Ja aktakuzat dhe vendimet e EULEX-it për krime në Kosovë

0
254

Pavarësisht muajve të nxehtë të verës, gjyqtarët dhe prokurorët e EULEX-it po punojnë me kapacitet të plotë në shumë raste të krimeve të rënda. Vetëm në muajin korrik, prokurorët e EULEX-it kanë paditur një numër të madh të qytetarëve të Kosovës për krime të ndryshme, duke përfshirë edhe zyrtarë të lartë të institucioneve në vend.

Ja disa prej aktakuzave dhe vendimeve të marra nga EULEX-it vetëm në muajin korrik të këtij viti.

Aktakuzat

• Bujar Bukoshi, ish Ministër i Shëndetësisë dhe Ilir Tolaj, ish-Sekretar i Përhershëm i Ministrisë së Shëndetësisë dhe nëntë të tjerë të akuzuar në një rast korrupsioni.
• Ish-kryetari i Gjykatës Komunale të Prishtinës, katër ish-gjyqtarë të Gjykatës Komunale të Prishtinës, tre ish-gjyqtarë Gjykata e Qarkut, një avokat dhe një përfaqësues i një Ndërmarrje Shoqërore (NSH) të akuzuar në rastin e korrupsionit.
• Ish Prokurori special i Prokurorisë Speciale të Kosovës (PSRK) dhe ish kreun e Forcës Antikorrupsion Task në kuadër të PSRK-së, Nazmi Mustafi dhe tre personave të tjerë të akuzuar për korrupsion lidhur me veprat penale.
• Beke Nikqi, Qerim Dreshaj, Nuradin Ahmeti, Pjeter Krasniqi dhe Jeton Smaka akuzuar në një rast lidhur me kontrabandimin e emigrantëve nga Kosova në vendet e tjera të huaja, kryesisht Amerika.
• Aktakuza e ngritur nga EULEX-i në Gjykatën e Qarkut në Prishtinë / Prishtinë u vërtetua kundër gjashtë të dyshuar, një prej tyre një oficer i rangut të lartë ROSU, në lidhje me një vjedhje që u zhvillua në Barcelonë, Spanjë në korrik 2009.

Vendimet

Një gjyqtar i EULEX-it urdhëroi paraburgimin për dy të dyshuar në lidhje me një incident të shtënash me armë zjarri afër e Portës kufitare numër 5.
• Një gjyqtar i procedurës paraprake i EULEX-it ka urdhëruar paraburgimin për një muaj për tre individët në Gjykatën e Qarkut në Prizren. Individët janë të dyshuar për përfshirje në blerjen dhe shitjen e armëve të paligjshme si dhe transportimin e tyre nga Turqia dhe Shqipëria në Kosovë dhe nga Kosova në Shqipëri.
• Gjyqtarët e EULEX-it në një panel të përzier në Gjykatën e Qarkut në Pejë gjenden Nazif Visoqin fajtor për vrasje të rëndë. I pandehuri u dënua me 16 vjet burgim.
• Gjyqtarët e EULEX-it në një panel të përzier në Gjykatën Supreme të Kosovës urdhëroi rigjykimin e Bedri Januzit, Mustaf Gashit dhe Shkelzen Zogianit, oficerë policie, të akuzuar për shpërdorim të pozitës zyrtare ose autoritetit dhe kontrabandimin e emigrantëve.
• Një gjykatës i EULEX-it në Gjykatën e Qarkut në Mitrovicë konfirmoi aktakuzën kundër Fatmir Peci ngritur nga një prokuror i EULEX-it. I pandehuri është akuzuar për trafikim të një personi.
• Gjyqtarët e EULEX-it në një panel të përzier në Gjykatën Supreme të Kosovës ndryshuan aktgjykimin kundër Shani Koca në lidhje me kualifikimin ligjor të veprës penale dhe dënimit. Paneli vendosi që Koca të dënohet me shtatë vjet burg për tentativë vrasjeje.
• Gjyqtarët e EULEX-it në një panel të përzier në Gjykatën Supreme të Kosovës liruan nga akuzat Blerim Svirca, Mujë Ukaj dhe Nexhat Shatri në një rast të keqpërdorimit të pozitës zyrtare ose autoritetit që përfshinte Zyrën e Presidentit të Kosovës.
• Gjyqtarët e EULEX-it në një panel të përzier në Gjykatën e Lartë la në fuqi në tërësinë e tij një vendim nga gjykata e Pejës / Peć Qarkut në një rast vrasje./Indeksonline/kohaislame