"Der Standard" ikjeve po i ndihmojnë policët serb e hungarez

0
201
Edhe gazeta “der Standard” shkruan për eksodin e shqiptarëve të Kosovës duke shpjeguar se pjesë e ikjeve janë edhe policët e korruptuar serbë dhe hungarez, ndërsa trafikantët marrin 250-500 euro.
 
“Rreth pesëmbëdhjetë vjet pas intervenimit të NATO-s për të shpëtuar kosovarët nga kthetrat e vdekjes së regjimit të Milosheviçit dhe bërë shtatë vjet pas vendimit historik të Parlamentit në Prishtinë për themelimin e Republikës së Kosovës, çfarë po ndodh? Si të shpjegoni transformimin e sasisë së mungesës së perspektivës thellë të rrënjosur në cilësinë e një eksodi të tillë dramatik? Paradoksalisht një rol të rëndësishëm luajti suksesi në normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë, që do të thotë Marrëveshja sipas së cilës kosovarët tani mund të kalojnë kufirin nga Kosova për në Serbi me një kartë identiteti. Udhëtimi i lirë për në Suboticë, pak kilometra nga kufiri hungarez, i jep trafikantëve shansin për 250 deri në 500 euro për kokë të sjellë familje të tëra përtej “kufirit të gjelbër” në Hungari. Shpesh punojnë me ta edhe policia e korruptuar serbe dhe hungareze.
 
Një arsye tjetër për eksodin është fakti se pas zgjedhjeve parlamentare në verën e vitit 2014 më shumë se gjashtë muaj ka pasur një pezullim të shtetit dhe vetëm nën presionin e fortë perëndimor u formua një koalicion qeveritar nga kundërshtarët e hidhur. Zhgënjimi i thellë në lidhje me praktikat korruptive të elitës politike dhe shpresa e humbur për NDRYSHIMIN kanë rritur po ashtu presionin për emigrim./bs/kohaislame