DISA FAKTE QË NUK I KENI DITUR PËR DHËMBËT!!

0
161

*Smalti ose pjesa sipërfaqësore e dhëmbit është substance organike me e fortë në trup.

* Vetëm në hapsirën e gojës ndodhen mbi 300 lloje të bakterieve.

*Një person i ritur kalon një kohë rreth 47 sec për ti pastruar dhëmbët edhe pse e dim që për pastrimin e dhëmbëve duhet të shpenzojm kohë 2 -3 min.

*Femrat buzeqeshin më shumë dhe atë 62 herë në ditë ndërsa meshkujt vetëm 8…

*Vetëm gjatë një buzeqeshje aktivizohen rreth 33 muskuj të fytyrës.

*Brusha e parë është prodhuar në vitin 1938, muslimanët përdorin miswakun të pakten mbi 14 shekuj më parë, i cili u përdor dhe u rekomandua fillimisht nga profeti Muhamed alejhi selam e tash së vonu u rekomandua për përdorim edhe nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në vitin 1986; ndësra në Kinën e lashtë brushat kan qenë të përbëra prej fijeve që i merrnin nga kafshët.

*Në vendet e gadishullit Arabik pra në vend të brushave është përdorur misvaku, i cili edhe sot e kësaj dite përdoret, që në fakt shërben si pastë dhe brushë njëkohësisht.

*Njerzit kalojn përafërsisht 38,5 ditë të jetës së tyre duke i larë dhëmbët.

*Gjëndrat pështymore gjatë jetës së njeriut prodhojn afër 23600 litra pështym që është e barabart me vleren e një pishine noti e mbushur ne ujë.

*Shumë sëmundje të përgjithshme pasyrohen edhe në hapsiren gojore.

*Vendi ku qëndron brusha duhet të jetë 2-3m largë nga tualeti,pasi ka mundësi që të kontaminohet.

*Nuk është shumë e preferuar që pjesa e sipërme e brushës të mbulohet me kuti pasi paraqet mjedis adekuat për tu zhvilluar bakteriet.

*Sot mbi 40% e të moshuarve mbi 65 vjet nuk i kanë 1/3 e dhëmbëve, vlen për vendet e zhvilluara, ndërsa në vendet në zhvillin dhe të varfera kjo arrin 2/3.

*Dhëmbi më i madhë që është nxjerr ka pasur gjatësin 3.2cm I regjistruar në librin e rekordeve.

Flamur Havizu/kohaislame.com