Cili është kanali më i gjatë në botë?

Kanali i Madh në Kinë është kanali më i gjatë në botë.

E vendosur në Kinë është Kanali i Madh i Pekinit-Hangzhou, i njohur gjerësisht si Kanali i Madh. Nuk është vetëm lumi artificial ose kanali më i gjatë në botë, por është edhe një destinacion turistik./Kumti.com

Kanali fillon në Pekin përpara se të kalojë nëpër Tianjin dhe Hebel, Shandong, Jiangsu dhe provincat Zhejiang në qytetin Hangzhou, që lidh Yangtze dhe Yellow Rivers.

Në vitin 2014, Kanali i Madh u rendit si një Trashëgimisë Botërore nga UNESCO gjatë Konferencës mbi Trashëgiminë Botërore.

Historia e Kanalit të Madh

Seksionet më të vjetra të Canal Grand gjurmojnë historinë e tyre deri në shekullin e 5 pes. Megjithatë, disa seksione të kanalit u lidhën së bashku midis 581 dhe 618 të es gjatë dinastisë Sui.

Dy dinastitë Ming dhe juan rindërtuan ndjeshëm kanalin për të ndryshuar rrugën e saj në mënyrë që të mund të furnizonte Pekinin, që ishte kryeqyteti i tyre. Së bashku me kursin e tij të sotëm, 14 shekuj të ndërtimit të Kanalit të Madh e kanë lënë atë me disa seksione historike. Ndërsa disa nga seksionet janë zhdukur, ka edhe të tjerë që ende ekzistojnë por janë pjesërisht të pranishme.

Seksione të tjera përbëjnë bazën e kanalit të sotëm. Disa nga seksionet më të rëndësishme janë Kanali i Yilou, Kanali i Jizhou, Kanali i Huitongit, Kanali i Jia, Kanali i Duan Huanit dhe Kanali i Ri Nanyang.

Gjatësia e kanalit më të gjatë në botë

Gjatësia e përgjithshme e Kanalit të Madh është rreth 1,104 milje, ndërsa lartësia e saj më e madhe është në 138 metra në majën e maleve Shandong. Pas shpikjes së bllokimit të poundit në shekullin e 10-të, kanalet kineze kurrë nuk kishin një problem me arritjen e lartësive më të larta. Kyçja e pound u ndërtua nga Qiao Weiyue një inxhinier dhe zyrtar i qeverisë midis 960 dhe 1279 gjatë dinastisë Song. Shumë njerëz kanë admiruar kanalin e madh Pekin-Hangzhou gjatë gjithë historisë së tij duke përfshirë historianin persian Rashid al-Din, misionarin italian Matteo Ricci, murgun japonez Ennin dhe zyrtarin korean Choe Bu.

Ndikimi i Kanalit të Madh

Historikisht, përmbytja e vazhdueshme e lumit Verdha nuk kërcënonte vetëm funksionimin e Kanalit të Madh, por edhe sigurinë e tij. Gryka e lartë e lumit Verdha gjatë kohës së luftës nganjëherë u thye qëllimisht, në mënyrë që të përmbyste trupat e armikut që po avanconin territorin. Si rezultat i këtyre përmbytjeve periodike, rajoni përjetoi vështirësi dhe katastrofa të zgjatura ekonomike. Pavarësisht nga periudhat e përkohshme të përdorimit dhe të shkretimit, kanali ka nxitur një treg ekonomik vendas dhe në rritje në qendrat urbane të Kinës që nga periudha Sui. Kanali i Madh gjithashtu ka lehtësuar tregtimin më të shpejtë i cili nga ana tjetër ka ndihmuar në përmirësimin e ekonomisë së Kinës. Pjesa jugore e kanalit mbetet në përdorim të madh deri më sot.

Kanali i Ditës Moderne dhe Përdorimet e saj

Aktualisht, vetëm sekcioni i Kanalit të Madh që vrapon nga Hangzhou në Jining është i lundrueshëm. Kursi i kanalit aktualisht ndahet në disa seksione, nga veriu në jug. Kanali i Madh është përdorur kryesisht për transport nga dinastia Tang në dinastinë Qing, pasi ajo shërbeu si një lidhje jetike midis rajoneve jugore dhe veriore të Kinës. Ajo u përdor kryesisht për transportimin e grurit në Pekin, por rruga u përdor gjithashtu për të transportuar mallra të tjerë. Me kalimin e kohës, korridori përgjatë Kanalit të Madh u bë një rrip i rëndësishëm ekonomik.

Sipas të dhënave, gjatë viteve të pikut të kanalit, mbi 8,000 anije transportuan rreth 360,000 tonë metrikë gruri në vit. Kanali gjithashtu ka rritur integrimin politik dhe shkëmbimin kulturor brenda rajonit. Aktualisht, Kanali i Madh përdoret kryesisht për transportimin e një sërë mallrash të rënda, duke përfshirë qymyr, tulla, rërë, zhavorr dhe naftë./Kumti.com

Artikulli paraprakÇfarë ishte operacioni Barbarossa
Artikulli vijuesSa ishuj ka Indonezia?