9 Produkte që u ndaluan për shkak të përbërësve të tyre

A keni menduar ndonjëherë për atë që kemi blerë në dyqan ushqimore? Ne shpesh besojmë në reklamat e prodhuesit, në popullaritetin e një produkti dhe në paketën e bukur pa menduar as për tmerret që mund të fshihen brenda.

Kumti ka  mbledhur një listë të gjërave që janë në raftet e dyqaneve në disa vende dhe të ndaluara në të tjerët. Natyrisht, do të japim shpjegime.Kumti.com

Kinder Surprise

Kjo dashuri e dashur nga shumë njerëz u ndalua në SHBA në vitin 1938. Zyrtarët qeveritarë ndaluan shitjen e produkteve që përmbajnë një element të paqëndrueshëm. Dhe meqenëse ato copa të vogla në këto vezë mund të jenë një rrezik i mbytur, importi i vezëve me çokollatë është shtypur gjithmonë. Megjithatë, 5 vjet më parë, prodhuesit krijues arritën të anashkalonin ligjin dhe të ktheheshin në tregun amerikan.Kumti.com

Ngjyra artificiale

Brenda 50 viteve të fundit, numri i bojës kimike të përdorur është rritur me 500%, duke sjellë shumë dëm në shëndetin tonë. Këto aditivë shkaktojnë hiperaktivitet dhe ato gjithashtu mund të zhvillojnë alergji ose të rrisin rrezikun e gjetjes së kancerit. Kjo është arsyeja pse disa ngjyra artificiale në produktet e eksportuara në Evropë janë tërësisht të hequr nga produkti ose zëvendësohen nga ato natyrore.Kumti.com

Pulë me antibiotikë

Ofrimi i puleve nga kompania më e madhe e prodhimit të mishit amerikan, Tyson Foods, është ndaluar në Evropë, Rusi, Norvegji dhe Australi. Kjo ndodhi pasi bota mësoi se Tyson injektoi antibiotikë, steroide, droga anti-inflamatore dhe ketamine në shpendët e tyre. Pas njoftimit të këtij informacioni, përfaqësuesit e kompanisë premtuan të përjashtojnë përdorimin e artikujve të tillë, të cilët ata bënë në shtator të këtij viti.

GMO

Më shumë se gjysma e vendeve në Evropë ndaluan produktet e OMGJ-ve në vitin 2015 për shkaqe që përfshijnë alergjinë, toksicitetin dhe uljen e vlerës ushqyese të produkteve. Është e rëndësishme të dini se jo vetëm frutat dhe perimet mund të modifikohen gjenetikisht, por edhe produkte me origjinë shtazore.Kumti.com

 

Bukë me shtimin e pluhurit të pjekjes

A keni dëgjuar ndonjëherë për brumat kalium? Ajo shërben si një pluhur pjekjeje. Me ndihmën e saj, buka mbetet e butë dhe e bukur për një kohë të gjatë sikur të ishte nxjerrë nga furra. Por bromati i kaliumit mund të shkaktojë dhimbje koke, skuqje të lëkurës dhe probleme me tretje. Për fat të keq, ajo gjendet në shumicën e llojeve komerciale të bukës. Është e ndaluar në Kanada, Kinë dhe BE.Kumti.com

Salmon i kultivuar

 

Peshk Salmon i rritur në fermat është e ndaluar në Australi dhe Zelandën e Re. Problemi është se këto peshq të fermuar mbahen në një dietë të veçantë të rreptë që përfshin antibiotikë dhe elemente për të rritur kaloricitetin. Nuk ka thjesht elemente të shëndetshme në këtë salmon.Kumti.com

Ushqim me zëvendësues të yndyrës

 

Olestra është një zëvendësues sintetik i yndyrës, dhe numri i kalorive që përmban është zero. Shpesh përdoret në patate të skuqura me patate të skuqura me yndyrë të shënuara me fjalën “Drita”. Mendohet se kjo kimike shkakton shumë pasoja negative për trupin, përfshirë thithjen e dobët të vitaminave esenciale. Ushqimet që përmbajnë olestra janë të ndaluara tërësisht në Kanada dhe Evropë.Kumti.com

 

Pije sportive

Pijet sportive nuk janë domosdoshmërisht të këqija ose të ndaluara dhe ato në të vërtetë përmbajnë vitamina, minerale dhe elementë të tjerë të shëndetshëm. Por disa prodhues të paskrupullt bllokojnë erën e keqe të këtij pijet dhe rrisin ngjyrën me ndihmën e vajit vegjetal të brominated, BVO (E-443). E-443 është ndaluar në Japoni dhe Evropë për shkak të toksicitetit të saj, dhe ekziston edhe rreziku i zhvillimit të kancerit të gjirit dhe prostatës.Kumti.com

Qumësht

Prodhuesit përdorin shumë truket e ndryshme për të rritur shitjet. Për të marrë më shumë qumësht, disa lopë në SHBA i jepet një hormon i rritjes. Përdorimi i qumështit nga lopët e tilla lidhet me rrezikun e kancerit, një rritje të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe një rritje të nivelit të hormoneve tiroide. Prandaj kjo qumësht është ndaluar në Norvegji, Zvicër, Zelandë të Re, Japoni, Australi , dhe 29 vende të tjera evropiane./Kumti.com

 

Artikulli paraprak119 persona humbën jetën në aksidente
Artikulli vijuesA po godet Kosova korrupsionin, dënohen me 20 vjet burgim policët që morën ryshfet në autostradë