Demokracia, përfshirja,dhe prosperiteti

Kjo është një e vërtetë e rëndomtë që njerëzit kudo duan të jetojnë në një vend të sigurt, të begatë ku ata të gëzojnë lirinë e mendimit dhe veprimit, dhe mund të ushtrojë të drejtën për të zgjedhur qeverinë e tyre.

Por bota përballet me një pyetje çarmatimin në vitin 2017 dhe vitet në vijim: si mund të jetë i sigurt se liria politike dhe prosperitetit ekonomik të shkojnë së bashku?

Shkencëtari amerikan për politik, Francis Fukuyama ka argumentuar se demokracitë liberale, me lirinë e tyre politike dhe të suksesit ekonomik, kanë tre shtylla të rëndësishme: një qeveri të fortë, sundimi i ligjit, dhe të llogaridhënies demokratike. Unë do të shtoja një të katërt: tregje të lira.
Qeveria e fortë nuk do të thotë fuqi thjesht ushtarake, ose një aparat efikas të inteligjencës. Në vend të kësaj, ai duhet të thotë efektive, administrimin e drejtë – me fjalë të tjera, “qeverisjen e mirë.”
Sundimi i ligjit do të thotë që një qeveri do të kufizohet nga çfarë SHBA do të quajmë Dharma – nga një kod kuptohet gjerësisht të sjelljes morale, zbatuar nga autoriteti fetar, kulturor, apo gjyqësor./kumti.com

Artikulli paraprakLirohet me kusht Ramush Haradinaj
Artikulli vijuesDisa arsye pse fëmijët tuaj të vegjël nuk duhet t’i lini të kenë kontakt me pajisjet elektronike