Rumania ul normën e interesit për të forcuar ekonominë

0
232

Banka Qendrore e Rumanisë uli normën referente të interesit në një minimum të ri historik, me qëllim për të ringjallur inflacionin i cili është në nivelin më të ulët gjatë gjashtë muajve.

Banka Qendrore ul me 25 pikë përqindje normën bazë të interesit, duke e çuar atë në 2,25 nga niveli i mëparshëm prej 2,5 përqind. 

Bordi i Bankës Qendrore të Rumanisë shpreson se bankat komerciale do të fillojnë të japin më shumë kredi dhe në këtë mënyrë të rrisin ekonominë e vendit.

Përveç kësaj, Banka Qendrore synon të ndalë rënien e inflacionit që ndodh për shkak të çmimeve të ulëta të naftës në muajt e fundit.

Në dhjetor 2014 inflacioni në Rumuni ishte 0,8 përqind në nivelin ndërkombëtar./AA/kohaislame