Luigji i IX thoshte: E pamundur është të mposhtim me luftë muslimanët, por…

Luigji i IX i sipas një dokumenti të ruajtur në arkivin kombëtar në Paris ka thënë:

Eshtë e pamundur të mposhtim me luftë muslimanët , këtë mund ta arrijmë vetëm nëpërmjet politikës duke ndërmmarrë këto hapa.

– Të fusim midis udhëheqësve mosmarreveshje që të mos bien asnjëhere në ujdi për dobësimin e muslimanëve.
– Të mos lejohen vendet arabe të kenë udheheqës të mirë fetar.
– Prishja e rendit shtetëror me anën e ryshfetit amoralitetit dhe grave të përdala, kështu që të ndahet baza nga kulmi.

– Të pengohet formimi i një ushtrie të vetëdijshme për detyren e saj atdhetare religjoze e cila do ishte gati të vetflijohej për mbrotjen e religjonit të cilin ne do mundohemi ta shkatarrojme.
– Të pengohet formimi i një uniteti të muslimaneve në rajon.

– Duhet formuar një shtet te huaj jomusliman në rajonin e vendeve të lindjes së mesme i cili do të shtrihet mes gazes në jug dhe antakisë në veri që do të orinetohej në lindje dhe do zgjerohej në perendim.

Artikulli paraprakWilliam Robertson Smith: Vetëm me diktaturë dhe qeveri kukulla pengohet ushtrimi i fesë nga muslimanët.
Artikulli vijuesKush janë dijetarët Islamë?