1854 që çoi në të ashtuquajturën “Zemërimi i Gjakut” ose Lufta Kufitare, e cila u zhvillua mes fraksioneve anti dhe pro-skllavërisë. Ky akt i veçantë konsiderohet gjithashtu si një nga ngjarjet kyçe që çojnë në vdekjen dhe shkatërrimin e përhapur të shkaktuar nga shkatërrimet e Luftës Civile.Kumti.com

3. Andrew Johnson

Pas vrasjes së Abraham Lincoln, nënpresidenti i tij, Andrew Johnson, u betua si kreu i 17-të i shtetit. Xhonson, një vendas i Raleigh, Karolina e Veriut, qeveriste vendin nga viti 1865 deri më 1869. Për shkak të shkeljes së Ligjit për Zyrën e Qëndrueshmërisë, Presidenti u fajësua më 1868. Pas një lirimi të shpejtë nga Senati, megjithatë Johnson ishte në gjendje të qëndronte në zyrë.

Për shkak se Andrew Johnson u zgjodh pas fillimit të çështjeve të Luftës Civile në lidhje me Rindërtimin e Jugut dhe unitetin kombëtar erdhi në ballë të politikës kombëtare jo vetëm në aspektin e administratës së Johnson, por edhe për të gjithë vendin. Presidenti Johnson ishte jo popullor për masat kundërthënëse, siç ishte Amendamenti i Katërmbëdhjetë, i cili kishte për qëllim dhënien e ish skllevërve me shtetësinë amerikane.Kumti.com

2. James Buchanan

James Buchanan, Jr., një demokrat, ishte Presidenti i 15-të i Shteteve të Bashkuara dhe mbajti këtë post prestigjioz nga 1857 në 1861. Mandati i tij filloi pak para fillimit të Luftës Civile Amerikane. Para se të merrte vendin e punës, Buchanan kishte akumuluar mjaft përvojë politike pasi shërbeu në Dhomën e Përfaqësuesve dhe Senatin. Buchanan kishte mbajtur postin e Sekretarit të Shtetit nën presidentin Polk. Buchanan lindi në Pensilvani, por konsiderohej se kishte simpati të Jugut.

Presidenti Buchanan jo vetëm që nuk arriti të ndërmjetësonte paqen mes një kombi të ndarë, por gjithashtu përfundoi duke eleminuar anëtarët e të dy fraksioneve ndërluftuese. Shumë prej tyre ende fajësojnë Presidentin Buchanan dhe presidencën e tij të paefektshme për dështimin në parandalimin e shpërthimit të Luftës Civile, ku disa madje i referohen konfliktit shkatërrues kombëtar si “Lufta e Buchananit”.Kumti.com

1. Warren G. Harding

 

Presidenti i 29-të i SHBA-së ishte Warren G. Harding, i cili mbajti postin nga viti 1921 deri më 1923. Harding konsiderohet nga një numër i madh historianësh për të qenë një nga presidentët më të keq të Amerikës.

Pasi tregimet e tij të vdekjes për korrupsion dhe skandal u bënë të shfrenuara. Përveç politikave të tij politike politike, jeta personale e Hardys u dëmtua nga zbulesa të jashtme të çështjeve të tij jashtëmartesore me gra të shumta, përfshirë Nan Britton, i cili madje shkroi një libër që pretendonte se Hardy kishte lindur një vajzë me të. Përsa i përket çështjeve që kanë të bëjnë me qeverisjen e vendit, Presidenti Harding u përplas me keqpërdorimin e rezervave të naftës të Teapot Dome, i cili gjithashtu u tregua mjaft i skandalizuar për administratën e tij. Çështja politike filloi kur, nën autoritetin e Presidentit, rezervat e naftës në Wyoming të destinuara për t’u përdorur nga ana e Marinës u transferuan në Departamentin e Brendshëm./Kumti.com

Artikulli paraprakVuciq nesër në Kosovë
Artikulli vijuesVendet që pijnë më shumë qumësht