CILAT SHTETE JANË 10 NDOTËSIT MË TË MËDHENJ NË BOTË !

0
202
A keni menduar ndonjëherë
se cilët janë mega- gjigantët të cilët e ndosin aq shumë ambientin, cilat shtete janë përgjegjëse indirekte për ngrohjen globale, për borën në pranverë e diellin në dimër.
Më poshtë gjeni 10 shtetet të cilat janë emetuesit më të mëdhenj të gazrave të dëmshëm në ajër, disa edhe mund t’ju befasojnë.
 
1. Kina-  Sipas një raporti të Maplecroft ky shtet është prodhues më i madh i gazrave të dëmshëm në gjithë globin. Kina emeton diku rreth 6.018 milion tone të gazrave të cilët janë shkaktarë të efektit Green House gjatë një viti.
2. E dyta në këtë listë rangohet Amerika e cila nuk është edhe aq larg vlerës së Kinës. Kjo superfuqi botërore emeton rreth 5,093 tonë të këtyre gazrave.
 
3. Edhe pse dukshëm vlerë më të vogël 1, 704 tonë kjo vlerë e rangon Rusinë në vendin e tretë të shteteve më ndotëse në gjithë botën.
 
4. India është e katërta me rreth 1,293 tonë
 
5. Japonia është shteti i pestë me 1,247 tonë të emetuar.
 
6. Mbretëresha e Evropës Gjermania prodhon dukshëm më pak gazra të tillë, por prapë rangohet si e gjashta në këtë listë. Ky shtet emeton rreth 858 tonë brenda një viti.
 
7. Kanada është e shtata me 614 tonë të emetuar
 
8. E teta radhitet Britania e Madhe e cila liron rreth 586 tonë.
 
9. Korea Veriore është e nënta dhe prodhon rreth 541 tonë brenda vitit
 
10. Ndërsa  shteti i fundit radhitet Irani i cili kontribuon në ndotjen e ajrit me 471 tonë gazra të dëmshme brenda një viti. /Reuters