Lufta që zgjati më pak se 45 minuta

Lufta Angli-Zanzibar shkon poshtë në histori si lufta më e shkurtër që ka luftuar ndonjëherë.

Angli-Zanzibar ishte një konfrontim ushtarak më 27 gusht 1896 midis Sulltanatit të Zanzibarit dhe Britanisë së Madhe luftuan për më pak se 45 minuta, duke e bërë kështu luftën më të shkurtër të regjistruar ndonjëherë në histori. Sipas marrëveshjes 1886, konsulli britanik ishte që të lëshonte leje për çdo individ që të ngjitej në pozitën e sultanatit. Më 25 gusht 1896, sulltani pro-britanik Hamad bin Thuwaini vdiq dhe Sulltani Khalid bin Barghash u ngjit në pozitën sultanate që britanikët shpresonin se do të kishin shkuar në mikun më të afërt të Hamud bin Muhammedit. Khalidi nuk i plotësonte kërkesat e traktatit të vitit 1886 dhe Britania e interpretoi këtë si një provokim për luftë, duke lëshuar kështu një ultimatum për Khalidin dhe forcat e tij për t’u ndalur. Khalidi i sfidoi këto urdhra dhe e sulmoi veten brenda pallatit.Kumti.com

Lufta
Hamadi vdiq më 25 gusht, në një vrasje të dukshme nga nipi i tij 29-vjeçar Khalid bin Bargash. Kjo përpjekje ishte e dyta e Khalidit për të qenë një sulltan, kurse më parë ishte tre vjet më parë. Ashtu si hera e parë, autoritetet britanike paralajmëruan Khalid, i cili këtë raund nuk e mori parasysh paralajmërimin dhe instaloi 2.800 trupa të armatosura për ta mbrojtur atë. Të nesërmen, të dyja palët u përgatitën për betejë, pasi Britania solli më shumë përforcime ndërsa po negocionte me Khalidin, i cili refuzoi, duke çuar në çështjen e një ultimatumi që skadoi mëngjesin e ardhshëm. Deri më 27 gusht, në orën 9:00 të mëngjesit (EAT) britanikët kishin mbledhur armë zjarri, cruisers, mbi 100 marinarë dhe marinarë, dhe 900 Zanzibaris lokale pranë portit, të gatshëm për t’u përballur me mbi 2.800 Zanzibari duke mbrojtur pallatin me armë që drejtojnë drejt britanikëve trupa. Në orën 9:02, shpërtheu një luftë e gjithanshme, me fuqi të madhe të fuqisë britanike që i kishte penguar ata që po mbronin pallatin. Në anën detare, Marinës Mbretërore Britanike u mbytën Jahtin mbretëror dhe dy anije të tjera më të vogla. Deri në orën 9:40, luftëtarët pro-britanikë sollën flamurin e pallatit, pushuan zjarrin dhe shpallën fitore.

Pasojat
Kishte të paktën 500 burra dhe gra viktima pro-sultanate dhe vetëm një marinar britanik i lënduar rëndë, i cili më vonë u rikthye. Shumica e viktimave ishin si rezultat i zjarrit që u dogj poshtë pallatit. Konsullata gjermane i ofroi Khalidit dhe disa dyzet ndjekësve azil dhe më vonë i transferoi ata në territorin gjerman të Afrikës Lindore në territorin e Tanzanisë, pavarësisht Britanisë që kërkonte ekstradimin e tyre për gjykim. Lufta gjithashtu pa grabitje kaotike dhe oportune të pronave sidomos nga bizneset indiane që çuan në humbjen e njëzet personave të tjerë. Britania solli 150 trupa  nga Mombasa për të rivendosur rendin dhe shumë më tepër marinarë për të shuar zjarrin që kishte kaluar nga pallati në strukturat aty pranë. Për shkak se lufta dëmtoi pallatin, u shkatërrua dhe hapësira u përdor si kopsht dhe u ndërtua një pallat i ri. Protagonistët britanikë morën nderime dhe disa emërime në ushtri. Mbështetësit e kapur të Khalidit duhej të paguanin për koston e predhave që u qëlluan dhe shpenzimet e plaçkitjeve. Më vonë, gjatë fushatës së Luftës së Parë Botërore të Luftës së Parë Botërore të vitit 1916, forcat britanike kapën Khalidin dhe e internuan në Sejshellë, megjithëse më vonë e lejuan që të kthehej në Mombasa ku jetonte deri në vdekjen e tij më 1927.

Sulltani i Ri
Britania nuk e harxhoi kohën duke zëvendësuar Khalidin me sulltanin e preferuar Hamud, i cili u bë shumë besnik. Megjithatë, Hamudi drejtoi një qeveri kukullash sepse Britania rriti ndikimin e saj në qeveri deri në një masë që Hamudi u bë një kokë ceremoniale. Britania detyroi Hamud të shfuqizojë të gjitha format e skllavërisë që çojnë në dhjetëra mijëra të emancipuar në dhjetë vjet. Lufta Angli-Zanzibar ishte shumë efektive për britanikët, pasi asnjë Zanzibari tjetër nuk u rebeluan kundër Britanisë për 67 vitet e mbetura që Zanzibar ishte një protektorat britanik./Kumti.com

Artikulli paraprakÇka është metoda shkencore?
Artikulli vijuesÇdo ditë e më tepër ka një izolim të frikshëm për Kosovën