Pse muri i Donald Trump nuk do të mbajë heroinën jashtë Amerikës

FILE - In this Jan. 4, 2016 photo, a U.S. Border Patrol agent drives near the U.S.-Mexico border fence in Sunland Park, N.M. Can Donald Trump really make good on his promise to build a wall along the 2,000-mile U.S.-Mexican border to prevent illegal migration? What’s more, can he make Mexico pay for it? Sure, he can build it, but it’s not nearly as simple as he says. (AP Photo/Russell Contreras)

Provat sugjerojnë se një mur do të bënte pak për të frenuar rrjedhën e drogës përtej kufirit

Tridhjetë metra e lartë, e ndërtuar prej betoni dhe çeliku, tetë prototipa për muret e Donald Trump qëndrojnë në terren me pluhur pranë kalimit kufitar Otay Mesa në San Diego. Më vonë këtë muaj një kompani private do të fillojë testimin e pllakave për të parë se si ata përballojnë përpjekjet për t’u ngjitur ose mbi tunelin.

Më 26 tetor, kur Donald Trump shpalli krizën opioide të Amerikës në një emergjencë të shëndetit publik, ai tha se projekti i infrastrukturës së tij të nënshkrimit ishte një pjesë e madhe e zgjidhjes. “Një 90% e heroinës mahnitëse në Amerikë vjen nga jugu i kufirit, ku do të ndërtojmë një mur që do të ndihmojë shumë në këtë problem”, tha ai. “Do të ketë një ndikim të madh.” Ai më parë kishte sugjeruar që muri duhet të shihej përmes për të parandaluar dëmtimet nga kontrabandistët që nisnin qese prej 60 kilogramë barnash mbi të (dy nga prototipet janë transparente). Z. Trump ka argumentuar gjatë se një mur kufiri do të ulte imigracionin pa dokumente duke përfshirë atë të tregtarëve të drogës. Por dëshmitë në dispozicion sugjerojnë se një mur nuk do të kishte efekt në furnizimet e heroinës dhe madje mund të rriste numrin e punëtorëve pa dokumente në Amerikë.

Pothuajse gjysma e shekullit të luftës kundër drogës ka demonstruar se qasjet më efektive janë kërkesa për narkotikë ilegale dhe jo furnizim. Gjatë asaj kohe ka pasur dënime shumë më të ashpra për kriminelët e drogës dhe një zgjerim të konsiderueshëm të Agjencisë për Zbatimin e Drogës, Patrullës Kufitare dhe përpjekjeve të tjera të policimit; së bashku me përfshirjen ushtarake në kufi, në det dhe në vendet prodhuese të drogës. Por në vitin 2014, John Kelly, atëherë kreu i Komandës Jugore të Shteteve të Bashkuara, i dëshmoi Senatit se vetëm 20% e drogave që vinin nga Kolumbia u kapën. Se çmimi i shitjes me pakicë i heroinës ra në Amerikë nga mbi $ 3,000 për gram në fillim të viteve 1980 deri në $ 500 për gram në vitet e fundit ilustron dështimin e përpjekjeve për të kufizuar furnizimin.

Përpjekjet e kontrollit përgjatë kufirit meksikan duket të jenë veçanërisht joefektive në trajtimin e heroinës. Michelle Keck dhe Guadalupe Correa-Cabrera nga Universiteti i Teksasit shikonin numrin e orëve të agjentëve të patrullimit të kufirit që patrullonin kufirin meksikan, konfiskimet e drogës dhe procesin e drogës. Ata gjetën se më shumë patrullim u shoqërua me asnjë ndryshim në nivelin e konfiskimeve të heroinës.

Një mur, për më tepër, do të ishte një mungesë e rëndësishme e tregtisë. Shumica e heroinës që vjen në të gjithë kufirin meksikan transportohen me automjete dhe kontrabandohen përmes pikave zyrtare të hyrjes sepse është një mall me volum të ulët dhe me vlerë të lartë. Fondacioni i Politikave të Drejtësisë Kriminale vlerëson se e gjithë sasia e heroinës së pastër të konsumuar në Amerikë çdo vit do të merrte 633 metra kub – ose rreth një të gjashtën e vëllimit të ngarkesës së një kamioni të vetme prej tetë vetësh. Për krahasim, Departamenti i Transportit raporton se 327.647 kontenierë të ngarkuar me kamion hynë në Amerikë nga Meksika vetëm në korrik 2017. Dhe një thes 60 kilogram heroine do të vlejë shumë miliona dollarë, duke sugjeruar se është jashtëzakonisht e pamundur që një kontrabandist do të rrezikonte ta lëshonte atë mbi një mur që të binte në një oficer të patrullimit të patrullës që nuk dyshonte në anën tjetër.

Lidhur me lëvizjen e njerëzve, Douglas Massey dhe Karen Pren nga Universiteti Princeton së bashku me Jorge Durand të Qendrës së Studimeve dhe Docencës Económicas studiuan ndikimin e sigurisë së kufirit në migracionin pa dokumente në një letër të vitit 2016 për Gazetën Amerikane të Sociologjisë. Nga viti 1986 deri në vitin 2008 ka pasur një rritje pesë herë në numrin e oficerëve të patrullimit të kufirit. Gjatë të njëjtës periudhë, pati një rritje katërfish të popullsisë pa dokumenta të Amerikës. Dhe probabiliteti i arrestimit në kufi mbetet i ngjashëm me nivelet që shohin në vitet 1970.

Z. Massey dhe kolegët zbuluan se gjasat që një migrant potencial do të vendosnin të bënin udhëtimin e parë pa dokumente në Amerikë, ishte parashikuar nga faktorët ekonomikë në të dy anët e kufirit, si dhe mosha e emigrantëve potencialë; Financimi dhe stafi i kontrollit kufitar nuk kishin efekt. Por zbatimi i rritur ka pasur një ndikim: ai zhvendosi rrugët e migracionit pa dokumente nga Kalifornia dhe Teksasi drejt kufirit (më të pavolitshëm) me Arizonën, gjë që bëri kalimet më të kushtueshme dhe më të rrezikshme. Dhe kjo rriti nxitjen për punëtorët pa dokumente për të qëndruar në Amerikë sapo të kishin mbërritur dhe jo për të shkuar mbrapa dhe me radhë përtej kufirit. Probabiliteti që emigrantët pa dokumente u kthyen në Meksikë ishte fuqishëm dhe e anasjelltë e lidhur me shpenzimet e kontrollit kufitar.

Shifrat nga Qendra Kërkimore Pew ilustrojnë ndikimin. Pew ka vlerësuar se në vitin 2007 ka pasur 12.2 milion emigrantë të paautorizuar në Amerikë, nga 3.5 milion në vitin 1990. Ky ishte kulmi: deri në vitin 2014, ato numra kishin rënë në 11.1 milion. Por në vitet 1990, rreth një e treta e popullsisë pa dokumente kishin qenë në Amerikë për më pak se pesë vjet, një e treta për pesë deri në dhjetë vjet dhe një e treta për më shumë se dhjetë vjet. Deri në vitin 2014, dy të tretat e popullsisë pa dokumenta kanë qenë në vend mbi dhjetë vjet dhe vetëm 14% për më pak se pesë vjet.

Zbatimi më i ashpër i kufirit nuk e zvogëlon në masë të madhe kapacitetin për të hyrë në Amerikë për heroinë ose për njerëz, por redukton dëshirën e migrantëve për t’u kthyer në shtëpi.

Artikulli paraprakPlani Macron për Europën
Artikulli vijuesVizioni i Kinës për 30 vitet e ardhshme