Pushteti krijon varësi si kokaina

0
234

Për shumë diktatorë apo njerëz të tjerë të fuqishëm, pushteti është shndërruar në diçka pa të cilën jeta e tyre është e pakonceptueshme.

Sipas studimeve të një grupi shkencëtarësh, ky vlerësim nuk është vetëm figurativ, por real, pasi pushteti është në gjendje të korruptojë në mënyrë biologjike.

Një studim i një grupi shkencëtarësh arriti në përfundimin se ndienja e pushtetit ka një efekt të ngjashëm mbi trupin si konsumi i kokainës, pasi rrit nivelin e testosteronit dhe prodhon substancën e quajtur androstanediol, si tek mashkulli, ashtu edhe tek femrat.

Këto efekte çojnë në rritjen e dopaminës, substancës që transmeton ndienjën e kënaqësisë dhe nga e cila mund të formohet një varësi e thellë.

Kokaina punon në një mënyrë të ngjashme, duke krijuar efekte të njëjta, si rritje të vetbesimit, të energjive, euforisë, por edhe ankthit dhe paranojës, gjithashtu dy sjellje të pranishme në shumë njerëz të pushtetshëm.

Udhëheqësi i studimit, komentoi të dielën në të përditshmen britanike, “Daily Telegraph”: “Babuinët në shkallën e ulët të hierarkisë kanë një nivel më të ulët dopamine në zonat kryesore të trurit, por impakti i një ngritje në aspektin social është i menjëhershëm. Diçka e tillë i bën më agresivë dhe seksualisht më aktivë. Ndryshimi është i ngjashëm edhe tek njeriu kur atij i jepet pushtet”./koha/kohaislame