Cili është dallimi midis qytetit të Vatikanit dhe Selisë së Shenjtë?

Ndonëse të dyja fjalët shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, Qyteti i Vatikanit dhe Selia e Shenjtë i referohen dy gjëra të veçanta./Kumti.com

Kur përmendet Selia e Shenjtë, shumica e njerëzve mendojnë për Qytetin e Vatikanit dhe gabimisht përdorin termat në mënyrë të ndërsjellë. Konfuzioni është përkeqësuar nga fakti se Papa është kreu i Qytetit të Vatikanit dhe Selisë së Shenjtë. Megjithatë, Qyteti i Vatikanit dhe Selia e Shenjtë janë entitete krejtësisht të dallueshme me një natyrë, themelim dhe funksione të ndryshme. Selia e Shenjtë është organi qendror qeverisës i të gjithë Kishës Katolike Romake të vendosur brenda Qytetit të Vatikanit, një shtet i pavarur i vendosur në kodrën e Vatikanit.

Ku është qyteti i Vatikanit?
Qyteti i Vatikanit është vendi më i vogël në botë i krijuar nga Traktati Lateran i vitit 1929 ndërmjet Mbretërisë së Italisë dhe Selisë së Shenjtë. Vendi është i vendosur në Romë dhe zë një sipërfaqe prej 44 hektarësh dhe banon një popullsi prej rreth 1000. Qyteti i Vatikanit ekziston si monarki absolute kishtare dhe nuk njihet si demokraci, prandaj nuk është anëtare e shumicës së organizatave ndërkombëtare si kombeve. Para deklarimit të tij si shtet i pavarur, Qyteti i Vatikanit shërbeu si shtëpia e Papës dhe e klerikëve katolikë, si dhe selinë e Shteteve Papnore. Qyteti i Vatikanit është shtëpia e kishës më të madhe, Bazilikës së Shën Pjetrit. Papa është autoriteti i përgjithshëm brenda Vatikanit. Qeveria është e ndarë në armët ekzekutive, gjyqësore dhe legjislative. Papa Françesku është kreu aktual i shtetit në Vatikan dhe peshkop i Romës. Qytetarët e Vatikanit janë kryesisht ata që punojnë për Selinë e Shenjtë, shtetësia e të cilëve mund të revokohet nga Papa në çdo kohë ose kur ata pushojnë së punuari për Selinë e Shenjtë. Ata që humbasin shtetësinë e Vatikanit bëhen automatikisht shtetas italianë. Selia e Shenjtë mund të lëshojë vetëm pasaporta diplomatike pasi që Vatikani nuk është sovran territorial.

Çfarë është Selia e Shenjtë?
Selia e Shenjtë (Sancta Sedes) është një entitet i pavarur sovran dhe organi më i lartë drejtues shpirtëror. Peshkopi i Romës rregullon nëpërmjet Curia romake. Selia e Shenjtë ose pikëpamja apostolike është dioqeza e lartë dhe qeveria qendrore e Kishës Katolike Romake me autoritet universal. Organet ndërkombëtare njohin Selinë e Shenjtë si një trup sovran, të aftë për marrëdhënie diplomatike me vendet e tjera dhe kanë statusin e vëzhguesit të përhershëm në mbledhjet e Kombeve të Bashkuara. Ndryshe nga qyteti i Vatikanit i cili u bë një shtet në vitin 1929, Selia e Shenjtë u krijua gjatë ditëve të hershme të kishës dhe është një ndërtesë e përjetshme e cila nuk shpërbëhet me vdekjen e Papës. Papa është Peshkopi i Romës dhe pasuesi i Pjetrit, apostulli, pra, Vicari i Krishtit në tokë. Selia e Shenjtë, pra, është kryetarja e Peshkopit të Romës.

Para Traktatit të Lateranit, Selia e Shenjtë ka luajtur si udhëheqje laike dhe shpirtërore. Megjithatë, unifikimi i Italisë dhe pushtimi i shteteve papale e bënë Papën të burgosur brenda Vatikanit midis 1846 dhe 1929 derisa Papa Piu IX nënshkroi traktatin latanez dhe hoqi dorë nga udhëheqja laike për t’u përqendruar në çështjet shpirtërore. Selia e Shenjtë tani pa kompetenca territoriale dhe tiparet e një shteti si shtetësia e përhershme njihet si një entitet ligjor në të drejtën ndërkombëtare me aftësinë për të hyrë në marrëveshje dhe për t’u angazhuar në marrëdhënie diplomatike me vendet e tjera, një status i ripohuar nga traktati i Lateranit./Kumti.com

Artikulli paraprakA ka Zvicra President apo Kryeministër?
Artikulli vijuesÇfarë është një qytet global?