Roli i sistemit imunitar

Sistemi Imun; Funksioni, Sëmundjet dhe Çrregullimet që lidhen me të

Roli i sistemit imunitar – një koleksion i strukturave dhe proceseve brenda trupit – është për të mbrojtur trupin kundër sëmundjeve ose organeve të tjera të huaja potencialisht të dëmshme. Kur funksionon si duhet, sistemi imunitar identifikon një shumëllojshmëri të kërcënimeve, duke përfshirë viruset, bakteret dhe parazitët, dhe i dallon ato nga indet e vetë trupit të shëndoshë.

Komponentët kryesor të sistemit imunitar përfshijnë:

– Nyjet limfatike: struktura të vogla, në formë bathe që prodhojnë dhe rezervojnë qelizat që luftojnë infeksionet dhe sëmundjet dhe janë pjesë e sistemit limfatik – i cili përbëhet nga palca kockore, shpretka, trumza dhe nyjet limfatike. Nyjet limfatike përmbajnë gjithashtu limfë, lëngun e pastër që mbart këto qeliza në pjesë të ndryshme të trupit. Kur trupi është duke luftuar infeksionin, nyjet limfatike mund të zgjerohen dhe të ndjehen të pezmatuara.

– Shpretka: Organi më i madh limfatik në trup, i cila gjendet në anën tuaj të majtë, nën brinjë dhe mbi bark, përmban qeliza të bardha të gjakut që luftojnë infeksionin ose sëmundjen. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH), shpretka gjithashtu ndihmon kontrollin e sasisë së gjakut në trup dhe heq qafe qelizat e vjetruara apo të dëmtuara të gjakut.

– Palca e kockave: Shtresa e verdhë në qendër të eshtrave prodhon qelizat e bardha të gjakut. Kjo shtresë bira-bira brenda disa eshtrave, të tilla si eshtrat e legenit dhe të kofshëve, përmban qeliza të papjekura, të quajtura qelizat burimore.

– Limfocitet: Këto qeliza të vogla të bardha të gjakut luajnë një rol të madh në mbrojtjen e trupit kundër sëmundjeve. Dy llojet e limfociteve janë: 1. Qelizat-B, të cilat prodhojnë antitrupat që sulmojnë bakteret dhe toksinat, dhe 2. Qelizat-T, të cilat ndihmojnë shkatërrimin e qelizave të infektuara ose kanceroze. Qelizat-T vrasëse janë një nëngrup i qelizave-T që vrasin qelizat e infektuara me viruse dhe patogjenë të tjerë ose janë të dëmtuara ndryshe. Qelizat-T ndihmëse ndihmojnë në përcaktimin se cila përgjigje imune e trupit duhet të aktivizohet kundër një patogjeni të caktuar.

– Trumza – Thymus: Ky organ i vogël është vendi ku qelizat-T piqen. Kjo pjesë e sistemit imunitar që shpesh neglizhohet, ndodhet nën gjoks (dhe ka formuën e një gjethe trumze, nga ka marrë edhe emrin), mund të shkaktojë ose të mbajë prodhimin e antitrupave që mund të rezultojnë në dobësinë e muskujve. Interesant është fakti se trumza është më e madhe te foshnjat, rritet deri në moshën e pjekurisë, pastaj fillon të tkurret ngadalë dhe të zëvendësohet nga yndyra me kalimin e moshës.

– Leukocitet: Këto qeliza të bardha sëmundje-luftuese të gjakut identifikojnë dhe eliminojnë patogjenët e huaj dhe janë krahu i dytë i sistemit imunitar të lindur. Numri i lartë i qelizave të bardha të gjakut është referuar si leukocytosis. Leukocitet e lindura përfshijnë fagocitet (makrofagjet, neutrofilet dhe qelizat dendritike), mastocitet, eozinofilet dhe bazofilet.

Sëmundjet e sistemit imunitar
Nëse sëmundjet e lidhura me sistemin imunitar përcaktohen gjerësisht, atëherë sëmundjet alergjike të tilla si riniti alergjik, astma, dhe ekzema janë shumë të zakonshme. Megjithatë, këto në fakt përfaqësojnë një hiper-reagim ndaj alergeneve të jashtëm. Astma dhe alergjitë përfshijnë gjithashtu sistemin imunitar. Një material zakonisht i padëmshëm, si poleni i barit, grimcat e ushqimit, myku ose pezmatimi i kafshëve shtëpiake, mund të kthehen në një kërcënim të rëndë dhe të sulmojnë imunitetin.

Çrregullime të tjera të sistemit imunitar përfshijnë sëmundjet autoimune si lupus dhe artriti reumatoid. Së fundi, disa sëmundje më pak të zakonshme në lidhje me kushtet e mangësisë së sistemit imunitar, janë kushte të mangësive të antitrupave dhe të qelizave ndërmjetëse që mund të shfaqen me lindjen.

Çrregullimet e sistemit imunitar mund të rezultojnë me sëmundjet autoimune, sëmundjet inflamatore dhe kanceri.

Mungesa e imunitetit ndodh kur sistemi imunitar nuk është aq i fortë sa normalja, duke rezultuar në infeksione të përsëritura dhe të rrezikshme për jetën.

Mungesa e imunitetit te njeriu mund të jetë ose rezultat i një sëmundjeje gjenetike, ose i një sëmundje të fituar si HIV / AIDS, ose për shkak të përdorimit të ilaçeve kimike imun-shtypëse.

Në anën e kundërt të spektrit, rezulton autoimuniteti nga një sistem hiperaktiv imunitar që sulmon indet normale si të ishin trupa të huaj. Sëmundjet autoimmune të zakonshme përfshijnë thyroiditis Hashimotos, artriti reumatoid, diabeti mellitus tipi 1 dhe lupus eritematoz sistemik.

Diagnostikimi i sëmundjeve të sistemit imun

Edhe pse simptomat e sëmundjeve të imunitetit ndryshojnë, ethet dhe lodhja janë shenja të zakonshme që sistemi imunitar nuk funksionon si duhet.

Kushtet alergjike mund të vlerësohen duke përdorur ose analizat e gjakut ose testimin për alergjitë e lëkurës për të identifikuar se çfarë alergenësh i shkaktojnë simptomat.

Si trajtohen zakonisht sëmundjet e mangësive immune nga mjekësia konvencionale

Në kushte tepër aktive ose autoimune, medikamentet që ulin përgjigjen imune, të tilla si kortikosteroidet ose agjentët e tjerë imuno-shtypës përdoren gjerësisht nga mjekësia konvencionale për largimin e simptomave përkohësisht. Por aktualisht kjo gjë nuk e zgjidh problemin por përkundrazi, e shton atë, sepse në këtë mënyrë shtohet çrrellimi dhe ç’orientimi i sistemit imun për identifikimin e agjentëve të huaj.

Cila është zgjidhja e duhur dhe e sigurtë për trajtimin e mangësive dhe çrregullimeve immune

Zgjidhja e duhur dhe e sigurtë është me ndjekjen e trajtimit natyral që ofrojnë praktikuesit ekspertë në mjekësinë natyrale dhe bimore, me anë të përmirësimit të dietës ushqimore, stilit të jetesës dhe barnave bimore që veprojnë në mënyrë natyrale të sigurtë për riparimin e çrregullimeve immune dhe stimulimin e imunitetit dhe të organeve jetike të trupit. Mjekësia Bimore Arabe ia mundëson këtë shërbim të gjithë pacientëve të saj në mënyrë profesionale. Konsultohuni me ne për shqetësimin tuaj shëndetësor.

Artikulli paraprakKëto toksina ju shkatërrojnë gjëndrat tiroide
Artikulli vijuesFacebook po shkatërron botën