Deutsche Welle: Dështimi i politikanëve të Ballkanit

0
203
Faqja në internet në gjuhën serbe e “Deutsche Welle” shkruan se gati gjysma e të gjithë refugjatëve në Gjermani që kërkojnë azil politik vjen nga Ballkani.
Rrjeti ndërkombëtar i Radio Televizionit gjerman “Deutsche Welle” duke marrë për bazë emigrantët nga Ballkani në këtë shtet bën një analizë ku thotë se politikanët e kësaj pjese të Evropës kanë dështuar të sjellin stabilitet në vendet e tyre.
 
Faqja në internet në gjuhën serbe e “Deutsche Welle” shkruan se gati gjysma e të gjithë refugjatëve në Gjermani që kërkojnë azil politik vjen nga Ballkani, dhe ata përgjegjës për eksodin i konsiderojnë politikanët vendas, transmeton lajmi.net.
 
Analiza vazhdon tutje, duke thënë se as Kosova, Shqipëria, Serbia, Bosnja e as Maqedonia, nuk janë në luftë, atje nuk ka uri e as tortura dhe për më shumë se një dekadë popujt atje jetojnë në paqe dhe kanë perspektivë evropiane. Situata në këtë pjesë të Evropës është e pakrahasueshme me atë në Siri, Irak apo Afganistan ku njerëzit vriten çdo ditë për shkak të luftimeve dhe terrorizmit.
 
Megjithatë, një numër i madh i njerëzve në Ballkan largohen nga shtëpitë e tyre për të kërkuar azil në Gjermani. Ata sipas “Deutsche Welle” po ikin nga varfëria dhe mungesa e perspektivës. Janë të zhgënjyer dhe frustruar me statusin politik dhe ekonomik në vendet e tyre.
 
Faji për ketë, vazhdon analiza, duhet adresuar te liderët politik që për gjithë këtë kohë nuk kanë arritur të krijojnë një perspektivë në këto vende, ku më shumë se gjysma e të rinjve nuk mund të gjejnë punë edhe pas përfundimit të studimeve.