4 Dallimet kryesore mes Bletëve dhe Grerëzave

Bletët dhe grerëzat janë dy krijesa që janë jashtëzakonisht të ngjashme, dhe për syrin normal dallimet janë të vështira për t’u parë.

Ka mjaft dallime; ne do të diskutojmë këtu kryesore. Ata janë me ngjyrë të ngjashme; megjithatë mënyra se si ato veprojnë dhe mënyra se si ata duken janë shumë të ndryshme nga njëri-tjetri. Të dy insektet i përkasin rendit Hymenoptera, që tregon se ato janë të ngjashme. Megjithatë, ka më shumë se 25.000 lloje të ndryshme të çdo insektet!./Kumti.com

Diferenca e parë – Ushqimi

Grerëzat janë grabitqarë. Ata zakonisht hanë fruta të rënë dhe insekte të tjera, të tilla si mizat dhe vemjet. Grerëzat e rritur shpesh ushqehen me nektar. Grerëzat duket se gëzojnë ushqim të ëmbël, e cila është arsyeja pse ata shpesh do të jenë pranë një pije me gaz të lënë jashtë. Grerëzat janë parë duke shkuar në foletë e bletëve për të ngrënë mjaltë dhe larvat e bletëve.

Bletët janë pollinators dhe ata përgjithësisht hanë polen dhe nektar nga shumë lule të ndryshme. Polen është një substancë pluhur e prodhuar nga bimët. Kjo siguron të gjitha të ushqyerit një nevojë bletë. Ata po ashtu mbledhin nektarin që është një lëng që gjendet në lule dhe kjo është ajo që ata i kthejnë në mjaltë. Larvat e bletëve shpesh hanë vetë mjaltin. Bletët gjithashtu janë parë të hahet varietete të caktuara të frutave!./Kumti.com

Diferenca e dytë – Karakteristikat e sjelljes

Pjesa më e madhe e gërmimeve të gërmimeve në insekte të tjera. Grerëzat janë më agresive në krahasim me një bletë. Një grenzë mund të vazhdojë të thumbojë një objektiv të shumëfishta.

Bletët në përgjithësi nuk janë agresive, sidomos në krahasim me grerëzat. Bletët nuk preokupojnë insektet e tjera. Një vezë e bletës së mjaltit do ta vrasë bletën sapo të jetë përdorur. Ajo mund të përdoret vetëm një herë dhe është fatale për bletën. Bletët e tjera mund të kafshojnë herë të shumëfishta; megjithatë kjo është më pak e zakonshme.

Diferenca e tretë – Foleja

Grerëzat kanë tendencë të jetojnë në koloni të vogla krahasuar me bletët. Ata në përgjithësi kanë një popullsi prej më pak se 10,000. Grerëzat e mbretëreshës ndërtojnë foletë e tyre. Ato janë letra gjashtëkëndore si foletë e bëra nga pyjet e përtypura. Ata janë arkitektë shumë të mirë. Grerëzat gjithashtu mbajnë gjallë gjatë gjithë dimrit dhe pastaj e ndërtojnë një fole të re gati për vitin e ardhshëm.

Fletët e bletëve të mjaltit mund të gjenden nën tokë në bore të braktisura ose ndonjëherë në bar të dendur ose në gjethe në tokë. Bletët zakonisht shihet përreth folesë. Kolonitë e bletëve të mjaltit mund të arrijnë popullsi prej mbi 75,000! Bleta ka koloninë më të madhe dhe shtëpinë e të gjitha llojeve të bletëve. Bletët nuk hibernojnë; ata jetojnë në rezervat ushqimore të tyre. Bletët e punonjësve të mjaltit mbajnë kosheret e tyre dhe kjo krijon nxehtësi që i ndihmon bletët të mbijetojnë gjatë dimrit. Bletët janë shtëpitë e bletëve të bëra nga njeriu për shkak të vlerës së tyre monetare, por në të egra ato janë thjeshtë të quajtura fole bletësh.

Diferenca e katër – Karakteristikat fizike

Grerëzat kanë një trup të butë dhe këmbë të butë. Ata janë të gjatë dhe të hollë, dhe kanë një bel të ngushtë. Ata kanë këmbë të varura, me dy palë krahë. Sidoqoftë, disa lloje grerëzash janë në fakt pa krahëhapur! Grerëzat janë gjithashtu normalisht me ngjyra të ndezura, shpesh e verdhë dhe zezakët. Grerëzat gjithashtu futen këmbët e tyre kur fluturojnë.

Bletët kanë një trup me flokë dhe këmbë me flokë. Ata kanë këmbë më të gjera se grerëzat si ata kanë nevojë për të kryer polen nga lule në lule. Ata kanë trupa të gjata dhe të fuqishme. Ata gjithashtu kanë këmbë të varura dhe dy palë krahë. Një ngjashmëri tjetër është se ata janë gjithashtu normalisht me ngjyra të ndezura me yellows dhe zezakët e cila është shpesh ku konfuzion qëndron në identifikimin e dallimeve në mes të dy. Bletët janë gjithashtu të ndryshëm nga grerëzat, pasi ato nuk i mbajnë këmbët kur fluturojnë.

Përmbledhje e dallimeve
Bletët dhe grerëzat janë krijesa shumë të ndryshme. Ata ushqehen ndryshe; njëra është një pollinator, tjetri grabitqar. Ata veprojnë ndryshe me njëri-tjetrin. Grerëzat mund të jenë shumë agresive, pasi bletët janë agresive vetëm kur shqetësohen. Grerëzat dhe bletët jetojnë në foletë pak të ngjashme. Sidoqoftë grerëzat përgjithësisht janë më pak sociale dhe jetojnë në koloni të vogla. Së fundi, ka shumë dallime fizike midis dy, një shembull i shkëlqyer i kësaj janë grykëkujt që kanë një trup të butë dhe bletët kanë një trup me flokë!./Kumti.com

 

Artikulli paraprakKëto 12 gjëra të përditshme së shpejti do të zhduken (FOTO)
Artikulli vijuesÇfarë ishte operacioni Barbarossa