DOSJET E UDB’ës FAMËKEQE – PËR MËSUESIT SHQIPTARË (1945 – 1952)

Ndjekjet, keqtrajtimet, persekutimet dhe burgosjet e mësimdhënësve shqiptarë në vitet 1945 – 1952 (por edhe në periudhat e mëvonshme) nga shërbimi sekret jugosllavë (UBD), ishin dhe mbetën aktet me të tmerrshme të represionit të përditshëm, që përjetonin intelektualët shqiptarë në ato vite.

UDB-a famëkeqe përmes bashkëpunëtorëve të saj shqipfolës, kishte krijuar një dosje të veçantë, duke i vënë në syrin e përgjimit rreth 120 000 shqiptarë të shtresave të ndryshme. Ajo këtë veprimtari antishqiptare e kryente, në koordinim të plotë me strukturat më të larta partiake e shtetërore të regjimit komunist të Tito &Rankoviqit, dhe prandaj jo më kotë cilësohej si syri dhe veshi i këtij regjimi.

Në vijim lexoni një listë të mësimdhënësve shqiptarë, të cilët UDB’a duke i përcjellur këmba-këmbës përmes informatorëve në teren, ka përpiluar dosje të veçanta për ta. Shumica nga mësuesit janë larguar nga procesi mësimorë, madje disa edhe kanë përfunduar nëpër burgje, ndërkaq një numër prej këtyre, për shkak të presioneve dhe shantazheve të shumta kanë pranur të jenë në shërbim të UDB-ës!!!

I. Rrethi i Dragashit (sot Sharrit )

1. Fuat Ostrozubi

2. Samet Bojaxhia

3. Beqir Destani

4. Emin Bajraktari

5. Jusuf Haklaj

6. Murat Dervishi

7. Nijazi Ostrozubi

8. Rexhep Hakiu

9. Shtjefën Gjoka

– Dosjet e mësimdhënësve të lartëshënuar i ka përgatitur kapiteni i UDB’së Milosav Bllagojeviq me bashkëpunëtorët e tij shqiptarë nga tereni.

* * *

II. Rrethi i Graçanicës-Prishtinë

1. Bukurie Berisha

2. Ramadan Hysen Jusufi

3. Pask Staka

4. Mehmet Shaban Kelmendi

5. Ramadan Osmani

6. Adil Hysen Dugolli

7. Ali Ymeri

8. Ali Turbetari

9. Ali Hamdi Krasniqi

10. Bajram Hajrulla Maliqi

11. Ejup Sadiku

12. Emin Xhemë Reçica

13. Halit Bahtir Breznica

14. Halil Berisha

15. Hasan Bajram Ramadani

16. Hysen Neziri

17. Hajdar Jakupi

18. Luigj Ndreca

19. Mehmet Berisha

20. Muharrem Gashi

21. Mumin Jakupi

22. Musli Berisha

23. Myrvete Gjevori

24. Nazmi Topliçani

25. Qazim Hasani

26. Rrahman Latifi

27. Rashit Krasniqi

28. Salih Kolgeci

29. Shefqet Veliu

30. Shefqet Pllana

31. Shemsi Shaban Perani

32. Shenasi Korenica

33. Vesel Pagarusha

34. Zekeria Hajrulla Rexha

35. Zeqir Bajrami

– Dosjet e mësimdhënësve të lartshënuar i kanë përgatitur operativistët e UDB’ës: Kareman Xhema, Remzi Latifi, Aleksandër Naranxhiqi dhe Cen Zherka!

* * *

III. Rrethi i Gjakovës

1. Abdullah Nush Cekaj

2. Besa Dula

3. Halil Dervish Haxhaj

4. Dritë Halim Spahija (vajza e Halim Spahiut)

5. Jusuf Ibrahimi

6. Sami Shaqir Ahma

7. Serbeze Hysni Brovina

8. Abdurrahman Hysni Koshi

9. Ahmet Nimon Maxhuni

10. Bajram Ahmet Nura

11. Bardh Ukë Nitaj

12. Beqir Kastrati

13. Durmish Nuredin Rizvanolli

14. Hikmet Qamil Kryeziu

15. Latif Shyqri Osaj

16. Marie Ndue Lumezi

17. Mazllum Rrustem Morina

18. Mazllum Shaban Vala

19. Nesibe Jusuf Rizvanolli

20. Ndue Pjetër Gjidoda

21. Qamil Maloku

22. Ramë Ademi

23. Rexhep Dervish Hoxha

24. Shefqet Emra

25. Zef Matej Lumezi

26. Xhahid Limani

27. Xhavit Muhamet Maloku

28. Xhavit Sylejman Spahija

– Dosjet e këtyre mësimdhënësve i ka përgatitur më 14 shkurt 1952, i autorizuari i Drejtorisë së UDB-s në rrethinë të Gjakovës, Jovo Bajat, kapiten i klasit të parë.

* * *

IV. Rrethi i Gjilanit

1. Ahmet Sadik Sllamniku

2. Ali Bujiqi

3. Ferid Berisha

4. Halil Llozana

5. Jonuz Hasani

6. Tefik Jakupi

7. Zymber Rrustemi

9. Zymryte Tali

10. Abdurrahman Hafuzi

11. Alie Kadriu

12. Enver Dukagjini

13. Hysen Sherif Selimi

14. Kurtesh Ahmeti

15. Nevruz Nura

16. Njazi Jetullah Fehmiu

17. Qamil Binxhija

18. Reshat Shaqiri

– Dosjet për këta mësimdhënës i ka përgatitur më 14. VI. 1952, i autorizuari i UDB-së në Gjilan: Dragomir Vukoviqi, kapiten i klasit të parë.

* * *

V. Rrethi i Gurakocit – Istogut (sot Burimit)

1. Jahja Bërdynaj

2. Kamber Kadri Gjocaj

3. Mejreme Ibrahim Nilaj

4. Seladin Jahja Dacaj

5. Shefqet Beqir Balaj

6. Tahir Shaban Metaj

7. Xhemë Sadri Blakaj

8. Zhujë Ker Bardhaj

9. Abdurrahim Sadri Gashi

10. Ali Rexhep Bojaj

11. Bardhec Sejdi Racaj

12. Engjëll Fran Berisha

13. Filip Sebë Krasniqi

14. Jusuf Idriz Kastrati

15. Kosovë Beqir Balaj

16.Murat Bajram Fetahu

17. Qazim Ymer Bicaj

18. Rexhep Musli Podrimaj

19. Rexhep Ismail Kabashi

20. Riza Ibrahim Shatri

21. Rexhë Ali Godanci

22. Tafil Beqir Gashi

23. Vesel Rxhë Fetahaj

– Analizat dhe dosjet për këta mësimdhënës i ka përpiluar kapiteni i klasit të parë të UDB-së, Kërsto Kërstiq – me bashkëpunëtorët nga tereni.

* * *

VI. Rrethi i Kamenicës (sot Dardanës )

1. Babush Tali

2. Bajram Spahiu

3. Hajdin Hasani

4. Jahi Sylejmani

5. Ilaz Jasharaj

6. Mumin Sali Kastrati

7. Murat Nezir Shkodra

8. Adem Kastrati

9. Ahmet Avdyl Avdimetaj

10. Gani Gashi

11. Faik Jakupi

12. Hamit Hasani

13. Ndue Nekaj

14. Tahir Aliçku

Përpilimin e dosjeve për këta mësimdhënës shqiptarë i ka bërë udbashi Mladen Angjelkoviq.

* * *

VII. Rrethi i Pejës

1. Abdyl Mehmetaj

2. Ferasete Belegu

3. Frantisek Vaculi

4. Hasan Bajram Ceka

5. Jak Krasniqi

6. Murat Morina

7. Nazlije Katanolli

8. Reshat Potërqi

9. Ali Hadri

10. Arif Bruçi

11. Frrok M.Gojani

12. Hamzë Begolli

13. Halil Agusholli

14. Ismail Berisha

15. Jahja Sapunxhiu

16. Kamber Pajaziti

17. Mafyt Begolli

18. Muharrem Adem Bicaj

19. Muharrem Neziri

20. Murteza Nura

21. Qerim Shaban Kelmendi

22. Rasim Nezir Muharremi

23. Rexhep Meha

24. Rexhep Zenun Lajçi

25. Rrustem Halili

26. Skënder Riza

27. Syrja Xhaferi

28. Shefqet Kelmendi

29. Xhevat Shkreli

– Dosjet për këta mësimdhënës i ka bërë Kapiteni i klasit të parë i UDB-së Vujo Vojvodiqi me bashkëpunëtorë të shumtë.

* * *

VIII. Rrethi i Podrimes – Rahovecit

1. Abdullah Vesel Dërguti

2. Ali Miftar Berisha

3. Avni Lama

4. Binak Aliçku

5. Haki Rrahman Hazrollaj

6. Mehdi Haraçiu

7. Durak Tahir Mazrekaj

8. Nasi Begolli

9. Osman Asllan Gashi

10. Qazim Shaban Bujupi

11. Ramadan Bujup Kabashi

12. Easim Bajram Bujupi

13. Rrustem Sejdi Thaçi

– Dosjet për këta mësimdhënës i ka përgatitur udbashi për rrethin e Podrimës, Enver Sh.Hoxha, me bashkëpunëtorë të shumtë nga tereni.

* * *

IX. Rrethhi i Podujevës – Llapit

1. Fahri Islam Ajvazi

2. Shaqir Rifat Hyseni

3. Ilaz Smajl Neziri

4. Zeqir Hoxha

5. Ibrahim Mustafa

6. Sadik Sabit Gjoni

7. Shaban Shaqir Zhjeqi

8. Rifat Ramë Haliti

9. Ibrahim Demolli

10. Rrustem Avdi Emini

11. Ramadan Rama

12. Vesel Gashi

13. Rrahim Ramadani

14. Islam Hamit Selimi

15. Hasan Hamit Islami

16. Bejtë Llapashtica

17. Rifat Thaçi

– Dosjet i ka përgatitur Kapiteni i UDB-ës Sveto Roganoviq – me bashkëpunëtorët nga tereni.

* * *

X. Rrethi i Prizrenit – Sharrit

1. Abedin Mustafë Imami

2. Ali Jonuz Rexha

3. Arsim Ibrahim Fehmiu

4. Hamzë Selim Kabashi

5. Hysen Musë Shehzade

6. Ilaz Shani Llausha

7. Lina Simon Çupërjani

8. Nebil Behlul dino

9. Rasim Selim Rexhepi

10. Selman Abaz Kabashi

11. Tefik Hasan Zhuri

12. Vesel Muharrem Guraziu

13. Zenun Kadri Çolllaku

14. Zef Pashk Bytyqi

15. Xhafer Nerhila Xërxa

16. Xhavit Ahmet Vërbnica

17. Bejtullah Selim Emrullahu

18. Fevzi Vesel Nojani

19. Hasan Hakiu

20. Hatixhe Rifat Misirli

21. Myvedete Daut Kosova

22. Qamil Ethem Krasniqi

23. Syrie Murteza Shehdula

24. Talat Jakup Paçarizi

25. Veronika Shan Shahta

– Dosjet për këta mësimdhënës i ka përpiluar majori i UDB së, Stanisllav Gërkoviqi me bashkëpunëtorët nga tereni.

* * *

XI. Rrethi i Sitnicës – Lipjanit

1. Abdullah Halil Kongjeli

2. Demir Salih Rexhepi

3. Hamdi Rexhep Bislimi

4. Yzeir Emrush Hysiqi

5. Jusuf Salih Naziri

6. Kadri Banush Hoxha

7. Nezir Selim Kurteshi

8. Refki Ruzhdi Bikliqi

9. Shyqri Bajram Ademi

10. Adem Bejtullah Blakçori

11. Dalip Shaban Shabani

12. Enver Selman Ademi

13. Hysen Shaban Hyseni

14. Hysen Mustafë Tmava

15. Jakup Bajram Shabani

16. Mehmet Ymer Reçica

17. Mustafë Shaqir Baftiri

18. Nazmi Abdullah Zymberi

19. Nebehate Riza Hoxha

20. Osman Metush Qorolli

21. Qemail Selman Ademi

22. Rexhep mUstafë Reçica

23. Sabit Bajram Ahmeti

24. Sadik Bali Bllaca

25. Sylejman Ahmet Mehmeti

26. Shemsi Sahit Bylkbashi

27. Shyqri Maksut Reçica

28. Xhevat Ruzhdi Aliu

– Dosjet për këta mësimdhënës i ka hartuar kapiteni fuqiplotë i UDB’së, Zhivorad Boshkoviq.

* * *

XII. Rrethi i Suharekës

1. Hazir Ibrahim Kuçi

2. Musli Kadriu

3. Rifat Kuçi

4. Sheqer Halit Tafarshiku

5. Shemsie Hasan Bllaca

6. Bahtiar Sertollaj

7. Eshref Beqir Berisha

8. Feriz Ajet Bytyqi

9. Hajrush Beqir Berisha

10. Haki Hoxha

11. Hirmete Hoxha

12. Islam Ymer Berisha

13. Refki Rexhep Telaku

14. Shukri Thaçi

15. Ukë Kabashi

16. Xhafer Ahmet Kabashi

– Dosjet për mësimdhënësit e mësipërm i ka përpiluar kapiteni i UDB-së në Suharekë, Milorad Lekiq dhe ia ka dërguar UDB’së krahinore në Prishtinë.

* * *

XIII. Rrethi i Vitisë 

1. Hamit Alidemaj

2. Nuhi Shabani

3. Ramiz Nuhi Ademi

4. Rashid Alidemaj

5. Sabri Azemi

6. Sabri Nezir Vata

7. Shukri Ukshin Hoxha

8. Tahir Berisha

9. Hysen Liman Meha

10. Jetish Vishi

Dosjet i ka përpiluar kapiteni famkeq i UDB-së Veselin Cvetkoviq me bashkëpunëtorët nga tereni.

* * *

XIV. Rrethi i Vushtrrisë

1. Ferid Xhemë Mulaku

2. Isak Ramiz Buçinca

3. Ukë Ethem Plakolli

4. Bedina Jusuf Korenica

5. Beqir Adem Krasniqi

6. Hylkije Venhari

7. Hasan Zymer Çunaj

8. Islam Shyqri Spahija

9. Mehmet Dinë Docaj

10. Shaban Mjekiqi

11. Shyqri Ismail Venhari

Dosjet për këta mësimdhënës i ka përgatitur kapiteni i UDB-së, Milosav Bojoviq.

* * *

XV. Rrethi i Mitrovicës dhe qendrat Skënderaj e Ferizaj

a. Mitrovicë

1. Ehat Prekazi

2. Muhamet Fusha

3. Taip Perjuci

4. Shemsidin Hadri

b. Skënderaj

1. Mehdi Abazi

2. Zenel Bala

3. Muharrem Satora

4. Ramadan Vrellaj

5. Ahmet Krasniqi

c. Ferizaj

1. Ali Mehmet Maloku

2. Hanife Tahir Sylejmani

3. Fatmir Ibrahim Feliu

4. Nasibe Zhuri

5. Kariman Safet Selimi

6. Zylfije Karimani

7. Viktorie Sopi

8. Muharrem Haxhi Kasumi

9. Murtez Sadik Braiqi

10. Muharrem Jakup Rexhepi

11. Qazim Murat Elezi

( Burimi: AK, f. OKKM, k.135. inventari: nr. 10446, nr. 10447, nr.10448, nr.10450, nr. 10452, nr. 10454, nr. 10455, nr. 10457, nr. 10458, nr. 10459, – Lista e 18 rretheve të UDB-së krahinore, deri në vitin 1952)

Artikulli paraprakPse u krijua Zona Neutrale e Junikut dhe pse u prish ajo.
Artikulli vijuesOsmani: Thaçi po e degradon institucionin e Presidentit