12 mënyra të thjeshta për të kuptuar nëse kompjuteri juaj është hakuar (FOTO)

Sulmet kibernetike ndodhin shumë shpesh, dhe të gjithë janë të shqetësuar për sigurinë e të dhënave të tyre. Për të parandaluar vjedhjen e fjalëkalimeve dhe të dhënave të tjera të rëndësishme, duhet t’i kushtoni vëmendje çdo ndryshimi në kompjuterin tuaj.

Kumti ju fton të lexoni këtë artikull për të mësuar se si të kontrolloni nëse kompjuteri juaj është sulmuar. Nëse zbulon se ishte, ne do t’ju tregojmë se çfarë të bëni.

12. Antivirus është i fikur.

Nëse nuk e fikni antivirusin tuaj, por keni vërejtur se është jashtë, kompjuteri juaj ka më shumë mundësi të hakohet. Nuk mund të fiket vetë. Hakerët e parë që bëjnë është mbyllja e antivirusit për të pasur qasje të lehtë në skedarët tuaj.

11. Fjalëkalimet nuk punojnë.

Nëse nuk i keni ndryshuar fjalëkalimet tuaja, por ata kanë ndërprerë papritmas dhe nuk mund t’i qaseni llogarive tuaja, duhet të jeni të vëmendshëm – kompjuteri juaj ka më shumë gjasa të jetë i hakuar.

10. Numri juaj i miqve është rritur.

Nëse vëreni që papritur keni shumë miq në rrjetet sociale, të cilët nuk i dini dhe nuk mbajnë mend shtimin, kjo do të thotë se llogaria juaj është sulmuar dhe po përdoret për të dërguar spam.

9. Ikona të reja shfaqen në panelin e kontrollit.

Kur nisni shfletuesin tuaj dhe vini re ikonat e reja në panelin e kontrollit, kjo mund të jetë një shenjë e infiltrimit të disa kodeve të rrezikshme në kompjuterin tuaj.

8. Kursi lëviz vetvetiu

Nëse vini re se kursori juaj po lëviz vetvetiu dhe po nxjerr në pah diçka, kompjuteri juaj patjetër është hakuar.

7. Printeri juaj nuk funksionon siç duhet

 

Shenjat e sulmeve kibernetike ndikojne jo vetem ne kompjuter, por edhe ne printerin tuaj. Për shembull, kur refuzon të printohet ose kur printon diçka që nuk e dëshironit.

6. Ju keni përcjellë faqe të ndryshme  te internetit

Nëse shfletuesi juaj vazhdon të ju përcjellë në faqet e internetit të ndryshme, është koha të jeni të vëmendshëm. E njëjta gjë vlen edhe për situatat kur shkruani diçka në një motor kërkimi dhe në vend të faqeve të Google, shkoni në një faqe tjetër që nuk e dini. Nëse shihni shpesh dritare pop-up, ajo gjithashtu sinjalizon një hakim.

5. Dosjet fshihen nga dikush tjetër.

 

Kompjuteri juaj është padyshim është hakuar nëse vëreni se disa nga programet ose skedarët tuaj janë fshirë pa dijeninë tuaj.Kumti.com

4. Të dhënat tuaja personale janë në internet, edhe pse nuk e keni vënë re

Kontrolloni këtë duke përdorur motorin tuaj të kërkimit: shikoni për informacion rreth vetes që patjetër nuk e keni vënë në internet. Nëse e gjen, kompjuteri yt u hutua për të vjedhur informacionin.

3. Merrni paralajmërime të rreme antivirus.

Nëse shihni paralajmërime antivirus, por duken ndryshe nga zakonisht, kjo është një shenjë e qartë e hakmarrjes. Një tjetër shenjë e keqe është nëse keni një antivirus të ri që nuk e keni instaluar.

2. Ka sjellje të pazakontë të kamerave

Kontrolloni Webcam-in tuaj: nëse treguesi i tij injoron vetë, ristartoni kompjuterin dhe kontrolloni nëse blinks përsëri për rreth 10 minuta. Nëse po, kjo do të thotë që kompjuteri juaj është hakuar.

1. Kompjuteri punon shumë ngadalë.

Nëse operacionet më të thjeshta marrin kompjuterin tuaj një kohë shumë të gjatë për të përfunduar, dhe nëse vëreni një rënie të konsiderueshme në shpejtësinë e lidhjes suaj të internetit, kjo mund të nënkuptojë që dikush hodhi kompjuterin tuaj./Kumti.com

Çfarë duhet të bëni:
Paralajmëroni miqtë tuaj dhe njerëzit e tjerë të cilëve u keni dërguar email se kompjuteri juaj është sulmuar. U thoni atyre të mos hapin mesazhe nga ju dhe të mos klikoni në ndonjë lidhje nga ju.
Tregojuni bankës suaj për një rrjedhje të mundshme të të dhënave tuaja personale. Gjeni se si të mbroni paratë tuaja.
Fshini të gjitha programet e panjohura dhe gjithashtu ato që nuk mund të lëshoni.
Instaloni një antivirus të besueshëm dhe skanoni sistemin tuaj. Disa kompani bëjnë versione gjyqësore.
Ndrysho fjalëkalimet në të gjitha llogaritë e tua.
Nëse ju ende mendoni se problemi nuk zgjidhet, kërkoni një specialist./Kumti.com

 

Artikulli paraprakSi ti zbardhoni dhëmbët në shtëpi për 3 minuta
Artikulli vijues15 teknika të lehta për pastrimin e shtëpisë (Video)