BITCOIN monedha virtuale

BITCOIN monedha virtuale supozohet se në të ardhmen mund shkund rënd sistemin financiar.
Bëhet fjalë per nje Monedh virtuale e quajtur BITCOIN e prodhuar para disa vjetesh nga nje grup apo nje person me pseudonimin Satoshi Nakamoto.
Kjo monedhë nuk ka nje ent të sajën, është një open source ku transacioni i saj kryhet nepermjet sistemin informatik peer2peer.

Bitcoin ekziston permes rrjetit te krijuar nga kompjuter duke perdorur një software të dedikuar.Krijohet nepërmjet nje procesi te gjatë dhe nderlikuar (mining), me pak fjale si ne nje minier qe kerkohet ar.
Ekziston nje kuot maksimale per kete monedh e cila eshte 21 milion monedha dhe kjo do te arrihet deri ne te ardhmen presupozohet ne vitin 2030. Vlera e saj ne ditet tona i ka kaluar mbi 1 miliard dollar. Transacioni ose depozitimi i saj eshte i bazur ne kritografi.
Bitcoin permbajn adresen e kujt i zoteron dhe nese nje person do ti trasferoj ato nje tjetri zevendeson adresen e tij me personin qe do ti dergoj monedhat dhe konfermon operacionin me an te nje paswordi te dyte. Ne kohet e fundit websitet qe miratojn pagesat me bitcoin po rriten se tepermi.
Shume ekonomiste rekomandojne per te qene te kujdesshem dhe paralajmerojne se kjo mund të jete një flluske spekulative./Kumti.com

Artikulli paraprakHistoria e Euro-s
Artikulli vijuesTë jesh Lider?