Atlasi i parë islam i jep një pamje elegante botës: Harta të rralla nga periudha osmane

“Atlasi i ri” apo “Cedid Atlas Tercümesi” është botuar për herë të parë në Stamboll, në vitin 1803. Këtë atlas e ka publikuar shtypshkronja e ushtrisë osmane nga shkolla inxhinierike, ndërsa konsiderohet si atlasi i parë i shtypur në botën muslimane.

Atlasi fillimisht ishte përgatitur për studentët dhe stafin ushtarak, ashtu që të mund më lehtë të shërbeheshin me informacionet më moderne gjeografike.

Atlasi është i bazuar në veprat e hartuesit anglez, William Faden, dhe është shtypur në 50 kopje. Shumica prej tyre janë shkatërruar nga zjarri që kaploi në vitin 1808.

Për shkak të asaj se sot ka shumë pak kopje të këtij atlasi, e kthen atë në një vepër shumë të vlefshme në trashëgiminë dhe historiografinë botërore.

Asia-1024x845Europe-1024x808Greece-1024x798Hemispheres-1024x793Middle-East-1024x774North-and-South-Poles-1024x783The-Americas-1024x851World-Map

 

(Islampress)

Artikulli paraprakNë Meksikë Islami është në rritje
Artikulli vijuesShpërthim i fuqishëm në një spital në Turqi, 50 të lënduar (Foto)