Udhëheqësit rusë gjatë Historisë së Bashkimit Sovjetik

Joseph Stalin, një gjeorgjian, e udhëhoqi deri tani BRSS më shumë se çdo njeri tjetër. Leonid Brezhnev kishte mbretërimin e dytë më të gjatë.

Bashkimi Sovjetik ishte një superfuqi botërore që ndihmoi në formimin dhe përkufizimin pothuajse të gjithë shekullit të 20-të. Bashkimi Sovjetik u formua nga hiri i Luftës së Parë Botërore, ishte fituesi i Luftës së Dytë Botërore dhe vazhdoi të sfidonte Shtetet e Bashkuara si një superfuqi botërore gjatë Luftës së Ftohtë. Ky artikull do të analizojë jetët, arritjet dhe kritikat e nëntë burrave që udhëhoqën Bashkimin Sovjetik.Kumti.com

Udhëheqësit e Bashkimit Sovjetik
Vladimir Lenin
Vladimir Lenini lindi në Ulyanovsk, Rusi, në 1870. Ai themeloi Partinë Komuniste në vitin 1912, por ai kaloi vitet që çuan në Revolucionin Rus në mërgim jashtë vendit përpara se Gjermania të organizonte që ai të kthehej në Rusi për t’i nxjerrë ata nga Lufta e Parë Botërore One. Nga atje Lenini udhëhoqi Revolucionin e Tetorit për të përmbysur qeverinë e përkohshme që kishte rrëzuar monarkinë gjatë Revolucionit të Shkurtit. Lenini dhe komunistët pastaj shpejt konsoliduan pushtetin dhe përfundimisht fituan Luftën Civile të Rusisë (1917-22). Lenini pastaj kaloi vitet e fundit të jetës duke u përpjekur të formonte të ardhmen e Bashkimit Sovjetik.

Josef Stalin
Sidoqoftë, paralajmërimi i Leninit në vitet e tij të fundit për fuqinë e pakontrolluar të anëtarëve të partisë nuk u lejoi, dhe kjo çoi në një luftë pushteti për kontroll pas vdekjes së tij, Jozef Stalini lindi në Gori, Gjeorgji më 1878, i cili ishte atëherë pjesë e ruse Empire. Ashtu si Lenini, Stalini ishte në mërgim që çonte në Revolucionin Ruse. Stalini më pas ndihmoi në formësimin e Bashkimit Sovjetik të ri nëpërmjet Luftës Civile të Rusisë, Luftës Polake-Sovjetike dhe pushtimit të Gjeorgjisë. Gjatë kësaj periudhe, Stalini u përplas me Leninin dhe udhëheqësit e tjerë sovjetikë mbi ideologjinë, strategjinë dhe tendencat e tij të dhunshme. Pas vdekjes së Leninit, Stalini grumbulloi pushtetin dhe përfundimisht u bë udhëheqësi i padiskutueshëm më 1929. Stalini pastaj kaloi vite që çuan në Luftën e Dytë Botërore duke e shtyrë politikën e tij ekonomike të Kolektivizimit dhe duke u përpjekur të industrializonte vendin. Stalini e kaloi këtë kohë duke spastruar, duke ekzekutuar dhe dëbuar armiqtë e tij në Siberi. Sovjetikët dhe gjermanët nënshkruan një pakt pa agresion dhe ranë dakord të ndajnë Evropën Lindore, por pastaj Hitleri e shkeli atë dhe pushtuan Bashkimin Sovjetik. Stalini e udhëhoqi Bashkimin Sovjetik në fitoren në Luftën e Dytë Botërore mbi Gjermaninë. Stalini mori kontrollin e Evropës Lindore pas Luftës së Dytë Botërore dhe krijoi Bllokun Sovjetik. Marrëdhëniet me Perëndimin u përkeqësuan dhe Lufta e Ftohtë nisi në vitin 1947. Stalini vdiq disa vjet më vonë në vitin 1953.

Georgy Malenkov
Georgy Malenkov lindi në Orenburg të Rusisë në vitin 1902. Përparimi i tij përmes partisë ishte përparuar nga lidhjet e tij familjare me Leninin dhe më vonë nën syrin vigjilent të Stalinit. Ai ishte shumë i përfshirë në pastrimin e armiqve të Stalinit në vitet 1930, duke fituar favorin e Stalinit dhe duke shmangur zemërimin e tij. Pas vdekjes së Stalinit, Malenkov u bë udhëheqës i Bashkimit Sovjetik. Megjithatë, Malenkovi kishte një brez reformist, ndërsa ai bëri thirrje për shkurtime në shpenzimet ushtarake dhe lehtësimin e represionit politik. Ky fakt çoi në rrëzimin e tij pasi disa javë më vonë Nikita Hrushovi organizoi një koalicion si ai dhe nënvleftësoi të gjithë autoritetin e tij si udhëheqës. Deri në vitin 1955, Malenkovi nuk ishte më udhëheqësi i Bashkimit Sovjetik. Në vitin 1957, ai u bashkua me një përpjekje të dështuar të grushtit të shtetit kundër Hrushovit dhe u përjashtua nga Partia Komuniste. Malenkov u dërgua pastaj në Kazakistan për të shërbyer si menaxher i një hidrocentrali për të kaluar pjesën tjetër të jetës së tij në turp. Ai vdiq në vitin 1988.

Nikita Hrushov
Në 1894, Nikita Hrushovi lindi në Kalinovka të Rusisë. Në vitin 1918, Hrushovi u bashkua me Partinë Komuniste dhe luftoi në Ushtrinë e Kuqe. Hrushovi u rrit shpejt nëpër radhët e Partisë Komuniste gjatë viteve 1930 dhe 40. Menjëherë pas marrjes së udhëheqjes së Bashkimit Sovjetik nga Malenkovi, Hrushovi dha një fjalim ku ai denoncoi ekseset nën Stalinin. Ky fjalim ishte fillimi i politikës së tij të de-Stalinizimit, gjë që rezultoi në protesta në Poloni dhe Hungari të cilat u vendosën poshtë. Hrushovi zbutte kufizimet në shprehjen e lirë, liroi të burgosurit politikë dhe nisi qëllime të guximshme, por përfundimisht të paarritshme bujqësore. Ai u përpoq të ndiqte një politikë të bashkëjetesës paqësore me Perëndimin, por në të njëjtën kohë filloi krizën e raketave kubane dhe filloi ndërtimin në Murin e Berlinit. Rritja e dobët ekonomike, përkeqësimi i marrëdhënieve me Kinën dhe çështje të tjera përfundimisht çuan në largimin e Hrushovit nga pushteti duke “dalë në pension” për shkak të shëndetit të tij. Hrushovi kaloi vitet e tij të mbetura në pronën e tij, duke vdekur në vitin 1971.Kumti.com

Leonid Brezhnev
Leonid Brezhnev ka lindur në Kamianske, Ukrainë në vitin 1906, i cili ishte atëherë pjesë e Perandorisë Ruse. Ai u bashkua me Komsomol (organizatë politike rinore) në 1923 dhe në 1929 u bë një anëtar i plotë i Partisë Komuniste. Brezhnev luftoi në Luftën e Dytë Botërore, duke arritur gradën e gjeneralit të madh dhe në vitin 1952 u bë anëtar i Komitetit Qendror. Brezhnev mori përsipër udhëheqësin e Hrushovit dhe përfundoi reformat e tij kulturore duke shtypur lirinë kulturore dhe i dha KGB-së prapa disa prej fuqive të tyre të mëparshme që kishin nën Stalinin. Ekonomia sovjetike u rrit nën Hrushovi me një ritëm që ishte në ritëm për të arritur me Amerikën, por nga mesi i viteve 1970 hyri në një epokë stagnimi dhe kurrë nuk u rikthye. Brezhnev gjithashtu ndërtoi ushtrinë e Bashkimit Sovjetik me koston e ekonomisë së tyre. Gjatë viteve 1970 Brezhnev ndoqi një politikë të detente me Perëndimin duke u përpjekur të normalizonte marrëdhëniet, por vendimi i kushtueshëm sovjetik për të pushtuar Afganistanin në vitin 1979 përfundoi politikën e ndaluar. Në vitet e tij të fundit, shëndeti i Brezhnjev u përkeqësua dhe ai ishte kryesisht një kokë figurative. Ai vdiq në vitin 1982.

Yuri Andropov
Yuri Andropov ka lindur në guvernatorin e Stavropolit në vitin 1914, i cili atëherë ishte pjesë e Perandorisë Ruse. Andropovi u bashkua me Partinë Komuniste në vitin 1939 dhe eprorët e tij i vunë re shpejt aftësitë e tij duke e bërë atë kreun e Komsomol. Pasi u transferua në Moskë në vitin 1951, ai u caktua në stafin e Sekretariatit dhe më pas u bë ambasador në Hungari nga viti 1954-57. Pas kthimit në Moskë nga ambasadori i tij, ai u ngrit shpejt nëpër radhët e partisë dhe u bë kreu i KGB-së në vitin 1967. Andropov filloi të poziciononte veten për suksesion si udhëheqës i Bashkimit Sovjetik me Brezhnjevin në shëndet të dobët. Andropovi u shpall pasardhësi i tij dhe fuqimisht i konsoliduar. Andropovi udhëhoqi një fushatë kundër korrupsionit dhe hoqi dorë nga shumë ministra dhe sekretarë të partisë. Andropov gjithashtu me ngurrim vazhdoi luftën sovjetike në Afganistan. Rregulli i tij ishte i shkurtër megjithatë për shkak se deri në gusht të vitit 1983 shëndeti i tij i sëmurë e arriti dhe ai kaloi ditët e tij të fundit në spital, duke vdekur në vitin 1984.

Konstantin Chernenko
Konstantin Chernenko ka lindur në guvernatorin Yeniseysk në vitin 1911, i cili ishte atëherë pjesë e Perandorisë Ruse. Chernenko u bashkua me Komsomol në vitin 1929 dhe u bë anëtar i plotë i Partisë Komuniste në 1931. Chernenko filloi të punonte për departamentin e propagandës në vitin 1933 dhe u rrit në radhët. Pika e kthesës në karrierën e tij ishte një takim me udhëheqësin e ardhshëm sovjetik Leonid Brezhnjev në vitin 1948. Brezhnjevi vazhdoi ta ndihmonte atë të ngrihej nëpër radhët, me Chernenko që fitonte anëtarësimin e plotë në Komitetin Qendror në vitin 1971. Chernenko zëvendësoi Andropovin si udhëheqës pavarësisht shëndetit të tij të sëmurë . Chernenko mbështeti një rol më të madh për sindikatat e punës dhe reformimin e arsimit dhe propagandës. Chernenko negocioi një pakt tregtar me Kinën, por bëri pak për të shkallëzuar Luftën e Ftohtë, bojkotoi Olimpiadën Verore të 1984 dhe nuk i dha fund luftës në Afganistan. Nga mesi i vitit 1984 filloi të përkeqësonte shëndeti i Chernenko dhe ai vdiq në mars të vitit 1985.

Mikhail Gorbaçov
Mikhail Gorbachev u lind në Stavropol Krai, Rusi në 1931. Ai u bashkua dhe u bë shumë aktiv në Partinë Komuniste, ndërsa në Universitetin Shtetëror të Moskës dhe gjithashtu u diplomua me një diplomë juridike. Deri në vitin 1979 ai ishte bërë anëtar kandidat i Politburo dhe në vitin 1985 u bë udhëheqës i Bashkimit Sovjetik pas vdekjes së Chernenko. Gorbaçovi u angazhua në një garë për të grumbulluar armë bërthamore në hapësirë ​​me Shtetet e Bashkuara, të cilat u treguan të kushtueshme për ekonominë sovjetike që po vuante. Gorbaçovi arriti t’i japë fund luftës së kushtueshme sovjetike në Afganistan në vitin 1987. Ai punoi për të siguruar më shumë liri dhe reforma për popullin sovjetik me politikat e tij të glasnost dhe perestrojka (hapja dhe ristrukturimi). Në 1989 Gorbaçov organizoi zgjedhje për të kërkuar që anëtarët e Partisë Komuniste të konkurrojnë kundër jo-anëtarëve për të bërë një sistem elektoral më demokratik. Ai gjithashtu hoqi rolin kushtetues të Partisë Komuniste në qeverisjen e shtetit, i cili pa dashje çoi në shpërbërjen e Bashkimit Sovjetik. Ky fakt ishte përkundër Gorbaçovit që donte ta mbante Bashkimin Sovjetik së bashku. Deri në vitin 1990, Gorbaçovi ishte duke u përballur me grupe të ndryshme që luftonin dhe kërkuan pavarësi, së bashku me një ekonomi sovjetike që po përhapet. Në 1991, rivali i Gorbaçovit Boris Jelcin u zgjodh President i Republikës Ruse dhe po nxiste ndryshime rrënjësore në ekonomi. Deri në fund të dhjetorit të vitit 1991, Bashkimi Sovjetik kishte rënë plotësisht dhe Gorbaçovi dha dorëheqjen dhe i dha Jelcinit një pushtet të plotë mbi Rusinë.

Gennady Yanayev
Gennady Yanayev ka lindur në Perevoz të Rusisë në vitin 1937. Ai kaloi vite në politikën lokale përpara se të ngrihej në rolin kryesor si Kryetar i Këshillit Qendror të Sindikatave të Bashkimit. Ky fakt e ndihmoi atë të fitonte një vend në Politburo në vitin 1990 dhe më vonë atë vit me ndihmën e Gorbaçovit, ai u bë zëvendëspresidenti i parë i Bashkimit Sovjetik. Yanayev shpejt kishte dyshime në rritje për politikat e reformës së Gorbaçovit dhe filloi të punonte me bandën e tetë kundër Gorbaçovit. Ai mori udhëheqjen formale të bandës së tetë dhe e rrëzoi Gorbaçevin gjatë grushtit të gushtit të vitit 1991. Grupi i grumbullit u rrëzua pas tre ditësh për shkak të popullaritetit në rritje të Boris Jelcinit dhe Yanayev u arrestua. Ai u fal në vitin 1994 dhe e kaloi pjesën tjetër të jetës duke punuar për administratën e turizmit rus deri në vdekjen e tij në vitin 2010.
Një reflektim mbi Bashkimin Sovjetik dhe udhëheqësit e saj
Bashkimi Sovjetik u rrit nga revolucioni i udhëhequr nga njerëz si Lenini dhe Stalini për t’u bërë përfundimisht një superfuqi botërore për të sfiduar Shtetet e Bashkuara për dominimin botëror për gjysmën e dytë të shekullit të 20-të. Ju e dini se si liderët e ndryshëm sovjetikë u ngritën në pushtet dhe atë që bënë në kohën e tyre si udhëheqës. Nga arritjet e tyre më të mëdha në dështimet e tyre më të mëdha, shpresoj që tani të njihni më shumë për udhëheqësit e Bashkimit Sovjetik./Kumti.com

Artikulli paraprakÇka është Bashkimi Evropian (BE)?
Artikulli vijuesÇka është Bashkimi i Beneluksit?