Çfarë ishte operacioni Barbarossa

Operacioni Barbarossa ishte emri i koduar që i ishte dhënë pushtimit nazist të Bashkimit Sovjetik gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Më 22 qershor 1941, Gjermania pushtoi Bashkimin Sovjetik me qëllim të eliminimit të përhershëm të kërcënimit të perceptuar të shtetit komunist dhe okupimit të tokave kryesore brenda Bashkimit Sovjetik që kishte shënjestruar që nga vitet 1920./Kumti.com

Historiku i Operacionit Barbarossa
Më 23 gusht 1939 Gjermania dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruan marrëveshjen gjermano-sovjetike, por Hitleri e cilësoi atë si një manovër taktike që do të parandalonte sovjetikët që ta sulmonin derisa ai të ishte gati për të sulmuar. Në fillim të Luftës së Dytë Botërore, Franca dhe kombet e tjera të njohura shpejt ra në Gjermani. Hitleri vendosi të sulmojë Bashkimin Sovjetik vitin e ardhshëm dhe për këtë arsye filloi planifikimin për sulmin. Në dhjetor 1940, ai nënshkroi direktivën e parë “Direktiva 21” për të pushtuar Bashkimin Sovjetik.

Pushtimi i Bashkimit Sovjetik
Gjatë dimrit, komandantët gjermanë negociuan vendosjen e trupave të posaçme prapa vijave të frontit për të asgjësuar komunistët, çifutët dhe të tjerët që besonin se do të kundërshtonin sundimin gjerman. Më 22 qershor 1941, Gjermania sulmoi sovjetikët me 134 divizione në vijën e frontit dhe 73 më shumë si rezervë. Tre milionë ushtarë gjermanë dhe 650.000 ushtarë të tjerë nga fuqitë e Boshtit, përfshirë Finlandën, Rumaninë, Sllovakinë, Italinë dhe Hungarinë, bënë një nga pushtimet masive në histori. Linja e frontit shtrihej nga Deti i Zi në jug deri në Detin Baltik në veri.

Për disa muaj, sovjetikët i kishin shpërfillur paralajmërimet nga fuqitë e aleatëve në lidhje me ndërtimin e trupave përgjatë kufijve të saj. Forcat sovjetike u kapën në dijeni dhe shumica e avionëve sovjetikë u shkatërruan në terren. Gjermanët shpejt kapërcyen sovjetikët, duke rrethuar njësitë e tyre dhe duke prerë linjat e furnizimit. Shërbimi i posaçëm policor Einsatzgruppen ndjekur afër, duke identifikuar dhe eliminuar ata që mund të rezistojnë okupimit gjerman. Einsatzgruppen ishte përfshirë në vrasje masive kundër hebrenjve meshkuj dhe zyrtarëve sovjetikë. Ata vendosën kampet e përqendrimit dhe shpejt i mbushën me hebrenjtë sovjetikë. Në fund të korrikut, Gjermania kishte filluar vrasjen e hebrenjve në kampet e përqendrimit. Ndërsa kampet kishin provuar të ishin efektive në shtypjen e rezistencës, Hitleri filloi të lëvizte hebrenjtë nga Gjermania në Rusi. Sovjetikët pësuan viktima masive por nuk arritën të shembeshin siç parashikohej nga udhëheqja gjermane. Deri në fund të shtatorit 1941, Gjermania kishte arritur në Leningrad në veri, deri në dhjetor ata ishin pranë Moskës.

Fundi i Operacionit Barbarossa
Forcat gjermane ishin të lodhur pas muajsh fushatash. Sovjetikët i kishin mbajtur ato më gjatë se sa ishin pritur. Moti sovjetik ndërhyri me shira të forta që i bënin rrugët gati të pakalueshme. Sovjetikët kundërshtuan gjermanët në portat e Moskës, duke i detyruar ata të tërhiqen me viktima të rënda. Gjermanët kishin mbingarkuar gjithashtu rrugët e tyre të furnizimit dhe filluan të jetojnë jashtë tokës. Të dyja palët vazhduan ta shtynin njëri-tjetrin, pasi lufta për Moskën çoi në një pengesë. Gjermania po luftonte në dy fronte, dhe Hitleri e dinte se nuk mund ta fitonte luftën kundër Bashkimit Sovjetik./Kumti.com

Artikulli paraprak4 Dallimet kryesore mes Bletëve dhe Grerëzave
Artikulli vijuesCili është kanali më i gjatë në botë?