Dallimet e Cefaleas dhe migrena (sëmundje që japin kokëdhimbje)?

0
139

Shpesh, për të treguar një dhimbje të zakonshme të kokës, përdoren termat cefalea dhe migrenë, por në realitet termat shprehin dy situata të ndryshme.

Me cefalea kuptohet çdo lloj dhimbjeje që i referohet kokës dhe shkaktohet nga disa patologji, si: traumat, temperatura që vjen si pasojë e sëmundjeve infektive (gripi), sforcimeve pamore që vijnë si pasojë e shqetësimeve të shikimit, pezmatimit të inedeve trunore apo meningjitit, të nxehtit etj. Me t’u gjetur faktori shkaktues dhe me t’u përdorur masa e duhura për rastin, cefalea sprapset plotësisht.

Me migrenë kuptohet një sindromë e karakterizuar nga një dhimbje e lokalizuar në gjysmën e kokës. Është një sindromë, shkaku i së cilës mbetet i panjohur. Dihet që godet njësoj të rriturit dhe fëmijët dhe që ekziston një prirje familjare.

Prindërit që vuajnë nga migrena kanë probabilitet të lartë të kenë fëmijë që vuajnë nga migrena./zhurnal