44 Keshilla mbi martesen

0
797

Me bashkeshorten tende bisedo detajisht rreth menyres se rritjes se femijeve, ngase kundershtimet tuaja ndikojne shume negativisht ne sjelljen e tyre.

1. Ule shikimin tend dhe mos e lesho pa kontrolle, sepse ajo eshte shigjete shume helmuese (e Iblisit).

2. Mos kalo ndermjet dy (grave) femrave ne rruge por merr anen e djathte ose te majte.

3. Martohu sa me pare ngase ai, i cili martohet e ruan shikimin e vet dhe organin e vet gjenital

4. Kerkoje femren mumine (besimtare te vertete)!

5. Mus u ngut me ndarjen e marteses, ngase ajo eshte me e urrejtura tek Allahu xh.sh. nga te gjitha gjerat e lejuara.

6. Ua terheq verejtjen bashkeshorteve tuaj, vajzave dhe te afermeve qe te mos kerkojne shkurorezim pa arsye te forte (reale)!

7. Mos e ben shprehi qe bashkeshorten tende ta perbetosh me shkurorezim.

8. Permbahu (nga zinaja-kurveria) nese nuk je ne gjendje te martohesh, gjersa Allahu xh.sh. te mos dhuroje nga mundesite e veta dhe te kesh mundesi te martohesh, dhe ndihmo veten me agjerim sa me te shpeshte!

9. Nese te vie (te kerkoje) ai per te cilin mendon se eshte besimtare dhe i bukur martoje dhe mos kerko mehr te madh!

10. Shpalle-proklamoje kurorezimin dhe festoje diten e marteses sipas mundesise!

11. Mos lejo te festosh kurorezimin, e as martesen me Qka do qofte qe eshte e ndaluar siQ eshte muzika dhe vallja e perbashket e meshkujve dhe grave.

12. Bashkeshortes tende paguaja mehrin, kryej obligimet tuaja ndaj saj dhe sillu bukur ndaj saj!

13. Njoftoje gruan tende me rregullat dhe obligimet e marteses bashkeshortore keshtu qe te mundet t’i kryej ne menyre konsekuente.

14. Mos iu “afro” bashkeshortes derisa, eshte ne hajz ose nifas!

15. Shpjegoju grave tua rregullat fetare dhe mos i lejo te praktikojne Qkado qofte qe eshte e gabuar!

16. Behu i drejte ne veshtrimin e qendrimit te bashkeshortet tuaj dhe kurrsesi ne ate drejtim mos ben padrejtesi!

17. Bleji gruas tende dhe femijve ate qe u eshte e nevojshme dhe mos u ben doreshtrenguar!

18. Ruaju te mos i lesh pasdore kedo qofte nga ata, te cilet je i obliguar t’i mbash!

19. Femijeve tuaj zgjedhju emra te bukur (islame).

20. Mos i jep perparesi femijeve mashkuj ndaj femrave!

21. Femijet ruaj, jepu njesoj (dhurata)

22. Rriti femijet e tu, e kur te rriten (7 vjet) urdheroj qe t’i kryejne ceremonite kryesore fetare dhe per secilin nga ata siguroje nga nje shtrat te veQante.

23. Me bashkeshorten tende bisedo detajisht rreth menyres se rritjes se femijeve, ngase kundershtimet tuaja ndikojne shume negativisht ne sjelljen e tyre.

24. Martoji dhe jepi femijet e tu kur te behen madhore!

25. Rreptesisht ruaju qe te mos i ngaterrosh burrin me gruan e vet, ose dy ortake (ne pune) ose dy shoke!

26. Urdheroi grate tua qe te mbulohen sipas dispozitave( te sheriatit), qe te ruajne dinjitetin e vet, pastertine dhe harmonine e mjedisit ku jetojne, ngase zbulimi i gruas dhe veshja e saj e parregullte shkakton Qrregullime dhe fatkeqesi ne shoqeri.

27. Urdheroji grate tua qe te mbulohen dhe te largohen nga te gjithe ata qe jane mahrem, siQ jane mixhallaret, dajallarret dhe vellai yte (i burrit), ngase sot jane mesuar qe para tyre te mos mbulohen.

28. Mos i lejo grate tua te shkojne te jomuslimanet per prerjen dhe qepjen e rrobave!

29. Lajmeroi grate tua te mos dalin ne rroba pa mange ose pa to, bile as nen mantil, sepse me rastin e shtrirjes se dores mund te shihet trupi.

30. Terhiqni verejtjen grave tua per mbathjen e Qorapeve provokuese (najlon), ose Qorapeve me ngjyra, dhe mos u lejo te mbathin perpos Qorapeve te padukshme (te zeza), te cilat nuk jane te zbukuruara.

31. Lajmeroj grate tua per veshjen e rrobave te zbukuruara, te cilat terheqin shikimet e mashkujve!

32. Lajmeroj grate te mos dalin ne sheshe fill vetem dhe te mos shtyhen me mashkuj dhe te mos zbulohen para shitesve, sepse Allahu xh.sh. hidherohet ne to, andaj edhe besimtari duhet te hidherohet ne te tilla.

33. Mos u lejo grave tuaja te blejne qirinje per varre ose tyrbe, sepse kjo eshte ne kundershtim me mesimin Islam.

34. Mos u lejo qe t’u lene ushqim neper tyrbe, sepse edhe kjo eshte e ndaluar.

35. Ndaloja grave tua te dalin ne percjelljen e kufomes!

36. Mesoje gruan tende dhe vajzat tuaja te ruajne fshehtesine e burrave te vet!

37. Ua terheq verejtjen bashkeshorteve dhe vajzave tua mos t’i shqetesojne burrat e vet me fjale, me vepra ose me Qka do tjeter.

38. Keshilloj grate tua qe te mos shoqerohen me grate e pambuluara, ashtu qe ato te mos dobesohen dhe te zbulohen, por edhe ate se vetem lejimi i gabimit eshte gabim.

39. Ndaloju grave tua te prezentojne ne dasmat ne te cilat behet muzike, fishkellohet dhe vallezohet!

40. Keshilloj grate tua te mos flasin me ze te larte ne rruge dhe te mos qeshin!

41. Keshilloj grate tua te mos flasin ne dere me musafire.

42. Keshilloj grate tua te mos flasin me meshkuj, perpos nevojes dhe pas perdes, dhe te mos e zbukurojne fjalimin e vet duke folur me ta.

43. Shpjegoju grave tua qe sa me gjate te rrine ne shtepi, dhe se ato jane te krijuara per to dhe te mos dalin perpos me leje.

44. Mos u lejo grave tua te dalin vet ne parqe dhe ne pikniqe, as te shkojne ne kino, sepse atje do te mesojne parregullsite dhe Qoroditjen e jetes