Vendet që pijnë më shumë qumësht

Finlanda ka konsumin më të lartë të qumështit për kokë banori.

Qumështi merret nga gjëndrat e qumështit të gjitarëve. Fjala qumësht rrjedh nga fjala e vjetër angleze meoluc, fjala holandeze melk, ose milch gjermane. Qumështi përmban proteina, kalcium, jod, vitamina B2 dhe B12, fosfor dhe kalium. India është prodhuesi më i madh global i qumështit dhe eksportuesi më i madh i qumështit të skremuar. Përafërsisht 85% e qumështit të prodhuar në mbarë botën është me burim nga lopët dhe tjetra 15% nga dhitë, dele, buffalos, devetë, kuajt dhe gomarët. Qumështi përpunohet për të marrë disa produkte të cilat përfshijnë djathë, kos, gjalpë, ghee, qumësht të kondensuar, qumësht pluhur dhe akullore. Pirja e rekomanduar e përditshme e qumështit është tre gota në ditë. Deri në vitin 2016, Rusia dhe Kina ishin importuesit më të mëdhenj të qumështit në botë. Një vështrim më i afërt në konsumin e qumështit të vendeve globalisht zbulon se Finlanda kryeson listën.

Vendet që pijnë më shumë qumësht

Finlandë
Konsumi i qumështit për kokë banori i vitit 2007 në Finlandë ishte 361.19 kg, me konsumin e qumështit për person në rreth 34.34 gallon në vit. Finns konsumojnë shumë produkte të qumështit pasi ajo është pjesë e kulturës së tyre ushqimore. Shumica e finlandezëve marrin një gotë piima, e cila është e barabartë me dhallë, me ushqimet e tyre. Disa nga prodhimet e qumështit në Finlandë përfshijnë piima (qumësht i thartuar), viili (qumështi i gjedhit), leipajuusto (djathi i bukës) dhe kotijuusto (djathi i bërë në shtëpi). Akullore, djathi dhe kos janë gjithashtu produkte të qumështit të njohura në treg.

Suedi
Konsumi mesatar i qumështit për kokë banori në mesin e popullsisë së Suedisë ishte 355.86 kg në vitin 2007. Që nga viti 2012, Suedia kishte gjithsej 4,022 ferma të qumështit, edhe pse ka patur një rënie të numrit në vitet e fundit. Qumështi Suedez dashuria dhe produktet e qumështit dhe konsumojnë ato në sasi të mëdha. Disa nga prodhimet më të njohura të qumështit janë djathrat e tyre. Prästost është një nga djathrat më të vjetra suedeze, e bërë historikisht për të paguar taksat e kishës. Thuhet që gjithmonë të bëhet me qumësht suedez.

Holandë
Produktet e qumështit në Holandë janë pjesë e ushqimeve kryesore që përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të eksporteve të vendit dhe janë gjithashtu simbole kombëtare. Në Holandë ekzistojnë rreth 18,000 ferma të qumështit të cilat kanë më shumë se 1.6 milionë lopë dhe 23 kompani me 52 fabrika përpunimi. Sektori i qumështit në Holandë siguron punësim për rreth 44,700 njerëz. Hollanda prodhon rreth 12 milion ton qumësht dhe 800,000 ton djathë në një vit. Djathi konsumohet kryesisht në vend, një sanduiç djathi dhe kos ose qumësht përbëjnë një mëngjes mesatar holandez.

Përfitimet e qumështit
Dhjetë vendet më të dashura me qumështin janë të vendosur në Evropë. Zvicra, Greqia, Mali i Zi, Lituania, Danimarka, Shqipëria dhe Rumania janë pjesë e dhjetë vendeve të para. Qumështi ka disa përfitime për trupin e njeriut; ajo ndërton dhe mban kocka dhe dhëmbë të shëndoshë, ndihmon në mbajtjen e presionit të shëndoshë të gjakut, shërben si burim energjie, proteina, minerale dhe gjithashtu mbështet sistemin imunitar të trupit./Kumti.com

Vendet që pijnë më shumë qumësht

1 Finland 361.19
2 Sweden 355.86
3 Netherlands 320.15
4 Switzerland 315.78
5 Greece 314.69
6 Montenegro 305.87
7 Lithuania 303
8 Denmark 295.62
9 Albania 281.17
10 Romania 266.19
11 Luxembourg 265.9
12 Kazakhstan 262.61
13 Norway 261.52
14 France 260.48
15 Italy 256.1

 

 

Artikulli paraprak10 kryetarët më të këqij në historinë e Shteteve të Bashkuara
Artikulli vijuesÇfarë është Brexit?