Turqit blenë uzinën problematike malazeze të çelikut edhe pse ka 193 milionë euro borxhe

0
286

Me 193 milionë euro borxhe, Zelejzara AD Niksiç e Malit të Zi u ble nga një ndërmarrje turke. Gjithashtu në lajmet nga biznes: FMN do t’i japë hua Kosovës më shumë se 100 milionë euro për të krijuar një depozitë parash për vendin.

Ndërmarrja turke Tosçelik Profil Ve Sac Endustrisi AS ka paguar 15.1 milionë euro për uzinën malazez të çelikut Zelejzara AD Niksiç, njoftoi ministri i ekonomisë në Podgoricë të hënën (30 prill). Marrëveshja erdhi pas katër përpjekjesh të mëparshme të dështuara për të shitur sipërmarrjen, e cila ka qenë në falimentim gjatë vitit të kaluar me borxhe prej 193 milionë euro.

***

Leva rumune ra në nivelin më të ulët historik të hënën (30 prill), duke përjetuar ditën e dytë të humbjeve të rënda pas rënies së papritur të qeverisë javën e kaluar. Që nga e premtja, leva ka humbur 1,6% kundrejt euros, e cila u tregtua në 4,442 leva.

***

Mali i Zi u bë anëtar me të drejta të plota i Organizatës Botërore të Tregtisë të dielën (29 prill), duke u bërë vendi i 154-tërt i kësaj organizate. Protokolli i anëtarësimit të vendit u nënshkrua në dhjetor të vitit të kaluar. Qeveria pret që anëtarësia të rrisë investimet e huaja.

***

FMN-ja miratoi një kredi prej 106,6 milionë eurosh për Kosovën të premten (27 prill) pas përfundimit të financimit të një marrëveshje të mëparshme kredie prej 109 milionë euro vitin e kaluar, pas një mosmarrëveshje për shkak të një rritje të njëanshme të rrogave të punonjësve të administratës civile. Marrëveshja e re 20 mujore e gatishmërisë do të ndihmojë në lehtësimin e presioneve fiskale e do të ndihmojë qeverinë që të krijojë një depozitë parash, tha Fondi.

***

Qeveria greke miratoi një plan të premten (27 prill) për t’u dhënë katër bankave vendase — Banka Kombëtare e Greqisë, EFG Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank AS e Piraeus Bank SA — bono nga fondi i përkohshëm evropian i shpëtimit. Sipas planit, i cituar nga mediat vendase, bankat do të marrin gjithsej 18 miliardë euro duke filluar që nga java e ardhshme që do të shërbejnë si një nxitje e përkohshme e kapitalit.

***

Kina do të japë linja kredie e fonde me vlerë 8,1 miliardë euro për të nxitur biznesin me ekonomitë në Evropën Qendrore e Lindore. Deklarata u bë gjatë një vizite nga Kryeministri kinez Ven Jiabao në Varshavë të enjten (26 prill), ku mori pjesë në një forum të madh tregtie me udhëheqës nga 15 vende përfshirë Shqipërinë, Bullgarinë, Bosnjë dhe Hercegovinën, Kroacinë, Maqedoninë,Malin e Zi, Rumaninë e Serbinë.

***

Çmimet e gazit e energjisë elektrike për familjet në Kroaci u rritën me dy shifra të enjten (1 maj), si një veprim që synon të rrisë fitimet e ndërmarrjeve vendase të energjisë. Vendimi, i miratuar nga qeveria javën e kaluar, do të rrisë faturat e gazit e energjisë elektrike me 22%. Pjesa e industrisë vendase që merr furnizime të drejtpërdrejta gazi nuk do t’i ekspozohet kësaj rritje, por çmimet e gazit për shkollat, spitalet e disa sektorë të industrisë do të rriten me 6,75%.

***

Banka Evropiane për Rindërtim e Zhvillim njoftoi të enjten (26 prill) se i ka ofruar një hua prej 150 milionë euroBosnjë dhe Hercegovinës për të financuar pjesë të ndërtimit të një autostrade mes Banja-Lukës e Dobojit në perëndim të vendit. Huaja jepet për një periudhë 15 vjeçare.

***

Çmimet e qirave e nivelet e ambienteve të lira nëShqipëri për zyra e pasuritë e paluajtshme me pakicë do të mbeten të qëndrueshme për gjysmën e parë të këtij viti pas lehtësimit në gjysmën e dytë të vitit të kaluar, tha në një raport firma këshillimore e shitjeve me pakicë Colliers në një raport të premten (27 prill). Mes kërkesës së fortë, tregu mbetet dinamik, shtoi ndërmarrja. Në fund të vitit të kaluar, qiratë e zyrave në qendër të Tiranës shkuan nga 17 deri në 24,5 euro për metër katror në muaj./set