Ndërtimi i Ushtrive, Ndërtimi i Kombeve

Ky raport propozon një qasje alternative ndaj Asistencës së Forcës së Sigurisë (SFA) që rrjedh nga një interpretim i formimit të kombit dhe formimit të legjitimitetit të bazuar në histori; ai thekson rëndësinë e ideve, identiteteve dhe ideologjisë dhe argumenton se përpjekjet e SFA-së shpesh gabojnë duke u fokusuar shumë në strukturën, aftësitë dhe gatishmërinë e forcës, duke mos marrë parasysh mjaftueshëm masën në të cilën një zhvillim i forcave plotëson projektin më të madh të ndërtimit të kombeve dhe formimin e ideve, identiteteve dhe ideologjive të përshtatshme brenda forcës.

Raporti përdor gjashtë studime të rasteve (Koreja e Jugut, Vietnami Jugor, Iraku, Gana, Mali dhe Nigeria) për të analizuar marrëdhëniet midis ushtrive të ndërtimit dhe vendeve të ndërtimit, si dhe kontributet e mundshme të SHBA.

Gjetjet kryesore

Ushtritë duhet të asistohen me një sy drejt avancimit të legjitimitetit
Shtrirja në të cilën një ushtarak i klientëve kontribuon në ndërtimin e kombit duke rritur legjitimitetin e shtetit mund të jetë më i rëndësishëm për qëllimet e SFA-së së SHBA-së sesa për aftësitë e tij ushtarake.

Si tregues të suksesit të SFA, kohezioni dhe identiteti kombëtar mund të ketë rëndësi sa më shumë, nëse jo më shumë, sesa aftësia ushtarake,transmeton Kumti.

Studimet e rasteve bëjnë të qarta se kritike për suksesin e një shteti të brishtë apo të zhdukur është shkalla e të cilave udhëheqësit e saj janë të angazhuar Ndërtuesit e Kombit
Shtetet e Bashkuara nuk kanë gjasa të bëjnë shumë përparim, përveç nëse qeveria e vendit pritës vetë është e angazhuar në një projekt gjithëpërfshirës të ndërtimit të kombit, i cili duhet të përfshijë promovimin e një identiteti kombëtar specifik që mbështet legjitimitetin e tij.

Shtetet e Bashkuara mund të ndikojnë dhe forcojnë përpjekjet e vendit për ndërtimin e kombit.

Rekomandime

Ofruesit e SFA duhet të përqëndrohen më pak në përmirësimin e strukturës së forcave ose gatishmërinë ushtarake të ushtrisë së klientit dhe më shumë në vendin e ushtrisë së klientit në projektin e përgjithshëm kombëtar të vendit pritës.

Aftësitë ushtarake vetëm shpesh janë të pamjaftueshme përballë armiqve me pretendime rivale bindëse ndaj legjitimitetit, duke treguar se identiteti dhe kohezioni i një force dhe shkalla në të cilën shërben për ndërtimin e kombit mund të jenë kritike./Kumti.com

 

Artikulli paraprakKosovën po e pret terri
Artikulli vijuesJa sesi të ndryshoni gjuhën e Google Chrome