A e dini kuptimin e AM dhe PM?

AM dhe PM janë terma që rrjedhin nga latinishtja

Sistemi 12-orësh është një parim unik i kohës që ndan 24 orë në ditë në 2 faza, orën dhe orën. A.m. rrjedh nga termi latine ante-meridiem i cili i referohet “para mesditës”, ndërsa p.m. rrjedh nga post meridiem që do të thotë “mesditën e kaluar”. Të dyja këto periudha kanë dymbëdhjetë orë që numërohen nga 0 në 11, me 0 që veprojnë si 12. Duke përdorur numerikun 1 deri në 12, të ndjekur nga ose p.m. ose a.m., ora 12-orëshe mund të identifikojë të gjitha 24 orë në ditë. Sistemi 12-orësh u zhvillua me kalimin e kohës nga mesi i mijëvjeçarit të dytë pes deri në shekullin e 16-të të es. Shkurtimi i tretë dhe më i vogël në ” m ” rrjedh nga ” meridians ” që do të thotë mesditë ose mesditë. Shkurtesa ” m ” përdoret rrallë dhe nëse përdoret në një deklaratë ajo mund të ngatërrojë njerëzit.Kumti.com

Historia e sistemit 12-orësh
Fillimisht, ka qenë 2 periudha, ku njëri u vunë nga vendet e diellit, ndërsa periudha tjetër nga vendndodhja e hënës. Me kalimin e kohës kjo evoluar në sistemin 12-orësh që filloi në mesnatë dhe përfundoi në mesditë. Përdorimi i sistemit 12-orësh mund të kthehet në Egjiptin e lashtë dhe në Mesopotami. Orë egjiptiane që datojnë në 1500 pes u zbuluan në varrin e Faraonit Amenhotep. Të dyja një orë diellore për përdorimin e ditës dhe orën e ujit që u përdor për të treguar kohën gjatë natës u gjetën në varr. Romakët përdorën orën 12-orëshe për ditën, ndërkohë që ndanin netët e tyre në katër orë.

Ora e parë mekanike u ndërtua në shekullin e 14-të, dhe në Evropë, timers përdorën sistemin 12-orësh me numrin e shkruar në numrat romakë. Këto shikon përdorur sistemin e dyfishtë-XII e cila tregoi si a.m. dhe p.m. periudha. Sistemi i dyfishtë XII mund të shihet në shumë fytyra të kohës së mbijetuar në Europë, si ai i Exeter dhe Wells. Gjatë shekujve 15 dhe 16, sistemi 12-orësh gradualisht u bë standard në të gjithë Evropën Veriore për përdorim publik dhe sistemi 24-orësh ishte i rezervuar për aplikime të shumta të specializuara si kronometri dhe orët astronomike.

Cilat vende përdorin A.M. dhe P.M. Sistemi?
Në shumë vende, sistemi 12-orësh është sistemi dominues i kohës dhe i shkruar, veçanërisht në vendet që ishin pjesë e Perandorisë Britanike si India, Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Bangladeshi, India dhe Pakistani. Shumë vende të tjera e ndoqën këtë sistem duke përfshirë Malajzinë, Filipinet, Egjiptin dhe Meksikën. Disa vende përdorin si sistemin 24-orësh ashtu edhe sistemin 12-orësh.

Mesdita dhe mesnata: PM ose AM?
Sfida më e rëndësishme me sistemin 12-orësh është konfuzioni rreth shkurtesës që përdoret kur i referohemi mesnatës dhe mesditës, meqenëse as koha nuk mund të identifikohet si p.sh. (pasdite) ose a.m. (para mesditës). Shumica e orëve digjitale përcaktojnë mesditë si 12.00 pasdreke në mesnatë si 12.00, por momenti i saktë në mesditë nuk është as a.m. pasi ora pas orës 12.00 është pasdite. Rrjedhimisht, për të shmangur konfuzionin, është mirë të përdoret emërtimet 12-mesnatë dhe 12-mesditë kur shkruani. Një sfidë tjetër me këtë sistem është mungesa e një përcaktori të datës. Prandaj është e pamundur të identifikojmë logjikisht çastin e duhur në kohën kur data është dhënë si 12 në 9 dhjetor 2017. A i referohet mesnatës midis 8 dhjetorit dhe 9 dhjetorit apo është mesnatë midis 9 dhjetorit dhe 10 dhjetorit?./Kumti.com

Artikulli paraprakSa njerëz përdorin marihuanën?
Artikulli vijuesÇka është metoda shkencore?