Ja si e thur merimanga rrjetën e saj

Edhe pse asnjëri nga ne nuk dëshiron të shohë rrjeta merimange në tavan, në shumë eksperimente është vërtetuar se këto rrjeta janë shumë të forta.

A e dini si e thur merimanga një rrjetë të tillë?

Sipas një lajmi të publikuar në revistën “BBC Focus”, në barkun e merimangës gjenden gjëndrat e fijeve të quajtura “spinneret” që përbëjnë gjëndrat e sekrecioneve. Kur merimanga vihen në kontakt me ajrin, prodhon një mëndafsh të lëngshëm, të ashpërsuar. Ky mëndafsh hollohet ose trashet, zbutet ose forcohet në lidhje me nevojat e merimangës.

Madje, ndonjëherë, struktura e rrjetës thahet plotësisht për të mundësuar ecjen e merimangës mbi të. Merimanga nxjerr jashtë mëndafshin me ndihmën e këmbëve të prapme dhe fija e parë fillon t’i japë formë mëndafshit pasi mbështjell një objekt. Vendet në mes spiraleve janë në përpjesëtim të drejtë me distancën në mes majës së këmbëve dhe vendit të fijeve në bark. Dhe kjo do të thotë që merimanga përdor trupin e saj për të plotësuar hapësirat boshe. Specialistët pohojnë se merimangat i thurin instinktivisht rrjetat e tyre në mënyrë perfekte. Gjendja e komplikuar e rrjetës krijohet me ndihmën e lëvizjes së secilës prej këmbëve të merimangës pa pasur nevojën e një modeli tjetër.

Përktheu: Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi /dritaislame/

Artikulli paraprakHuseyin Balter nga Turqia ushqen më shumë se 100 mace të qytetit
Artikulli vijuesJa çfarë do të shesë Arabia Saudite pasi të mbarojë epoka e naftës …