A mund të udhëtojnë amerikanët në Kubë?

Departamenti Amerikan i Shtetit ndalon banorët e SHBA-ve ose udhëtimet turistike të qytetarëve në Kubë.

Kuba është një komb ishull në Karaibe që ka qenë nën sundimin komunist që nga viti 1959. Komunizmi u prezantua me këtë komb nga ish-udhëheqësi i saj Fidel Castro, pasi ai përmbysi të diktatorin e krahut të djathtë Fulgencio Batista gjatë revolucionit kubanez. Revolucioni filloi në vitin 1953 dhe përfundoi më 1959 pasi Batista u rrëzua nga revolucionarët e majtë të udhëhequr nga Fidel Castro dhe argjentinasi Ernesto “Che” Guevara. Pas largimit të tij, Batista iku nga Kuba në Portugali dhe një qeveri komuniste e udhëhequr nga Fidel Castro mori pushtetin që vazhdon deri më sot. Sot presidenti i Kubës është vëllai i Fidel Castro, Raul Castro i cili e ka pasuar atë pas vdekjes së tij më 15 nëntor 2016.Kumti.com

Marrëdhëniet e Kubës së SHBA
Pasi Castro mori pushtetin në 1959 dhe krijoi një shtet socialist me marrëdhënie me Bashkimin Sovjetik, qeveria e SHBA mori masa për të izoluar Kubën diplomatikisht dhe ekonomikisht. Në vitin 1962, Presidenti Xhon F. Kennedy vendosi një embargo tregtare midis SHBA dhe Kubës. Deri më sot ky embargo tregtare e bën Kubën vendin me sanksionet më të gjata të SHBA. Gjatë mandatit të tij, ish presidenti i SHBA, Barack Obama, kishte tentuar të përmirësonte marrëdhëniet dypalëshe me Kubën nëpërmjet Raul Castro pasi u takuan në Havanë. Por kur Donald J. Trump u bë president ai ndryshoi disa fitime të bëra nga Obama që përfshinte rikthimin e lidhjeve diplomatike të SHBA-Kubës dhe lehtësimin e kufizimeve të udhëtimit. Qëkur erdhi në pushtet, Presidenti Trump ka vendosur kufizime që kufizojnë ndërveprimet ekonomike të SHBA-Kubës.

Departamenti Amerikan i Shtetit ndalon banorët e SHBA-ve ose udhëtimet turistike të qytetarëve në Kubë. Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaj (OFAC) në Departamentin e Thesarit të SHBA që rregullon udhëtimin në Kubë lejon udhëtimin në shtetin komunist në raste specifike. OFAC siguron licencën dhe rregulloret të cilat çdo rezident dhe qytetar në SHBA duhet të përmbushin me qëllim që të lejohen të udhëtojnë në Kubë.

Kush mund të udhëtojë në Kubë?
Ka mundësi specifike që lejojnë qytetarët ose banorët e SHBA të udhëtojnë në Kubë përmes përdorimit të Licencës së Përgjithshme që lëshohet nga OFAC. Kjo licencë u lejon gazetarëve që ekipet e tyre teknike të udhëtojnë në detyra në Kubë; hulumtuesit profesionistë të angazhuar në punën akademike jo komerciale që mund të publikohen në media, lejohen gjithashtu të udhëtojnë atje në Licencën e Përgjithshme dhe gjithashtu duhet të jenë në orar të plotë të punës.

Profesionistët me kohë të plotë mund të udhëtojnë në konferenca ose takime ndërkombëtare në Kubë, të organizuara nga organizata, selitë e të cilave nuk janë në Kubë apo SHBA. Sipas Licencës së Përgjithshme, konferenca nuk duhet në asnjë mënyrë të promovojë turizmin e Kubës ose të angazhohet në kërkimin e produkteve të bioteknologjisë. Në rastet kur udhëtarët nga SHBA po shkojnë në Kubë për konferenca të sponsorizuara nga organizatat kubane, OFAC lëshon licenca specifike për ngjarjet e tilla. Qytetarët ose rezidentët amerikanë që synojnë të udhëtojnë në Kubë me Licencë të Përgjithshme nuk janë të detyruar të njoftojnë OFAC-in për aranzhimet e tyre të udhëtimit.

Dënimet për udhëtimin e paautorizuar
Udhëtimi në Kubë nga qytetarët ose banorët e Shteteve të Bashkuara nuk është e paligjshme nga ligji. Por sipas Departamentit Amerikan të Shtetit, qytetarët ose banorët amerikanë që udhëtojnë në Kubë pa u pajtuar me rregullat e departamentit janë përgjegjës për dënimet dhe ndjekjen penale. SHBA ka një konsullatë në Havanë për të këshilluar mbi çështjet e udhëtimit dhe për të ofruar ndihmë për qytetarët amerikanë që vizitojnë atje.Kumti.com

Artikulli paraprakOperacioni Ripper – Lufta e Koresë
Artikulli vijuesÇfarë është toponimi?