Bien çmimet e prodhimeve bujqësore

0
222
Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK), ka njoftuar se në tremujorin e parë të vitit 2015 (TM1-2015) indeksi i çmimeve të prodhimeve blegtorale ka rënie për (-8.0%), krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2014.

Kurse, indeksi i çmimeve të prodhimeve bimore ka rënie për (-8.2%) në tremujorin e parë të vitit 2015, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2014.

Ndërkaq, indeksi total i prodhimeve bujqësore ka rënie për (-8.0%), krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2014. Kështu ka bërë të ditur Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) e cila ka publikuar “Indeksin e çmimeve të prodhimeve dhe çmimet në Bujqësi TM1-2015”

Sipas ASK-së, ky publikim është i bazuar në grumbullimin e çmimeve të prodhimeve bujqësore vendore në Kosovë. Grumbullimi i të dhënave është bërë në treg, ferma, dhe vendet tjera, ku çmimet e prodhimeve bujqësore mund të grumbullohen.

“Prodhimet të cilat krijojnë bazë për indeksin e çmimeve të prodhimeve bujqësore janë ndarë në dy grupe kryesore: Prodhimet bimore dhe blegtorale. Në kuadër të prodhimeve bimore, çmimet janë grumbulluar për këto grupe: drithëra, bimë foragjere, perime, patate dhe pemë”.

Në kuadër të blegtorisë çmimet grumbullohen për katër kategori të kafshëve: gjedhe, dele, derra dhe pula. Këto çmime janë bazuar në peshën e gjallë të kafshëve. Po ashtu, në kuadër të prodhimeve blegtorale çmimet janë grumbulluar për qumësht, vezë dhe mjaltë. kohaislame