A i keni ditur keto fakte Interesante Islame ?

0
324

Shumica e popullatës islame nuk jetojnë në lindjen e mesme. Shteti me popullatë më të madhe islame është Indonesia, shteti i katërt më I madh në botë me 184 milion myslimanë.

 1. Në Indi ka më shumë myslimanë se sa popullata e kombinuar në Siri, Irak, Jordan, Palestinë dhe i gjithë Gadishulli Arabik.
 2. Fjalët angleze në vijim janë të huazuara nga gjuha arabe: Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony. Madje edhe fjala “alcohol” ka prejardhje nga gjuha arabe:

al-kuhl që do me thënë pluhur. Këto jan veç disa nga shembujt të përmendur këtu.

 1. Traktati I parë për fruthin dhe lijës së dhenve ishte shkruar nga Abu Bakr Alrazi (864-925, I njohur në Europe si Rhazes). Vaksinimi kundër sëmundjes lija e dhenve u shëndrrua në praktikë të zakonshme në vendbanimet myslimane. Pavarësisht këtij fakti, librat shkencore e përmendin Edward Jenner (1749-1823) si shpikës I vaksinës kundër lijës së dhenve.
 2. Studentet e hershëm në “Oxbridge” kanë studiuar nga libra të shkruar prej myslimanëve për matematikë, mjeksi, kimi, optikë dhe astronomi.
 3. Adelardi nga Bath (një qytet në Mbretërinë e Bashkuar) ishte një dijetar kryesor I mesjetës. Ajo që e bëri atë të famshëm ishte përkthimi I fjalëve të shkencatarëve myslimane prej gjuhës arabe ne gjuhën latine!
 4. Të dhënat e qytetit Cardiff (Mbretëria e Bashkuar) të vitit 1860 tregojnë një mesxhid ne një ndërtesë të konvertuar në rrugën Glynrhondda (Glynrhondda St.). Detarë jemen e zbuluan këtë mesxhid në udhëtimet e tyre të bëra ndërmjet Aden-it në Jemen (Yemen)dhe Kardiff (Cardiff).
 5. Mezxhidi i parë i ndërtuar pretendohet të jetë në Woking- Anglia veriore nga të holla të siguruara nga një sundimtar prej Bhopal në Indi( Mesxhidi Shah Jehan ishte ndërtuar ne 1889).
 6. Kalendari islamik është I bazuar në fazat e hënës, duke qenë përafërsisht 11 ditë më pakë se sa 365 ditët e vitit ne kalendarin Julian. Prandaj datat e festivaleve tona ndyshojnë gjatë vitit.
 7. Dyert e mëdha të xhamisë së profetit tonë (salAllahu alayhi wasalam) në Medine rëndojnë 2 tonë e gjysëm secili! Sasi të mëdha të “sag wood” u mblodhën nga e gjithë bota dhe u dërguan në Mbretërinë e Bashkuar për tu tharë në furra të kompjuterizuara (proçesi tradicional për tharie do të zgjaste me vite!). Madje edhe atëherë, zgjati 5 muaj të thahet druri. Druri mandej u dërgua për në Barselonë (Spanjë), ku pjesa kryesore e dyerve u bë. Dhe më në fund, françezët e paguan edhe pjesën e tyre të vogël, pasi stolisja e mesingut ishte kryer në qytetin e Roi (Francë). Herën e ardhshme kur të vizitoni mesxhidin e shejntë, mbajeni këtë në mendje!
 8. Zam zam-i u shfaq në kohën e profetëve Ibrahim dhe Ismail (alayhum salam). Mandej u “zhduk” gati për 26 shekuj (2600 vite) për shkak të disa ngjarje te caktuara dhe u rizbulua dhe gërmua nga gjyshi I profetit tonë të dashur s.aw.s . Vendndodhja e pusit iu shfaq tij në ëndërr.
 9. Ishte veçse në 1932 kur Kiswah (pëlhura e Ka’bah) ishte bërë në tërësi nga qytetarët e Arabisë Saudite.
 10. Çatia e mesxhidit të profetit tonë s.a.w.s në Medinë është e dizajnuar të jetë mjaft e fortë për të mbajtur kate shtesë në të ardhmen.
 11. Guri I zi (ashtu i njohur), nuk mundet të përshkruhet në tërësi, pasi qe pjesët që ne I prekim me duart tona dhe i “puthim”, janë tetë pjesë të vogla, prej të cilave më e madhja është sa madhësia e një datë.
 12. Adam (alayhis salam) ishte 30 Ziraa I gjatë. Ziraa është një lloj matjeje dhe një Ziraa është përafërsisht gjysëm metër.