Zbulimi musliman: Operacioni i parë i syrit

Amari nga Mosuli para 1000 vjetëve ka shkruar librin “Mbi mënyrën e shërimit të sëmundjeve të syrit”.

Në veprën e tij Amari në mënyrë shumë koncize dhe të detajuar trajton problemet e anatomisë dhe patologjisë së syrit, kurse kishte përshkruar gjashtë raste të operimit të kataraktit (patologji e syrit) dhenevritisit (pezmatim i nervit të syrit) të cilat janë shkaqet më të shpeshta të verbërisë.

Amari praktikoi operacionin e kataraktit duke përdorur gjilpërën. Në atë kohë kjo metodë ishte shumë e suksesshme. Madhështia e veprës së Amarit vërehet edhe sot e kësaj dite, ngase thuaj se përafërsisht në mënyrë të njëjtë bëhet operacioni i kataraktit apo ndërrimi i thjerrëzës së syrit që vjen si pasojë e ndryshimeve metabolike në organizëm, më së shpeshti te personat e moshuar, humb providencën e saj natyrore dhe bëhet e turbullt, çka me përparimin e sëmundjes çon deri në verbëri të plotë.

Amari në udhëtimet e tij prej Egjipti deri në Arabi njerëzve ua kthente shikimin.

(Islampress)

Artikulli paraprakCili është detari më i madh musliman?
Artikulli vijuesKurani dhe mrekullia e hekurit