Pushtimi i Kuvajtit nga Iraku

F-16A, F-15C and F-15E flying during Desert Storm. (U.S. Air Force photo)

Operacioni Desert Storm filloi kur ushtria irakiane planifikoi të marrë përsipër Kuvajtin

Prezantimi
Më 2 gusht 1990, ushtria irakiane zhvilloi një fushatë dy-ditore për të aneksuar Kuvajtin dhe për të kërkuar burimet natyrore dhe tokën për Irakun. Operacioni fillestar ishte një sukses i jashtëzakonshëm dhe forcat e armatosura të Irakut pushtuan të gjithë vendin fqinj, si dhe tejkalimin e shumicës së ushtrisë së Kuvajtit. Pushtimi rezultoi në një pushtim irakian prej shtatë muajtësh të Kuvajtit dhe shumë nga vendi ikën në Arabinë Saudite ose Bahrein. Pushtimi ishte i kushtueshëm për ushtrinë kuvajtiane, duke humbur 4,200 trupa në fushën e betejës, si dhe rreth 12,000 u kapën nga ushtria pushtuese irakiane, të cilat pësuan viktima të vogla në krahasim. Kuvajti u shpall gjithashtu si “provinca e Irakut e Irakut” nga diktatori Saddam Hussein.

Husseini, udhëheqësi irakian në atë kohë dhe vendi i tij kishin ardhur kohët e fundit në fund të një lufte të kushtueshme dhe të përgjakshme me Iranin dhe kishte grumbulluar një borxh të madh nga Kuvajti gjatë kësaj periudhe lufte. Kuvajti u përpoq të frenonte ndikimin e një shteti islamik revolucionar si Irani dhe ra dakord të financonte një pjesë të konsiderueshme të përpjekjeve të luftës në Irak në këtë konflikt. Ky borxh mendohet të jetë rreth 14 miliardë dollarë dhe vendi duhet të shërohet disi dhe të paguajë një pjesë të këtij borxhi të madh. Luftimet financiare të Irakut gjatë kësaj kohe u fajësuan shpesh në vendet fqinje si një mënyrë për të shmangur kritikat nga Saddam Hussein. Pasi i kërkoi Kuvajtit të falte borxhin dhe Kuvajti që refuzonte këtë kërkesë, Husseini filloi të fillonte vargje të ndryshme diplomatike me fqinjin e tyre. Kuvajti kishte filluar të prodhonte atë që Husseini mendonte se ishte shumë nafte, duke krijuar një gjurmë në fitimin e vendit të tij nga nafta për shkak të një furnizimi në rritje. Husseini gjithashtu akuzoi Kuvajtin për naftë të pjerrët nga toka irakiane, duke fajësuar ata për vjedhjen e burimeve kombëtare të Irakut, të cilat atij iu dha një deklaratë lufte. Të gjithë këta faktorë çojnë në vendimin për të pushtuar Kuvajtin.

Ndërtimi dhe fillimi i operacionit Stuhia e shkretëtirës
Kombet e Bashkuara dënuan me shpejtësi pushtimin e Irakut për një komb sovran dhe bënë sanksione ekonomike, si dhe një rezolutë që denonconte veprimet e Huseinit dhe bën thirrje për tërheqje. Siç u diskutua më lart, Iraku pushtoi me sukses Kuvajtin dhe e pushtoi vendin për shtatë muaj, duke injoruar në mënyrë efektive Kombet e Bashkuara. Kjo çoi në Shtetet e Bashkuara duke udhëhequr një koalicion ushtarak prej 39 shtetesh të ndryshme, pasi Kombet e Bashkuara kishin autorizuar përdorimin e forcës në fund të vitit 1990. Para se të kryente operacionin ushtarak, trupat e Shteteve të Bashkuara të ndërtuara në Arabinë Saudite, për të penguar Irakun për të sulmuar ende një vend tjetër. Në janar të vitit 1991, grupi i koalicionit që u ndërtua në Arabinë Saudite kishte arritur në lartësi prej 700,000, të gatshëm për të sulmuar forcat irakiane të cilat ende nuk ishin tërhequr nga Kuvajti.

Për të siguruar se ushtria irakiane do të dobësohej mjaftueshëm përpara se të fillonte kundërpushtimi, Koalicioni filloi një bombardim të egër ajror të Irakut, si dhe forcat irakiane në Kuvajt. Fushata e vazhdueshme e ajrit nga Koalicioni synonte sistemet e mbrojtjes ajrore të Irakut, sistemet e komunikimit, ndërtesat qeveritare, fushat e naftës, dhe urave dhe rrugët jetike. 24 shkurt 1991 tregoi ditën e parë të fushatës tokësore me trupat e koalicionit që sulmuan forcat e armatosura irakiane në Kuvajt dhe po sulmonin gjithashtu nga kufiri i Irakut / Arabisë Saudite. Pas vetëm tri ditëve të fushatës tokësore, Kuvajti u çlirua dhe më 27 shkurt 1991, trupat e koalicionit u ndalën duke sulmuar forcat irakiane pasi mësuan se do të ishin në përputhje me rezolutën origjinale të Kombeve të Bashkuara. 6 prill 1991, shënoi ditën kur Iraku pranoi kushtet e një marrëveshjeje të armëpushimit dhe përfundoi zyrtarisht Lufta e Parë e Gjirit./Kumti.com

 

Pasojat dhe kostoja e operacionit Stuhia e shkretëtirës

Kostoja financiare e luftës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës vlerësohet në 61.1 miliardë dollarë, megjithëse pjesa më e madhe e kësaj është paguar nga vendet e tjera. Një dollar prej 36 miliardë dollarësh u pagua në Shtetet e Bashkuara nga Kuvajti, Arabia Saudite dhe nga vendet e tjera të Gjirit. Disa nga këto pagesa nuk ishin monetare, por të lidhura me shërbimin siç janë ushqimi dhe transporti, ndërsa trupat e Shteteve të Bashkuara ishin të bazuara në Arabinë Saudite. Pasi që forcat e Shteteve të Bashkuara përfaqësuar gati tre të katërtat e trupave që luftonin në konflikt, vendi absorboi shumë nga kostot fillestare.

Ndërsa u tërhoq nga Kuvajti, forcat e armatosura të Irakut miratuan atë që njihet si një “tokë e djegur: politikë”, duke shkatërruar çdo gjë me vlerë ekonomike. Ushtria e Irakut më pas vendosi 700 puse nafte në janar dhe shkurt të vitit 1991 dhe disa prej këtyre zjarreve nuk shuhen deri në nëntor të të njëjtit vit. Vlerësimet vënë humbjet në afërsisht 6 milion fuçi naftë në ditë dhe Kuwait 1.5 miliard dollarë paguar për të zjarrit shuar ishte një shumë e madhe.

Rastet nga të dyja palët ishin shumë të ndryshme, pasi Shtetet e Bashkuara kishin një avantazh të veçantë me fuqinë dhe teknologjinë e tyre të lartë ajrore. Shtetet e Bashkuara dhe trupat e tjerë të koalicionit mbështetën 190 vdekje të trupave dhe 776 lëndime në fushën e betejës. Ushtria irakiane pësoi shumë viktima të tjera me numra që varionin nga 20,000-30,000 vdekje dhe 75,000 të plagosur gjatë Operacionit Stuhia e Desertit. Kjo luftë ishte konflikti i parë që transmetohej drejtpërsëdrejti rreth orës, dhe shumë studiues të medias pohojnë se mbulimi i luftës ishte i ngjashëm me atë të një video lojëje, duke e desensituar në mënyrë efektive publikun e zakonshëm për të parë vrasjet e drejtpërdrejta dhe operacionet ushtarake të transmetuara në rrjetet e lajmeve.

Disa autorë pohojnë se pushtimi i Kuvajtit në 1991 përfundimisht çon në pushtimin dhe okupimin e Irakut të Shteteve të Bashkuara në 2003, për shkak të taktikave të përdorura nga Husseini pas Luftës së Parë të Gjirit. Për shembull, njerëzit kurdë në veri dhe shiitë në jug të vendit panë një mundësi për të përfituar nga një shtet i dobët i Shtetit të Irakut Desert Storm. Mënyra me të cilën Husseini kishte pasur këto kryengritje çoi në sanksione të mëtejshme ekonomike, një zonë pa fluturim, si dhe një fushatë të shkurtër bombardimi kundër Irakut nga Shtetet e Bashkuara në 1998./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë është Vanguardizmi?
Artikulli vijuesÇfarë është WikiLeaks?