Winston Churchill: A nuk e kuptoni se në Çanakala ne luftuam jo me turqit, por me Zotin?

Me këtë rast është interesant të theksohen edhe deklaratat e ish ministrit anglez të luftës Vinston Çerçil, i cili gjerë atëherë ua kishte mbushur mendjen aleatëve, veçanërisht qeverisë angleze që lëkundej, për ta marrë vendimin e sulmit, duke u dhënë garanci pas garancie duke iu shprehur atyre që të mos bëhen merak “se pikërisht me ato rrobe marine që kishte mbi trup do të ulej mbi fronin e turqve”, ndërsa ishte nxjerrë para gjykatës pas disfatës, në një çast kur ishte vënë shumë ngushtë nga pyetjet e rënda e qortuese të trupit gjykues, bërtiti kështu:

“A nuk e kuptoni se në Çanakala ne luftuam jo me turqit, por me Zotin? Dhe, natyrisht që do të mundeshim!…”

Artikulli paraprakHamilton: Ne na mundi jo forca materiale e turqve, por forca moralo-shpirtërore e tyre!
Artikulli vijuesLetra e nënoficerit Mualim Hasan Et’hem për Nënën – Beteja e Çanakalasë