Bushati-Steinmeier: Hetim transparent për Kumanovën

0
257
Berlin – Gjatë një vizite punë në Gjermani, ministri i Punëve të Jashtme, Ditmir Bushati, u takua me homologun, Frank-Walter Steinmeier, Këshilltarin e Kancelares Merkel për Çështjet e Politikës së Jashtme dhe të Sigurisë, Christoff Heusgen, si dhe zhvilloi një seancë dëgjimore në Komisionin e Çështjeve Evropiane të Bundestagut.
Perspektiva e integrimit të Shqipërisë në BE ishte në qendër të takimit të ministrit Bushati me homologun e tij Steinmeier. Bushati vlerësoi se hartimi i një kalendari konkret masash për ta çuar vendin drejt hapjes së negociatave për anëtarësim, do të ishte një përqasje graduale me efekte pozitive për reformat dhe motivimin e administratës publike. Një vend të veçantë në diskutimet mes dy ministrave zuri situata në rajon dhe zhvillimet në Maqedoni. Duke dënuar dhe cilësuar çdo akt dhune të papranueshëm për një shoqëri demokratike që synon integrimin euro-atlantik, ministri Bushati nënvizoi rëndësinë e respektimit dhe mbrojtjes së të drejtave të shqiptarëve në Maqedoni, në zbatim të plotë të Marrëveshjes së Ohrit, e cila mbetet esenciale për stabilitetin demokratik dhe busull orientuese për rrugëtimin euroatlantik të Maqedonisë. Ministrat ndanë mendimin për rëndësinë e integritetit territorial dhe stabilitetit në Maqedoni dhe zgjidhjen sa më parë të krizës politike në vend, evitimin e konvertimit të saj në një krizë ndëretnike dhe me pasoja për stabilitetin rajonal. Te dy ministrat bënë thirrje për një investigim të plotë, transparent dhe profesional të ngjarjeve në Kumanovë si e vetmja mundësi për të rikthyer besimin tek institucionet. Mbi bashkëpunimin rajonal, ministri Steinmeier vlerësoi rolin e Shqipërisë si kryetare e radhës të nismës të SEECP-së deri në qershor 2015, në funksion të nxitjes së klimës së bashkëpunimit në rajon. Duke u ndalur tek rëndësia e Procesit të Berlinit dhe përgatitjet për Konferencën e Vjenës, ministri Bushati theksoi se Shqipëria mbështet projektet rajonale të përbashkëta, zbatimi i të cilave do ta sjellë rajonin më pranë BE-së, si dhe po punon për konkretizimin e krijimit të një zyre rinore në rajonin tonë, që do të ndihmonte në nxitjen e shkëmbimeve rinore mes vendeve të rajonit sipas modelit franko-gjerman. Gjatë takimit u diskutuan edhe çështje të tjera si, bashkëpunimi shumëpalësh dhe sfidat e sigurisë globale. Në takimin me Këshilltarin e Kancelares Merkel për Çështjet e Politikës së Jashtme dhe të Sigurisë, Christoff Heusgen, u diskutua mbi ecurinë e Shqipërisë në rrugëtimin evropian si dhe zhvillimet më të fundit në rajon. Në seancën dëgjimore në Komisionin e Çështjeve Evropiane të Bundestagut, ministri Bushati i njohu të pranishmit me ecurinë e reformave në Shqipëri, arritjet dhe sfidat në luftën kundër korrupsionit dhe krimit te organizuar. Ministri Bushati iu përgjigj interesimit të deputeteve mbi zhvillimet më të fundit në rajon. Në kuadër të vizitës së ministrit Bushati në Berlin, MPJ gjermane çeli një ekspoze arkivore me disa dokumente historike për marrëdhëniet dypalëshe mes Shqipërisë dhe Gjermanisë, e cila u vizitua nga dy ministrat. Në të ishin ekspozuar: Protokolli mbi negociatat për marrëdhëniet dypalëshe (15.09.1987), Deklarata mbi themelet e marrëdhënieve (28.02.1995) , Dorëshkrimi i Princ Vidit për Perandorin Vilehlm i II (03.05.1914) si dhe fotografi historike e Pallatit të Princ Vidit në Durrës (1914) .