Bashir kërcënon se do t'i çliroj qytetarët e Sudanit të Jugut nga regjimit "insekt"

0
272

Presidenti sudanez Omar al-Bashir ka kërcënuar të mërkurën për të përmbysur qeverinë e Sudanit të Jugut, duke thënë se populli i saj kanë nevojë për çlirim.
“Objektivi ynë kryesor nga sot është çlirimi i qytetarëve të Sudanit të Jugut e nga SPLM (Lëvizja Popullore Çlirimtare e Sudanit), dhe kjo është përgjegjësia jonë para vëllezërve tanë në jug të Sudanit”, tha Bashir, duke shtuar se qeveria e jugut nuk mund të quhet një “lëvizje” .
“Ne e quajmë atë një insekt … i cili është duke u përpjekur për ta shkatërruar Sudanin, dhe objektivi ynë kryesor nga sot është për të eliminuar këtë insekt plotësisht. “
Ai foli në një miting të të rinjve në mbështetje të trupave që shpresojnë për rimarrë fushën më të rëndësishme të naftës së Sudanit, Heglig, nga trupave e Sudanit të Jugut që e pushtuan atë tetë ditë më parë.
“Historia filloi në Heglig, por ajo do të përfundojë në Khartum ose në Juba”, tha ai, duke iu referuar rajonit të kontestuar të prodhimit të naftës dhe duke shtuar se do të sjell “lajm të mirë” nga rajoni kufitar brenda pak orësh.
“Ka dy zgjedhje: Ose ne do të shkojmë në fund deri në Juba, ose ata do të përfundojnë në Khartum. Kufijtë e vjetra nuk mund të na rrinë mirë të dyja vendeve “, tha Bashir, duke parashikuar se fitorja do të jetë e shpejtë.
“Në disa orë të ardhme ju do të dëgjoni një lajm të mirë nga vëllezërit tuaj në Heglig,” tha ai para rreth 3.000 të rinjëve, disa prej tyre të veshur me veshje ushtarake.
Bashir është i kërkuar nga Gjykata Ndërkombëtare Penale për krime kundër njerëzimit, gjenocid dhe krime lufte të kryera në rajonin perëndimor të Darfurit të Sudanit.

Al Arabiya