Mësimet Demografike të Japonisë për Europën

FILE - In this March 29, 2013 file photo, people cross a street in Tokyo. Legislation that will be submitted during the parliamentary session that began Jan. 26, 2015 aims to ensure workers get the rest they need. In a break with past practice, it will become the legal responsibility of employers to ensure workers take their holidays. Japan has been studying such legislation for years. There has been more impetus for change since 2012 as a consensus developed that the health, social and productivity costs of Japan’s extreme work ethic were too high. Part of the problem has been that many people fear resentment from co-workers if they take days off, a real concern in a conformist culture that values harmony. (AP Photo/Shuji Kajiyama, FIle)

Përkundër besimit popullor, Japonia ka qenë jashtëzakonisht e suksesshme në arritjen e rritjes ekonomike, duke pasur parasysh popullatën e saj të plakjes së shpejtë dhe mungesën e inflacionit.

Për Europën, ku e ardhmja demografike duket shumë si e kaluara e Japonisë, ka shumë për t’u mësuar nga kjo përvojë.

BRUKSEL – Demografia nuk është fati, të paktën jo tërësisht. Gjatë shekujve, politika mund të ndikojë në vendimet e fertilitetit dhe migrimi mund të transformojë një vend, siç tregon përvoja e Shteteve të Bashkuara. Megjithatë, gjatë horizonteve më të shkurtra kohore, tendencat demografike duhet të merren si të dhëna dhe mund të kenë një ndikim të thellë në rritjen ekonomike. Megjithatë, faktorët demografikë shpesh neglizhohen në raportimin ekonomik, duke çuar në shtrembërime të konsiderueshme në vlerësimet e performancës së vendeve. Askund nuk është më e dukshme se sa në Japoni.

Demografia nuk është fati, të paktën jo tërësisht. Gjatë shekujve, politika mund të ndikojë në vendimet e fertilitetit dhe migrimi mund të transformojë një vend, siç tregon përvoja e Shteteve të Bashkuara. Megjithatë, gjatë horizonteve më të shkurtra kohore, tendencat demografike duhet të merren si të dhëna dhe mund të kenë një ndikim të thellë në rritjen ekonomike. Megjithatë, faktorët demografikë shpesh neglizhohen në raportimin ekonomik, duke çuar në shtrembërime të konsiderueshme në vlerësimet e performancës së vendeve. Askund nuk është më e dukshme se sa në Japoni.

Me rezultatin real – matja kryesore e performancës ekonomike – që është rritur me vetëm 15% që nga viti 2000 ose më pak se 1% në vit, Japonia me sa duket duket më pak dinamike e ekonomive më të mëdha botërore. Por duke pasur parasysh demografinë e Japonisë – popullsia në moshë pune në vend është pakësuar me gati 1% në vit që nga fillimi i këtij shekulli – ky rezultat është i jashtëzakonshëm.

Në fakt, norma e rritjes së Japonisë për person në moshë pune ishte afër 2% – shumë më e lartë se në SHBA apo në Evropë. Megjithëse ekonomia amerikane u rrit më shumë se 35% që nga viti 2000, popullsia e saj në moshë pune gjithashtu u rrit ndjeshëm duke lënë normën vjetore të rritjes për personat në moshë pune në vetëm 1%.
Kjo tregues – norma e rritjes për person në moshë pune – nuk përdoret gjerësisht nga ekonomistët, të cilët në vend të kësaj fokusohen në GDP për kokë banori. Me atë masë, Japonia është duke bërë po aq sa edhe Evropa dhe SHBA. Por, përderisa indikatorët për kokë banori janë të dobishëm për vlerësimin e potencialit të konsumit të një vendi, ato nuk japin një pamje adekuate të potencialit të rritjes, sepse përfshijnë të moshuarit dhe të rinjtë, të cilët nuk kontribuojnë në prodhim.

Edhe në Japoni, me jetëgjatësinë e lartë, ata mbi moshën 70 vjeçare nuk kontribuojnë shumë në prodhimin.

Pra, duke pasur parasysh potencialin e saj në rënie të shpejtë, Japonia ka qenë jashtëzakonisht e suksesshme. Një arsye kryesore është se ajo ka vënë një pjesë në rritje të popullsisë së saj në moshë pune për të punuar: papunësia është sot me një rekord të ulët prej më pak se 3%, dhe pothuajse 80% e atyre që mund të punojnë kanë një punë, në krahasim me rreth 70 % për Evropën dhe SHBA.

Arritja e Japonisë për punësim të plotë dhe rritje të lartë të vendeve të punës gjatë dy dekadave të fundit është më i rëndësishëm për shkak të deflacionit gati të përhershëm gjatë kësaj periudhe (shumica e çmimeve janë ende më të ulëta se ato që ishin 15-20 vjet më parë). Kjo duhet t’u japë ushqim mendimeve atyre që e mbajnë atë deflacion, duke imponuar kostot e papërballueshme ekonomike.

Përvoja japoneze mban mësime të rëndësishme për Europën, ku e ardhmja demografike duket shumë si e kaluara e Japonisë. Popullsia në moshë pune në eurozonë nuk është rritur fare në vitet e fundit dhe së shpejti do të fillojë të bjerë me një ritëm të ngjashëm me Japoninë gjatë brezit të fundit. Duket e pamundur që imigrimi të ndryshojë trendin. Në vitet e fundit, evropianët, si japonezët, kanë provuar të jenë shumë rezistente ndaj imigracionit në shkallë të gjerë, gjë që do të ishte e nevojshme për të kompensuar rënien demografike.

Për më tepër, eurozona tani është vendosur në një suficit të llogarisë korente prej rreth 3% të PBB-së. Kjo është e ngjashme me nivelin e parë që shihet në Japoni (përveç periudhës së shkurtër pas sulmit bërthamor të Fukushima Daiichi 2011).

Një mësim i parë i përvojës së Japonisë është se, pavarësisht vështirësive të eurozonës që gjeneron inflacionin në një shoqëri plakjeje të karakterizuar nga kursime të tepërta, rritja nuk është domosdoshmërisht jashtë arritjes. Përkundrazi, duke pasur parasysh rekordin e rritjes ekonomike të Japonisë pa inflacion, Banka Qendrore Evropiane duhet të pranojë se objektivi i saj i inflacionit “afërsisht 2%” mund të mos jetë aq i rëndësishëm pasi të gjithë. Sidoqoftë, veçoritë e strukturës së eurozonës nënkuptojnë se BQE-ja nuk do të ketë zgjedhje, përveçse të ndalë operacionet e blerjes së bonove në një vit apo më shumë. Kjo do të thotë se BQE-ja nuk do të jetë në gjendje të ndjekë hapat e Bankës së Japonisë, e cila vazhdon të blejë vëllime të mëdha të obligacioneve qeveritare, pa asnjë vënie të dukshme në inflacion.

Një mësim tjetër nga Japonia është se një vend me një tepricë të madhe kursimi mund të përballojë një borxh të madh publik, sepse mund të financohet nga brenda. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që është e dëshirueshme të përballet me borxhin. Raporti i borxhit ndaj PBB-së në Japoni tani tejkalon 150% të PBB-së (duke marrë parasysh asetet e mëdha financiare të institucioneve qeveritare të kursimit) dhe vazhdon të rritet, për shkak të deficiteve të mëdha fiskale.

Kjo na sjell në një mësim përfundimtar kyç nga Japonia: në një ekonomi me rritje të ulët, raporti i borxhit ndaj PBB-së mund të shpejt të luajë jashtë kontrollit. Për fat të mirë, duket se ky mësim tashmë është mësuar, me një deficit mesatar në eurozonë tani që arrin vetëm rreth 2% të PBB-së. Kapaku i deficitit i imponuar nga Pakti i Stabilitetit dhe Rritjes (3% të PBB-së) duket se ka pasur të paktën një ndikim në drejtim të stabilizimit të raportit të borxhit.

Struktura e eurozonës imponon kufizime në përdorimin e politikës fiskale dhe monetare. Kjo duhet të parandalojë rritjen e tepruar të borxhit, duke e bërë më të lehtë që eurozona të menaxhojë një të ardhme në të cilën e vetmja mënyrë për të mbështetur rritjen ekonomike është të përfitojë plotësisht në potencialin demografik në rënie të ekonomisë.

Artikulli paraprakArabia Saudite dhe Irani mund të shkojnë drejt një lufte të madhe.
Artikulli vijuesMay: Aksionet ruse e kanë “kërcënuar rendin botëror