A ka Zvicra President apo Kryeministër?

A Swiss flag is pictured on the Mont-Blanc bridge over Lake Leman in Geneva March 21, 2014. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SOCIETY TRAVEL)

Konfederata Zvicerane është një demokraci e drejtpërdrejtë e kryesuar nga një Këshill Federal dhe Kancelaria e saj Federale.

Zvicra u krijua si një konfederatë në vitin 1291 dhe u rivendos më vonë si një qeveri federale e centralizuar më 1874 përmes kushtetutës së vitit 1848. Presidenti i Konfederatës së Zvicrës është shefi i shtetit dhe një anëtar i këshillit federal. Presidenti dhe nënkryetari zgjidhen indirekt për një mandat njëvjeçar nga Asambleja Federale. Zgjedhjet mbahen në data të ndryshme për njësitë e ndryshme qeveritare të vendosura nga kantonet përkatëse. Zvicra është një demokraci e drejtpërdrejtë ku qytetarët janë autoriteti më i lartë politik i lejuar për të marrë pjesë në të gjitha sferat e aktiviteteve të qeverisë.Kumti.com

A ka Zvicra President apo Kryeministër?
Këshilli Federal
Këshilli Federal është një këshill ekzekutiv shtatë anëtarësh përgjegjës për administratën federale të Zvicrës që nga themelimi i saj në 1848. Presidenca e këshillit rrotullohet rreth shtatë anëtarëve me zëvendëspresidentin duke u bërë automatikisht presidenti i ardhshëm. Johann Schneider-Amman, një biznesmen dhe politikan, është presidenti aktual, mandati i të cilit filloi në janar 2016. Doris Leuthard, pasardhësi i Johann, do të marrë detyrën më 1 janar 2017. Leuthard është gruaja e pestë që do të zgjidhet në Këshillin Federal dhe ka shërbyer si president në vitin 2010.

Kancelaria Federale
Kancelaria Federale është organizata e stafit të Këshillit Federal të kryesuar nga Kancelari Federal, i zgjedhur në një mandat katërvjeçar nga Asambleja Federale. Kancelari Federal vepron si sekretar i Këshillit Federal me përgjegjësinë e shkrimit të raporteve dhe botimit të ligjeve federale. Walter Thurnher është kancelari aktual i Zvicrës, termi i të cilit filloi në janar të vitit 2016. Fizikanti ka punuar më parë në kancelari si shef i stafit të departamenteve federale të Çështjeve Ekonomike, Punëve të Jashtme dhe mjedisit, transportit, energjisë dhe komunikimit.Kumti.com

Asambleja Federale
Asambleja Federale është njësia legjislative e qeverisë federale. Asambleja Federale është dy dhoma me Këshillin Kombëtar dhe Këshillin e Shteteve. Të dy njësitë nganjëherë bashkohen në një Asamble Federale të Bashkuar për arsye të ndryshme të tilla si të arbitrojnë konfliktet midis drejtuesve federalë, të zgjedhin drejtuesit federalë, kur dëgjojnë udhëzime të veçanta dhe të japin falje.

Këshilli i Shteteve: Këshilli është shtëpia e sipërme e Asamblesë Federale e përbërë nga 46 Këshilltarë: 40 të cilët përfaqësojnë 20 kantonet dhe gjashtë përfaqësojnë gjashtë gjysmë kantone. Këshilltarët zgjidhen përmes zgjedhjeve popullore për një mandat katërvjeçar. Kantonet vendosin për datën e mbajtjes së zgjedhjeve. Ivo Bischofberger, një shkencëtar politik, është presidenti aktual i Këshillit të Shteteve që nga nëntori 2016

• Këshilli Kombëtar: Këshilli është shtëpia më e ulët e Asamblesë Federale me 200 këshilltarë kombëtarë të cilët zgjedhen në një mandat katërvjeçar. Zgjedhjet mbahen çdo katër vjet, qytetarët zgjedhin përfaqësuesit e tyre në varësi të popullsisë së përqindjes së kantonit në popullatën kombëtare. Këshilli ka katër seanca trejavore çdo vit.

Gjykatat Federale
Gjykatat Federale janë sistemi ligjor i Zvicrës i përbërë nga Gjykata Supreme Federale, Gjykata Federale Penale dhe Gjykatat Administrative. Gjykatat janë përgjegjëse për ruajtjen e drejtësisë. Gjykata Supreme trajton çështje të tilla si krimet e organizuara, terrorizmi dhe krimet kundër institucioneve federale. Çdo kanton ka gjykatat e veta. Gilbert Kolly ka qenë President i Gjykatës Supreme Federale të Zvicrës që nga viti 2012./Kumti.com

 

Artikulli paraprakÇfarë është komunizmi?
Artikulli vijuesCili është dallimi midis qytetit të Vatikanit dhe Selisë së Shenjtë?