Agjentët që mbrojnë Donald Trumpin: 5 gjëra që nuk i dini për Shërbimin Sekret

Ambasada amerikane në Tiranë në uebsajtin e saj në Facebook ka publikuar një artikull ku tregon “5 gjëra që mund të mos i dini për Shërbimin Sekret”.

Statusi i ambasadës së SHBA:

Kur shihni Presidentin amerikan, ka shumë mundësi të shihni edhe Shërbimin Sekret amerikan në detyrën e tyre më publike: teksa qëndrojnë të gatshëm për të mbrojtur komandantin suprem.

Por kjo prezencë e dukshme është vetëm një nga detyrat e agjensisë që mbron gjithashtu edhe Zv. Presidentin dhe familjen e tij, ish Presidentë, dhe udhëheqës shtetesh të tjera që vizitojnë vendin.

Ja 5 gjëra që mund të mos i dini për Shërbimin Sekret:

Kur ju shihni presidentin e SHBA-ve, ju gjithashtu keni gjasa që të shikoni dhe Shërbimin Sekret të SHBA-ve. Në rrolin e tij si një profil i lartë Shërbimi Sekret është në këmbë për të mbrojtur komandantët në përgjithësi. Por nga ana tjetër prania e dukshme është vetëm një aspekt i agjencisë që gjithashtu mbron nënkryetar dhe familjen e tij, ish-presidentë dhe kokat që vizitojnë shtetin. Njëra nga agjencitë më të vjetra federale të Shërbimit Sekret është e ngarkuar për të hetuar krimet kundër infrastrukturës financiare të Shteteve të Bashkuara, duke përfshirë krimin kibernetik. Ajo ka rreth 6,500 të punësuar, duke përfshirë edhe agjenci të veçanta, oficerëve dhe personel ndihmës, me zyra në terren në çdo shtet dhe jashtë vendit.

Disa fakte interesante:

Shërbimi Sekret nuk u themelua për të mbrojtur Presidentin

Në 1865 Shërbimi Sekret u themelua si pjesë e Departamentit të Thesarit për të luftuar falsifikimin e gjerë të parave pas Luftës Civile. 1/3 e parave që qarkullonin në atë kohë ishte e falsifikuar, duke shkaktuar një taksë shkatërruese për ekonominë e vendit.

“Me pak ironi, presidenti Linkoln nënshkroi ligjin e krijuar për Shërbimin Sekret pak para se ai u vra”, tha Mickey Nelson, asistent drejtori i Shërbimit Sekret, tani me Komandën Consulting Group. Kjo e fundit “nuk kishte të bënte me mbrojtjen e presidentit në atë kohë.” Luftimi i falsifikimit të parave ende vazhdon të mbetet një nga beteat më të mëdha të Shërbimit Sekret.

Luftimi i falsifikimit është ende një pjesë e madhe e punës së Shërbimit Sekret

Agjencia vazhdon të hetojë falsifikimin e valutës së SHBA-së si ne vend dhe jashtë vendit. Në nëntor të vitit 2016 agjencia ka konfiskuar 30 milionë $ para të falsifikuara, e njohur si shuma më e madhe e konfiskuar në historinë e saj në Peru.

Mbrojtja presidenciale me kohë të plotë filloi më 1901

Shërbimi Sekret jozyrtarë ka filluar si fillim me kohë të pjesshe mbrojtjen e Presidentit Grover Cleveland në vitet e fundit të shekullit të 19-të. Pas vrasjes së presidentit Ëilliam McKinley në 1901 ku u shënua si vrasja e tretë presidencial në 36 vjet. Kongresi në atë kohë kërkoi që Shërbimi sekret të mbronte me kohë të poltë presidentët. Si fillim presidentët u mbronin vetëm nga dy truproja.

Shumica e punës për mbrojtjen planifikohet më përpara

Një ose dy javë para se presidentët të udhëtonin jashtë Uashingtonit, ekipet shikonin situatën paraprakisht. Shërbimi Sekret bënte çdo lloj hetimi në rrugë primare dhe sekondare deri në momentin që të arrinin dhe të siguronin gjithçka në lidhje me vendin që ata do të vizitonin. ”Planifikimi përpara është parimi kryesor i Shërbimit Sekret dhe pse ata janë aq të efektshme”, tha Nelson. Njerëzit gjithmonë shohin agjentët përreth presidentit, por “ajo që ata nuk e shohin janë shumë ditë dhe orë punë e madhe e cila është realizuar përpara se presidenti të mbërrijë,” tha ai. Për shembull, planifikimi me kohë të plotë për inaugurimin e presidentit në 2017 filloi 18 muaj më parë.

Kush është sekret i madh?

Origjina e emrit të agjencisë nuk ka të bëjë me intrigat e sotme por çdo gjë të bëjë me qëllimin e saj fillestar për të luftua falsifikimin e parave. “Ishte një bandë operative e fshehtë në atë kohë”, shpjegoi Nelson.

Artikulli paraprakKëto janë fjalëkalimet më të vjedhura në 2016
Artikulli vijuesProtestat antikorrupsion mbajnë ndezur Rumaninë. Kërkohet dorëheqja e kryeministrit