Arra dhe gështenja, burim i pazëvendësushëm mikroelementesh

0
230

Arra dhe geshtenja jane produkte ushqyese, burim mikroelementesh, qe jane te dobishme per shendetin, pasi mund te parandalojne shume semundje…

Kerkimet kane vertetuar se arra zvogelon kolesterinen e pergjithshme dhe te ‘keqe’, duke mbrojtur organizmin nga semundjet kardiake dhe nga infarkti.
Ajo eshte nje burim i shkelqyer yndyre dhe i vetmi fryt i thate qe permban perqindje te madhe te acideve yndyrore omega-3 (40 g jane te mjaftueshme qe te mbulojne nevojat e perditshme).
Por, perveçse eshte burim yndyrash te dobishme, ajo eshte edhe burim proteinash dhe indesh bimore. Ne fund, arra eshte e pasur me lende antioksiduese qe te mbrojne nga kanceri dhe semundjet kronike.

Vlerat ushqyese ne 40 grame:
Kalori: 278,
Sheqerna: 5,8 g,
Proteina: 6 g,
Yndyra: 27 g (87% e kalorive te pergjithshme)

Geshtenja ka pak kalori dhe nuk permban kolesterine. Edhe pse eshte nje fryt i thate, ajo ka shume pak yndyre dhe pjesa e brendshme e saj eshte e bute dhe niseshtore, me perqindjen me te larte te kalorive qe vijne nga sheqernat.
Ashtu si edhe frutat e tjera, eshte burim mikroelementesh, qe jane te dobishme per shendetin, pasi mund te parandalojne shume semundje. Gjithashtu, eshte e pasur me vitamine E, vitamine B3, kalium dhe inde bimore. Sheqernat dhe indet bimore thithen ngadale duke i dhene keshtu energji organizmit.
Geshtenjat konsumohen kryesisht te pjekura dhe kane nje shije te lehte te embel.

Vlerat ushqyese ne 40 grame:
Kalori: 104,
Sheqerna: 22g,
Proteina: 1,35 g,
Yndyra: 0,9 g, (7% e kalorive te pergjithshme)./IKB/kohaislame