Kosovën po e pret terri

Nga java tjetër, Kosova do të futet në krizë të thellë energjetike.


Kjo krizë energjetike do të ndodhë për shkak të vonesës së stërzgjatur të shpronësimeve në Shipitullë, gjë që ka shkaktuar mungesë të madhe të thëngjillit për termocentralet Kosova A dhe B.“
Edhe ashtu ka kohë që KEK është duke prodhuar me gjysëm kapaciteti, ndërsa pjesë tjetër e energjisë është duke u siguruar nga importi”, thonë këto burime.

Ndërkohë siç edhe dihet importi i rrymës gjatë kohës së dimrit është shumë i shtrenjtë.Merret vesh se 
kostoja e importit gjatë muajve nëntor dhe dhjetor ka qenë nga 60-100 euro Megavati, ndërkohë që kosto e rrymës së prodhuar nga KEK është rreth 28 Euro për Megavat.

Kurse, para disa ditësh, ministri I Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, kishte deklaruar se për shkak të këtij çmimi të lartë të importit, do të duhej rishikuar tarifat, gjë që nxiti protesta të shoqërisë civile.

Edhe kryeministri i vendit, Ramush Haradinaj ka paralajmëruar shtrejntimin e energjisë elektrike.

Me të ardhë në krye të qeverisë, Haradinaj kishte arritur marrëveshje me banorët e fshatrave Hade dhe Shipitullë, për shpornësimin e pronave të tyre, në mënyrë që KEK-u të vazhdojë me prodhim të energjisë elektrike, por që banorët e këtyre fshatrave tash kanë kushte shtesë.

Artikulli paraprakPor si mund të shfuqizohet Gjykata Speciale?
Artikulli vijuesNdërtimi i Ushtrive, Ndërtimi i Kombeve