Antioksidantët

Një antioxidant është një molekulë që pengon oksidim e molekulave të tjera. Oksidimi është një reaksion kimik që transferon elektronet ose hidrogjenin nga një substancë në një agjent oxidizues. Reaksionet e oksidimit mund të prodhojnë radikalet e lira. Nga ana tjetër, këto radikalët mund të fillojnë reaksione zinxhir. Kur reaksion zinxhir ndodh në një qelizë, ajo mund të shkaktojë dëme apo vdekje në atë qelizë. Antioksidantët ndërprejnë këto reagime zinxhir duke hequr ndërmjetësit e radikaleve të lira, dhe pengojnë reagime të tjera të dëmshme që ndodhin nga procesi i oksidimit. Ata e bëjnë këtë duke e oksiduar veten, kështu që antioxidantët shpesh janë të reduktuar si agjentë i formave të tilla si thiole, acid Askorbik, ose polyfenole.

Kimi.
çdo substancë që pengon oksidimin; substancë që pengon përkeqësimin oksidativt të benzinës, gomave, plastikës, sapunëve, etj
Biokimi.
Një enzimë ose substanca të tjera organike, si vitaminë E ose beta karoteni, që është i aftë për reagimin kundër efekteteve të dëmshme të oksidimit në indet e kafshëve.
Biologji
1. çdo substancë që retardon përkeqësim që ndodh si pasojë e oksidimit, të yndyrës, vajrave, ushqimeve, produkteve të naftës, ose gomave.
2. Një substancë biologjike, të tilla si vitaminë C, vitaminë E, ose beta karotenet, që neutralizojnë efektet e dëmshme të oksidimit në një organizëm të gjallë./kohaislame

Ndalohet kopjimi dhe shprendarja pa leje paraprake.

Artikulli paraprakManaferra, frut i ëmbël me dobi të pabesueshme
Artikulli vijuesTurqia në Ballkan: mitet, iluzionet realiteti