Kanceri i mushkërive: Sa jetojnë personat e sëmurë?

Nëse zbulohet kanceri i mushkërive, sa jetojnë me të? Përgjigja për këtë pyetje do të varet nga faza e sëmundjes. Me trajtim adekuat, në shumicën e rasteve është e mundur të shërohet nga një sëmundje e zbuluar në një fazë të hershme të sëmundjes. Por me shkallën e tretë dhe të katërt, nuk duhet të humbni shpresën, sepse ende ekziston mundësia e rimëkëmbjes.
Duke dëgjuar fjalë të tmerrshme nga mjeku se kanceri i mushkërive është zbuluar, të gjithë dëshirojnë të dinë se çfarë parashikojnë onkologët, saktësisht se si do të trajtohet trajtimi dhe nëse ka një shans për të hequr qafe këtë sëmundje. Gjëja më e keqe është se mund të jetë e vështirë të identifikosh, kështu që në onkologji shpesh mund të gjesh pacientë që kanë kancer të mushkërive të shkallës së 4-të, dhe as nuk mendonin se ishin të sëmurë.
Ka 4 faza të kësaj sëmundjeje të zakonshme në kohën tonë.
Në fazat fillestare, kur tumori nuk kalon 3 cm, ajo gjendet në një vend dhe nuk ka metastazë. Është e mundur të zbulohet problemi vetëm në raste të izoluara.
Në fazën e dytë, tumori mund të rritet deri në 6 cm. Ajo nuk ndikon ende në organet tjera, por disa nyje limfatike tashmë janë prekur.
Faza e tretë është e karakterizuar nga lezione mjaft të gjera, bronke, lobet fqinje të mushkërive janë prekur. Metastazat depërtojnë në nyjet limfatike të sistemit të frymëmarrjes.
Nëse sëmundja shkon përtej kufijve të një organi, ka metastaza lokale dhe të largëta, atëherë kjo tashmë është 4 gradë e kancerit të mushkërive. Fazat, simptomat e saj janë tashmë të dukshme, është praktikisht e pashërueshme.

Të flasësh për ndonjë parashikim në humbje të tilla, jo gjithmonë ndërmerr edhe onkologë. Askush nuk mund të dijë se si trupi do t’i përgjigjet trajtimit në vazhdim, veçanërisht kur përdoren vetëm procedurat për të ndaluar rritjen e tumorit dhe për të përmirësuar gjendjen e një pacienti që ka kancer të mushkërive. Sa shumë jetojnë me një sëmundje të tillë, është e vështirë të thuhet. Kjo do të varet nga faza në të cilën zbulohet sëmundja dhe nëse ka metastaza dhe çfarë lloji të kancerit që organi ka dëmtuar.
Natyrisht, parashikimet më të favorshme janë dhënë në rastet kur u gjet shkalla e parë ose e dytë e sëmundjes. Në këtë rast, ende mund të kryeni operacionin dhe të ruani gjendjen e pacientit. Kur përshkruhet trajtimi në kohë dhe adekuat, probabiliteti për të jetuar të paktën 5 vjet pas diagnozës është rreth 70%.

Shanset për të mbijetuar nëse sëmundja zbulohet në fazën e tretë, ulet në 20%. Por nëse është bërë diagnoza, kur metastazat tashmë kanë depërtuar në të gjithë nyjet limfatike, organet e tjera janë goditur, atëherë mjekët nuk japin shumë shpresë. Dhe pacientët e dinë se është vdekjeprurëse në fazën e 4-të të kancerit të mushkërive, sa jetojnë me të, është i njohur edhe për pothuajse të gjithë. Jo të gjithë pacientët mund të zgjasin për disa muaj, norma e mbijetesës pesëvjeçare nuk tejkalon 10%.

Sigurisht, kjo do të varet nga lloji i kancerit të mushkërive që u zbulua. Sa njerëz jetojnë me një plagë të qelizave të vogla do të jenë dukshëm të ndryshme nga sa një pacient mund të mbijetojë me një kancer të qelizave të mëdha. Pra, në rastin e parë, rreth 2% e pacientëve shërohen, dhe në rastin e dytë, trajtimi jep një rezultat në 10% të rasteve.

Duke e dëgjuar këtë diagnozë, mos e humbni shpresën. Gjëja kryesore është që të besohen profesionistët dhe të mos angazhohen në vetë-ilaçe, edhe nëse kanceri i mushkërive është gjetur në një fazë të hershme. Sa pacientë të gjallë që refuzuan trajtimin, madje nuk varen nga faza e sëmundjes. Disa mund të largohen edhe në gjysmë viti, edhe nëse është gjetur një tumor i vogël pa metastaza, të tjerët mund të jetojnë për disa vjet. Por, me refuzimin e procedurave të ofruara nga mjekët, një rezultat fatal do të jetë i pashmangshëm.

Artikulli paraprakIntervista ekskluzive e Ismail Qemalit në Vjenë (1912): “Ja ç’kërkojmë ne shqiptarët”
Artikulli vijuesPse po sëmuremi dhe po vdesim më shumë vitet e fundit nga kanceri