Birra: “Kurthi” i alkoolizimit…

0
238

 

 Birra njihet si një pije alkoolike e dobët. Por, përfundimi i fillimit të të pirit të birrës, është alkoolizmi.

-Sipas statistikave 80% e atyre që janë të alkoolizuar, kanë kaluar në këtë gjendje duke filluar me pirjen e birrës.

-Për t’u mbrojtur nga alkoolizimi, kushti i parë është të mbrohesh nga birra.

-Shkencëtarët kanë zbuluar në birrë praninë e një substance, që quhet “nitrozaminë”, e cila është shkaku i kancerit në pankreas.

-Në birrë gjendet  deri ne 3 përqind alkool, në verë 6-14%, ndërsa në pije të tjera më të forta 30-50%. Për fëmijët, të cilët janë shumë të ndjeshëm ndaj veprimeve të alkoolit, një dozë prej 5 ml për cdo kilogram peshë, mbart gjitmonë rrezikun për jetën. Në disa raste janë vetë prindërit që u ofrojnë pije alkoolike edhe “mburren” me “aftësinë” e femijës për të pirë një shishe birrë apo një gotë verë. Pasojat janë të pallogaritshme: së pari dëmtohet sistemi nervor, melcia, stomaku i fëmijës dhe së dyti përgatiten pijanecët e ardhshëm…

/Blerta Shaqiri/perty/kohaislame