Rozmarina përmirëson kujtesën

0
141

Antioksiduesit e acidit te rozmarines ne mase te madhe mund ta parandalojne apo ngadalesojne shfaqjen e semundjes se Alzhaimerit dhe, sipas eksperteve italiane, edhe mundet ta sheroje ate.

Deri tek ideja e hulumtimit shkencetaret erdhen duke u bazuar ne faktin se rozmarina ka nje tradite te gjate sherimi qe permireson kujtesen, arsye kjo pse ka dhe nofken “bima e kujteses”.

Disa nga kompozimet e rozmarines ne menyre te suksesshme absorbohen permes lekures, prandaj kjo bime edhe sugjerohet edhe permes aromaterapise. Po ashtu, mendohet se edhe perdorimi i shampose me baze rozmarinen ndikon pozitivisht ne ruajtjen e kujteses.

Nga semundja e Alzhaimerit vjen deri tek renia graduale e qelizave nervore ne levoren e trurit dhe me kete rast vjen deri te zvogelimi per 20% i mases se trurit. Pervecse rozmarina permireson kujtesen, rozmarina lehteson frymemarrjen, punen e veshkave dhe tretjen, si dhe pershpejton metabolizmin./IKB/kohaislame